Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe

Rosso
2014. június 25., 14:27


A Somogyi-dombság lekerekedett dombjainak ölelésében találjuk a Gutman pincét. Gutman László és Magasi Ági egy szimpatikus fiatal pár, akik a természet lágy ölén, a szőlőtőkék árnyékában találtak meg önmagukat, s a boldogulást.
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
 
Laci a borász, párja, Ági pedig az elengedhetetlen háttér a közös munkában. Együtt gondolkodnak, s lassan, apránként, ahogy az anyagiak is engedik, fejlesztgetik a birtokot és a vendégfogadásra alkalmas épületet, amelynek pincéjében fogannak a borok.
Gutman-borok: fiatalos közvetlenség és zamatos gyümölcsösség
A természet szó szerint keblére öleli a kis pincét, s biztosít olyan környezetet, ahol ki lehet pihenni a fáradt szürke hétköznapok minden nyűgét, bánatát. Amerre a szem ellát, erdők, rétek és szőlőskertek, és persze a távolban ott uralja a tájat a tó, a Balaton, mely nyáron pezsgéstől hangos, míg télen álomba szenderülve piheni ki a nyüzsgő és zajos időszakot.
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
Ott jártunkkor éppen készült a terasz és egy apró gyerekjátszótér, hogy amíg apu és anyu kóstol, addig a gyerekek se unatkozzanak. Jó gondolat, s ezzel a szolgáltatás színvonalát is ötletesen lehet emelni.
Gutman Lacit arra kértük, hogy nyüstöljön egy Honda Civic Tourer-t, s mondja el nekünk, hogy milyen élmény volt. Ez a Honda nem egy klasszikus munkagép, de mint kiderült nagyon is hasznos társ a szorgos és munkás hétköznapokon is. Mivel az autó alacsony fekvése némiképpen korlátozza a dűlőtúrákat, ezért inkább a közutakon tesztelték Laciék az autót. Bár azért kimerészkedtünk terepre is, ahol abszolút megerőltetés nélkül végezte munkáját a japán autó.
 
Könnyed és zamatos gyümölcsösség a fehérekben, gazdagság és teltség a vörösekben
Ha már ott jártunk, természetesen kóstoltunk is. A teraszon a szortiment könnyedebb, fiatalosabb borait ízlelhettük meg – jól esett az ébredező nyár napsugaraiban. Egy Irsai Olivér-zöld veltelini házasítással kezdtük, mely igazán üde és friss karakterét leginkább a virágokra és gyümölcsökre emlékeztető aromák határozzák meg. Slágergyanús nyári élmény. Egy kicsivel krémesebb, teltebb fehér bor következett a sorban, az SF, amely királyleányka és rizlingszilváni frigye. Jó ivású, zamatos fehérbor, amely mellé tartalmasabb húsok is elférnek. A név jelentését nem sikerült kiszednünk Laciból, de rajta vagyunk a témán. Annyit tudunk, hogy kedvesének készítette, s a név is valahogy ezzel van összefüggésben. A sorban két rozé következett, egy merlot-ból és egy cabernet sauvignon-ból készült. Mindkettő jó ivású, gyümölcsös és zamatos. Abban mindannyian egyet értettünk, hogy a cabernet karakteresebb. Előkerült még egy 2011-es zöld veltelini is, amelyből már nincs a pincében sem, magyarul megittuk az utolsó palackkal. Remek bor, s szépen mutatja a fajta létjogosultságát a borvidéken. Kóstoltunk sillert is, amely fanyar gyümölcsösségével hódít és két vörösbort is, egy kékfrankost és egy kékfrankos-cabernet házasítást is. Mindkét bor egyedi és karakteres volt.
Bor és autó – fiatalos és dinamikus stílus
Amikor rátértünk az autó jellemzésére, elsőként – óhatatlanul is – az a kérdés merült fel, hogy a Honda Civic Tourer a pince melyik borára emlékezteti a borászt, s párját.  
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
Egymástól függetlenül és egymás válaszát nem is hallva, mindketten a pince rozéjához hasonlították a Hondát. Még abban is megegyeztek, hogy a merlot és cabernet rozé közül inkább a cabernet lehet a hasonlat tárgya. Indoklásukban is hasonló tulajdonságokat jelöltek meg: fiatalos, dinamikus, lendületes, s a könnyed elegancia mellett komoly tartalommal rendelkezik.
Családi szállításra tervezték
Laci elmondása szerint az autó egyik legnagyobb előnye a hatalmas raktér (624 literes a csomagtartó), amely ráadásul egyszerűen és gyorsan variálható, s az ülések ledöntésével, szempillantás alatt 1668 literessé bővíthető. Ez például a borok szállításánál, de akár a telepítéshez szánt oltványok fuvarozásánál is jól jön. Arról nem is beszélve, hogy két kerékpárral és csomagokkal együtt is kiválóan alkalmas akár hosszabb utakra is. A nagy csomagtérhez jól kitalált és a bepakolást egyszerűvé tevő széles nyílás társul, amelyen keresztül valóban gyerekjáték megpakolni az autót.
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
Szerelem lett a diákévek gyakorlati munkájából
Laci elmondta, hogy nem családi örökségként vágott bele a szőlőtermesztésbe és borkészítésbe, hanem leginkább a véletlen hozta úgy, hogy ma már ez jelenti az életét. 2004-ben a jogi egyetem végzése közben került az Oppenheim Pincészethez dolgozni, ahol a pincészetnél zajló munka és egy új-zélandi borász munkája, hozzáállása ébresztette fel benne a szunnyadó vágyat, hogy borral kellene foglalkozni. Ekkor adminisztrátorként dolgozott az Opperheim pincészetnél. „Mivel volt olyan, hogy az irodában nem volt annyi munka, ami kitöltötte volna a munkaidőt, így „kizavartak” a szőlőbe, hogy ott segítsek. Aztán a pincében is kaptam feladatokat az új-zélandi borász mellett, s ez meghatározó élmény volt. S az élet igazolta is ezt.”
„Nagyon gyorsan megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy elkezdjem a saját szőlőbírtok és pince alapjainak létrehozását. Akkoriban nagyon olcsók voltak a területek és a pincék Kötcsén, így bevállaltam, hogy megveszek egy apró pincét, amihez egy 0,3 hektárnyi zöld veltelini ültetvény is tartozott. Itt persze nem volt megállás. Azután béreltem hozzá egy kis kékfrankos területet. Ez nem az a pince, ahol most dolgozunk, de az első boraimat még ott készítettem. A mai napig meg van még a pince, néha csoportokat is viszünk oda. Úgy tűnt, jól reagálnak a fogyasztók az első borokra, s ennek sikerén felbuzdulva, szép lassan elkezdtem még területeket bérelni. Ahogy jött vissza némi pénz, telepítgettem is. Szóval szépen lassan építkezve jutottunk el odáig, hogy ma mintegy 8,5 hektáron művelünk szőlőt. Ebből most már 6 hektár a saját birtokunk, a többit továbbra is béreljük.”
Fajtaszerkezet
Fehérek:
Irsai olivér, zöld veltelini, királyleányka, rizlingszilváni (Müller-Thurgau), olaszrizing.
„A királyleánykát és a rizlingszilvánit, mint fajtát nem én választottam, a területbe lettem szerelmes, s meghagytam ott ezt a két fajtát. Ezek öreg tőkék. Ugyan van némi tőkehiány a sorokon, viszont cserébe nem kell korlátozni a termést, mert a szőlő a hosszú évek alatt megtanulta a leckét, s tudja, hogy mennyi termést kell hoznia. Annyira jó a terület és a szőlő szimbiózisa, hogy még egy olyan nehéz évben, mint a 2010-es volt, is 19 mustfokkal tudtam szüretelni. Az öreg tőkék hatása a bor struktúráján is nyomot hagy, a fajtát meghazudtolóan telt és testes bort ad.
Vörösbort adó szőlők:
Kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon
„Az olaszrizling nem volt kérdéses, ez a fajta mindig is jellemző volt Kötcsére. A nagyszüleim például két fajtát tekintenek szőlőnek, az olaszrizlinget és a kékfrankost.
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
A vörösboroknál úgy érzem, hogy van lehetőség arra, hogy komolyabb, tartalmasabb és összetettebb borok születhessenek. Amikor elkezdtem borászkodni, azt gondoltam, hogy a könnyed, egyenesebb vonalú vörösborok azok, amiket itt jól el lehet készíteni, de a tapasztalat azt mutatta, hogy mélyebb, tartalmasabb vörösek is szűrhetőek az itteni kékszőlőkből. Ha fajtát kell megneveznem, amelyből valóban tartalmas és komplex borok születhetnek, akkor leginkább a kékfrankos az a fajta, amely szerintem erre alkalmas.
A cabernet sauvignon-t azért választottam, mert úgy éreztem, hogy vannak olyan meleg dűlők, ahol szép bort adhat a fajta. A pinot noir-ral Clive Hartnell fertőzött még meg az Opperheim pincénél. Ő azt mondta, hogy a pinot-ból lehet a legszebb dolgokat kihozni a Balatonboglári borvidéken, s gondoltam én is telepítek belőle. Ma már nem biztos, hogy feltétlenül osztom a véleményét, ugyan szép borokat lehet belőle készíteni, de a terület egyre melegedő klímája miatt könnyen túlérhet a fajta, ezért felettébb vigyázni kell a szüret időpontjának kiválasztásával, hogy lendületes savakat tudjunk megőrizni a borban.”
Biztonság még az úttalan utakon is
A menetteljesítményről is jó tapasztalattal szolgált a fiatal borász. Elmondása szerint dinamikus az autó, de átlagos használat mellett igen takarékosan lehet vele közlekedni.
Mivel családi autó, ezért nagyon fontos a biztonság kérdése is. Erről az 5 csillagos Euro NCAP törésteszt tanúskodik. Az autó egyébként a töréstesztek mellett is a biztonságos közlekedést támogatja, kamerák és radar-alapú érzékelők segítségével figyelmeztet az esetleges ráfutásos ütközésre, a véletlen sávelhagyásra, figyeli a holtteret, valamint parkolóból történő kiálláskor a keresztirányú forgalmat. Ez egyfajta nevelő jelleggel is társul, ugyanis például, ha nem akarjuk, hogy állandóan jelezze, hogy közel mentünk valamihez, akkor a vezetési stílusunkon is igazítani kell egy kicsit. Persze nem mindenkinek, hiszen ki is kapcsolható a rendszer.
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
„Alapvető célom, hogy olyan borokat készítsek, amelyeket bárhol, bárki szívesen fogyaszt. A jó bor nagyon fontos ismérve, hogy jól iható legyen, s akár egy palackkal is szívesen megigyanak belőle az emberek.”
A zöld veltelini lehet a pince sztárbora
Megkérdeztük Lacit, hogy, ha meg kellene neveznie egy fajtát, ami abszolút kedvenc, mi lenne az. Habozás nélkül rávágta, hogy a zöld veltelini. Lehet, hogy nem véletlen, hogy pont ebből a fajtából telepített legutóbb.
Jelenleg nincs nagy területünk a fajtából, és ennél a szőlőnél különösen fontos a terméskorlátozás, valamint nagy kihívás minden évben a vadaktól és a seregélyektől megóvni a termést, ezért nem tudjuk minden évben önállóan forgalomba hozni, viszont jó társa lett az Irsai Olivérnek. „Sajnos az erdőkivágások révén csökken az őzek élettere, így sokszor máshol, például a szőlőben keresnek élelmet. Ezért is kellett megcsinálnunk a kerítést ezeken a területeken.”
„Sokáig kicsit lenézték a fajtát errefelé. Anno az ültetvények közel harminc százalékán ez a fajta virított a BB-nek köszönhetően, s leginkább pezsgőalap-anyagként használták. Sokan nem látták, hogy egyébként mekkora potenciál van ebben az osztrák fajtában. Ez nem is csoda, ugyanis a fajta nagyon bőtermő – akár 8-10 kilót is képes hozni tőkénként -, s ha nem korlátozzuk, nem is igazán tudjuk, hogy mire képes. Jelenleg kb. 2 kg/tőke terheléssel dolgozunk, aminél már szépen megmutatja a fajta az értékeit.”
Ébredező dűlőszelekció
Felmerült a kérdés, hogy Kötcse környékén mennyire alakult ki a dűlő-szelektált borok hagyománya, s az is, hogy vannak-e kézzelfogható vagy még inkább érezhető különbségek a kisebb termőterületek között.
Belekóstoltunk a Somogyi dombság megnyugtató békéjébe
„Egyelőre még nem nagyon használom a dűlők neveit. Tervben van néhány fajtánál, néhány bornál. Természetesen csak azoknál a boroknál érdemes ezt használni, amelyik nem birtokbor vagy olyan különleges a fajta és a termőhely szimbiózisa, hogy azt érdemes a címkén is kommunikálni.
Kötcse környékén kifejezetten változatos a táj és talajszerkezet. A Fáncsi-hegy dűlő például egy igazi klasszikus löszös terület. A Csillagó nevet is használtam már a zöld veltelininél, s ezt tovább is akarom vinni. Ez egy agyagosabb terület, s itt nagyon jól érzi magát a zöld veltelini. Sűrűbb szövésű lesz az innen származó alapanyagból készült bor, s a savak is ropogósabbak. Ez tulajdonképpen a Csillagó-hegy egy jó fekvésű része. Ez egyébként Somogy-megye legmagasabb pontja a maga 313 méteres tengerszint feletti magasságával. Tiszta időben még a Mecsek is látszik innen.
Ahol most telepítünk, Szólád határában, ott szinte két egyenlő részre oszlik talaj szempontjából a terület, az egyik löszös, a másik inkább kissé agyagosabb. Mivel látom a különbséget a Csillagó és a többi, löszösebb terület között, picit aggódom, hogy mekkora lesz a különbség a két talajtípus között. Ez gyakorlatilag két hektár, fele agyagosabb, fele löszös területen.
Van szőlőnk a Kőröshegyen, a Borochegyen is. Ez utóbbi egy hűvösebb termőterület, barna erdőtalajjal. Innen szinte mindig alacsonyabb mustfokkal és magasabb savakkal tudunk szüretelni. Itt kb. egy hektárnyi olaszrizling van, ami eléggé kiöregedett. Várhatóan újra fogjuk telepíteni itt a szőlőt, de abban nem vagyok biztos, hogy ismét olaszrizlinget akarok ott művelni. Gondolkodom valamelyik korábban érő fajtában, de ez egyelőre még nem alakult ki.„
Egy nagyszerű és tartalmas napot tölthettünk egy fiatal és lendületben lévő pár vendégségében, s mellette egy dinamikus autót tesztelhettünk, mely stílusban és funkciójában is remekül egészítette ki a pince és a pár életmódját, stílusát.
A borásznak összességében nagyon tetszett a Honda új Civic kombija, a Tourer, s rendesen össze is gyógyultak az egy hét tesztidőszak alatt. Fiatal és aktív pároknak, családoknak kiváló választás lehet. Nagy, tágas, könnyen vezethető és vigyáz a biztonságunkra.
Winelovers borok az olvasás mellé