Az olasz bortermelés maga mögé utasította a franciát

Borászportál
2015. október 08., 11:05


Franciaország is elismerte, hogy Olaszország a legnagyobb bortermelő a világon – írja a Repubblica itáliai újság az online felületén. Állandó „harcban” áll a két nemzet az első helyért az értékesítési, fogyasztási, minőségi és mennyiségi versenyben.
Az olasz bortermelés maga mögé utasította a franciát
Forrás: Philippe Roy, Nicollecroft.wordpress.com
A Repubblica úgy fogalmazott, hogy a franciák most egy kemény, dupla lövést kaptak. Ugyanis egy hónappal ezelőtt az olasz Ferrari Pezsgőpincészet kapta meg a Sparkling Wine Producer of the Year nemzetközi díjat (Az Év Pezsgőkészítője), és ezt követően 2015-ben a legnagyobb bortermelő ország lett Itália. Ezzel megelőzte a franciákat és a harmadik helyezett spanyolokat.

Szeptember végén arról is hírt adtunk arról, hogy a prosecco eladási száma meghaladta a champagne-ét az Egyesült Királyságban, amely változás oka elsősorban az olasz buborékos ital árában keresendő.
„Hatalmas értéke Olaszországnak, hogy több mint 500 szőlőfajtával dolgozunk, amelyet szeretnénk tovább szélesíteni, és az elmúlt években óriási munkát végeztek a borászatok. Készek vagyunk még több támogatást biztosítani az export számára, amely meghaladja az 5 milliárd euró értéket egy évben” - mondta el Maurizio Martina, az olasz mezőgazdasági miniszter a Repubblica-nak.

Minden évben harc folyik az első helyért a termelés mennyiségét illetően, ez idén sem volt másként. A szárazság az olaszoknak kedvezett, 13 százalékkal több szőlőt szüreteltek 2015-ben. A termés betakarítását követően a minőség kerül majd előtérbe, és elképzelhető, hogy a franciák maradnak majd ebben a világbajnokok.