Befektetési lehetőség egy borászatnál - a Stier Pincészet újszerű dologra készül a Villányi borvidéken

Geri Ádám
2021. április 29., 07:45


Ha valakinek eltökélt szándéka, hogy saját bormárkát készítsen, de ezt nem szeretné a nulláról kezdeni, a pincészet kezdeményezésének köszönhetően lehetősége van „beleülni a készbe”.
Befektetési lehetőség egy borászatnál - a Stier Pincészet újszerű dologra készül a Villányi borvidéken
2019 végén bejárta a hír a borsajtót, miszerint átadták Tokajban az állami beruházással létrehozott közösségi feldolgozót. A borászatban meglehetősen újnak számító kezdeményezés segítségével ezután gyakorlatilag bárki saját eszközpark (prés, tartályok stb.) nélkül bort tud készíteni a létesítménybe bevitt szőlőből, ahol ráadásul hozzáértő szakemberek felügyelik és támogatják a munkafolyamatokat. A kezdeményezés által inspirálódva valami hasonló kialakításába kezdett a Villányi borvidéken a Stier Pincészet, némi újdonsággal megfűszerezve az eredeti modellt.
 

 
„A bor és a szőlő szeretetét a hajósi pincefalunak köszönhetem ” – kezdi a történetet a gyerekkoránál Stier István. Nagyapjának volt ott présháza és szőlője, az unoka pedig meglehetősen sok időt töltött a szőlőtőkék között.
 
Ezzel együtt később egy időre eltávolodott a pincéktől minden értelemben, az élet más területein épített fel sikeres vállalkozásokat. A bor megmaradt a kirándulások, családi vacsorák tartozékának. Az egyik barátokkal közös bortúra alkalmával Villányba látogattak, ahol az egyik pincészetnél sorsfordító élmény érte. „Olyan rozét, merlot-t és cabernet franc-t kóstoltam, hogy azt mondtam magamnak, ha Villány erre képes, akkor igenis van benne potenciál, érdemes nekem is belevágni” – emlékszik vissza Stier István. 2008-ban meg is alapította családi borászatát, ami eredetileg hobbinak indult. A vállalkozói attitűd azonban hajtotta tovább, így 2015-ben szintet léptek. „Ekkor vált világossá számomra, hogy mit is akarok” – nyilatkozta tavaly a Nagy borkönyv című kiadványban.
 
Befektetési lehetőség egy borászatnál - a Stier Pincészet újszerű dologra készül a Villányi borvidéken

 
Vinotékát alakítottak ki a híres villányi pincesor egyik présházában, vendégházat is nyitottak és természetesen fejlesztették a borászatot. A siklósi ipari parkban ma már egy modern technológiára épülő üzemben készülnek a fehér-, rozé- és vörösborok. Az 5000 négyzetméter területen lévő üzem feldolgozó- és tárolókapacitása alkalmas lehet évi 300 ezer palack bor készítésére. A Stier márkanév alatt elkészülő borok éves szinten 75-100 ezer palacknyi mennyiséget tesznek ki. „Többnyire prémium minőségben gondolkodtunk” – jelenti ki. A sikerek mindenesetre őt igazolják: alig egy évtizednyi működésük alatt máris megannyi nagyarany- és aranyérmet nyertek a villányi és országos borversenyeken, a Winelovers 100 borteszteken is rendre kiemelkedő eredménnyel végeznek (2018-ban és 2019-ben is övék lett az abszolút legjobb vörösbor a bírálaton).
 
Év
Versenyekre nevezett
Stier tételek száma
Elért átlagpontszám
2017 10 86,7
2018 7 90,4
2019 9 88.6

A fennmaradó kapacitást, a modern berendezéseket mindazonáltal nem szeretnék kihasználatlanul hagyni, ezért Stier István egy új ötlettel állt elő. Borászatába szívesen maga mellé venne egy társat, befektetőt, aki a Stier brandtől függetlenül akár egy másik komplett bormárkát fel tudna ott építeni. „Külföldön bevett szokás, hogy a gazdák szövetkezetbe állnak össze, és úgymond összedobják az eszközöket. Itt is valami hasonlóról van szó, annyival azonban jobb a helyzet, hogy a társnak itt nem a nulláról kell indulnia, az alapok lerakását elvégeztük mi. Azonnal el lehetne kezdeni a közös munkát, a kapacitás teljes kihasználásával” – magyarázza.
 
Befektetési lehetőség egy borászatnál - a Stier Pincészet újszerű dologra készül a Villányi borvidéken

 
A rendszer kicsiben már működik és bizonyított a Stier Pincészetben. A Villányi borvidéken számos gazda van, akik csak szőlőtermesztéssel foglalkoznak, szőlőjüket azonban nem mindig sikerül, vagy akarják eladni. Többen fordultak már hozzájuk, akik bérmunkában aztán náluk készítettek bort a szőlőjükből – éppen úgy, mint a bevezetőben említett tokaji közösségi feldolgozókban. „Van olyan termelő, akitől tíz éve vásárolunk fel szőlőt, a legjobb dűlőkben dolgozik, kiváló minőségű alapanyagot állít elő. Tavaly kitalálta, hogy kipróbálná magát a másik oldalon is, így a szőlőjének egy részéből nálunk készített pár palack bort” – meséli Stier István. A „kísérlet” olyan jól sikerült, hogy felkarolták az ügyet, már a Stier vinotékában is árulják az illető borát. Egy esetleges társnak, partnernek ezen felül természetesen az egész országos értékesítési hálózatukat rendelkezésre fogják bocsátani igény esetén. Persze nyitottak arra is, ha az új partner hoz új piacokat!
 
Befektetési lehetőség egy borászatnál - a Stier Pincészet újszerű dologra készül a Villányi borvidéken

Stier István minden érdeklődőt szeretettel vár, tulajdonképpen csak egyetlen feltétele van. „Éppen olyan elkötelezett legyen a bor ügye iránt, mint én” – mondja. Úgy gondolja, ha ez megvan az emberben, akkor a Villányi borvidéken sikerre van ítélve, mert olyan szépen fejlődik a borturizmus immár évtizedek óta, hogy mindenki megtalálhatja a számítását. Bizonyíték erre ő maga, hiszen ha nem így lenne, célorientált üzletemberként már rég továbbállt volna.
 
A Stier Pincészet olyan igényes, elkötelezett társbefektető jelentkezését várja, akik egy már rentábilis üzletben szeretnének részesedést szerezni, és biztosítékként fontos nekik az ingatlan és a hozzájuk kapcsolódó vagyoni értékű jogok vásárlása is. Akit érdekel egy társtulajdonosi lehetőség, amely révén befektetőjévé válik egy magas színvonalat képviselő, folyamatosan fejlődő borászatnak, vagy akár saját bormárkáját építhet fel és ehhez kulcsrakész megoldást keres.

Érdeklődni Stier István tulajdonosnál lehet a +36305288855-ös telefonszámon vagy a villanyiborbaratok@gmail.com e-mail címen.
 
Winelovers borok az olvasás mellé