Borászok borásza 2014 - élő közvetítés a díjátadóról

Knap Gábor
2014. április 25., 10:33


Élő - Ma este derül fény arra, hogy ki lesz a Borászok Borásza 2014-ben, vagyis a Borászok Borászai által korábban kiválasztott 50 borász (jelölt) közül kit tartanak leginkább érdemesnek arra, hogy csatlakozzon hozzájuk. Percről percre a díjátadóról, a Boscolo New York Palotából.
 
22.08 - Berecz Stéphanie 2014-ben a Borászok Borásza! Gratulálunk!
21.28 - A desszert eper, bazsalikom és fehér csokoládé, hozzá pedig Szepsy István (a 2009-es év Borászok Borásza) 2009-es Szamorodnija. Percek választanak el az est fénypontjától!
21.19 - Cakó Ferenc, animációs filmrendező, a Zénó és Sebaj Tóbiás megalkotójának - természetesen a borokhoz aktualizált - egyedülálló homokanimációjában gyönyörködnek a résztvevők. A nem mindennapi látvány persze nem tudja elfedni a fokozódó izgalmat: a desszert után kiderül, ki lesz 2014-ben a Borászok Borásza!
Borászok borásza 2014 - élő közvetítés a díjátadóról
20.59 - Épp, hogy fogadta a gratulációkat Dr. Mészáros Gabriella, érkezik is a főétel, amely borjúpofa illatos gombákkal, kápiás polentával és pak-choi-val. Hozzá Kaló Imrének, a 2011-es év Borászok Borászának a 2007-es Szülőföldem házasítása érkezik.
20.33 - Dr. Mészáros Gabriella a Borszok Barátja! Ő az 1991-ben alapított Borkollégium vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, ő az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az "amatőr borkedvelőkön" kívül a magyarországi borászatok rengeteg munkatársa tanult tőle, akár a Borkollégiumban, akár azon a számtalan kóstolón, előadáson és mesterkurzuson, amelyeket az elmúlt évtizedekben tartott. Gratulálunk!
20.02 - És itt is van. Györgykovács Imre egyébként 2012-ben lett a Borászok Borásza. A 2011-es furmint pedig a Borravaló szerint "high level somlói", meg "nagyon patent barackos, körtés aromákat mutat" és hasonlók. A hideg libamáj enyhén füstölt pisztránggal és reteksalátával pedig ilyen:
Borászok borásza 2014 - élő közvetítés a díjátadóról
19.43 - Mindenki a menüvel ismerkedik. Györgykovács Imre 2011-es Furmintjához hideg libamáj érkezik majd, enyhén füstölt pisztránggal és reteksalátával. Közben Csík Benedek és Zenekara nyomja.
Borászok borásza 2014 - élő közvetítés a díjátadóról
19.32 - Amíg a vendégek elhelyezkednek, elmondom, hogy a fogadó falatkák nem csak nagyon jól néznek ki, hanem finomak is. Három féle van: hideg paradicsomos káposzta pirított császárhússal, friss kecskesajt Gorbusa kaviárral, valamint eper-spárga saláta. Hozzá Szentesi József - a tavalyi évben megválasztott Borászok Borásza - 2010-es Fehér Cuvéejét kínálják a felszolgálók. 
 
19.12 - Az előtérben "az elnúlt évek Borászok Borászainak társaságában" már javában gyülekeznek a vendégek. A nagyterembe még senkinek nem akaródzik bemenni, most mindenki kint érzi elemében magát, amolyan iskolai zsibongó hangulat van. Mondjuk itt adnak pezsgőt is...
Borászok borásza 2014 - élő közvetítés a díjátadóról
18.38 - Itt a Boscoloban még üresek a poharak, így addig, amíg a vendégek megérkeznek, nézzük, hogy kik idén a Borászok Barátja díj jelöltjei! A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.
Borászok borásza 2014 - élő közvetítés a díjátadóról
A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.

A jelöltek: Alkonyi László, borszakíró; Ambrus Lajos, szőlőbirtokos, író; Bányai Gábor Botond, a Jackfall alapítója, a Borigo főszerkesztője; Isabelle Legeron, master of wine; Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója.
***
Még januárban hirdették ki azt az ötven szakembert, akik közül 2014-ben kiválasztják a Borászok Borászát. Újdonság, hogy a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma helyett az elmúlt hét évben a Borászok Borásza díjat elnyert személyekből összeálló jelölőtestület állítja össze az ötvenfős jelöltlistát.
Ők: Demeter Zoltán, Tokaj-Hegyaljai borvidék (2007); dr. Lőrincz György, Egri borvidék (2008); Szepsy István, Tokaj-Hegyaljai borvidék (2009); Légli Ottó, Balatonboglári borvidék (2010); Kaló Imre, Egri borvidék (2011); Györgykovács Imre, Somlói borvidék (2012); Szentesi József, Etyek-Budai borvidék (2013).
A Borászok Borásza cím birtokosa az lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Minden jelölt egy szavazattal rendelkezik. A győztest egyszerű többséggel, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával. Ez az öt jelölt idén Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet), Bussay László (Bussay Pince), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet), Jásdi István (Jásdi Pince) vagy Tiffán Ede (Tiffán Ede és Zsolt Pincészete).
A jelölésről, és a Borászok Borásza díjról tavaly hosszan beszélgettünk Rókusfaly Pállal az elismerés szülőatyjával.
Winelovers borok az olvasás mellé