Az idei Gál Tibor Emlékdíjat Varkoly Ádám kapta

Ribáry Manuéla
2017. február 28., 18:19


Ez a díj nemcsak engem, hanem az egész családomat és az egész borvidéket megilleti – Varkoly Ádám mesél az érzéseiről, közvetlenül a Gál Tibor Emlékdíj átadását követően, a 12. Magyar Borok Bálján.
Az idei Gál Tibor Emlékdíjat Varkoly Ádám kapta
Hogy érzed magad?

Öröm és boldogság tölt el, nagyon boldog vagyok.

Milyen bor van nálam?

Bízom benne, hogy az Árpád-hegy pincének egy 2015-ös száraz furmintja, ami a sajátom.

Honnan tudtad?

A színéből.

Hogyan jellemeznéd ezt a bort?

Ez az első bor, amit a 2015-ös évjáratok közül forgalomba hoztam. A ’15-ös borok gyönyörűek, nagyon szépen érnek. Ötféle szárazfurmint lett és a Király dűlő az egyik top. Két pillére van a pincének, az egyik a tarcali Zafír-dűlő, a másik pedig a mádi Király.

Miben különböznek?

A Zafír-dűlőben a barna erdőtalaj keveredik a lösszel. Feszes, elegáns, szép savú borokat ad. Ha átmegyünk Mádra, az már teljesen más. Gyönyörűszép nyiroktalaj, egy riolittufás, sárgásvöröses agyagos talajú réteg, ami nagyon mély, komplex borokat nyújt. Ez a két pillére a pincének és ezek között pedig vannak, olyan dűlők melyek a kettő között vannak.

Számítottál a díjra?

Egyértelműen nem számítottam rá és úgy látom, hogy az idén volt a legszorosabb a mezőny. Amikor megláttam, hogy kik jutottak be a döntőbe, akkor azt mondtam, hogy Hernyák Tomi és Juhász Ádám is nagyon ügyes és roppant tehetséges borász.
Úgy voltam vele, hogyha ott leszek a döntőben, az már egy hatalmas elismerés számomra, de arra egyáltalán nem gondoltam, hogy a dobogó legmagasabb fokára kerülök.

Mit gondolsz, minek köszönheted, hogy pont te kaptad meg a Gál Tibor emlékdíjat?

Úgy gondolom, hogy az az alázat, amivel a borok felé fordulok, és ahogy a szőlőimet művelem. Ez a díj nemcsak engem, hanem az egész családomat és az egész borvidéket megilleti. Egyre többen járnak hozzám, egyre többen ismernek meg személyesen. 2016-tól intenzíven jelen vagyok Budapesten is, de jónéhány helyen ott vannak még a boraim, például Győrben és Zalaegerszegen is. Nagyon fontosnak tartom, hogy kialakuljon a személyes kontakt és mindig nagyon örülök azoknak, akik eljönnek személyesen hozzám, hogy megismerjenek engem és a boraimat. Talán ennek tudható be, hogy engem választottak.

Ha önmagadat borként kellene meghatározni, milyen bor lennél?

Ezt lehet, hogy a barátnőm jobban meg tudná mondani. Nehéz magamat besorolni. Ha a saját boraimat nézem, akkor egy Zafír-dűlő Száraz Furmint.

Miért pont az?

A Zafír-dűlőnek lösz a talaja, ami barna erdőtalajjal keveredik. Az alapkőzet egy kemény andezit, de mellette a lösz azért mindig vidám és mosolyog, viszont ott van mellette egy nagyon mély gerinc. Mindezt magamról is elmondhatom, hiszen pozitív ember vagyok, pozitívan látom a világot. Mosolygok, és szeretem, ha a boromtól is mosolyognak, persze nem az alkohol hatásától, hanem maga az élménytől. 
 
S végül egy rövid összefoglaló a báli hangulatról.
 
Szívesen megkóstolná az Árpád-hegy pince borait? Jöjjön el jövő héten a Kiválasztottak Kóstolójára, ahol Ádám 11 másik Gál Tibor Emlékdíj jelölttel együtt mutatja be kedvenc tételeit!
Winelovers borok az olvasás mellé