Borfesztivál a hiper- és szupermarketekben

Fendrik Zsóka
2014. szeptember 02., 12:32


Sokan kérdezték már tőlem, hogy hol vegyenek bort. Megéri-e elmenni a borszaküzletekbe? Hová menjünk, ha csak egy egyszerű bor kell estére a baráti beszélgetéshez, és nem akarunk 7-8 ezreket költeni egy palackra?
Borfesztivál a hiper- és szupermarketekben
 
Azt kell mondanom, hogy rengeteg alternatíva van, hiszen a kérdés az, hogy mit szeretne a vásárló? A borszaküzletek kínálata széles a prémium, egyedi tételekből és a kis pincészetek boraiból. De az utóbbi időben nagyon sokat változott a hiper- és szupermarketek borválasztéka, szerencsére pozitív irányban. Végre eljutottunk oda, ha szeretnénk estére egy átlagos, de jó bort venni, akkor ehhez nem kell elmenni a város másik végén található szaküzletbe.
Honnan is jött a téma? A minap otthon nézve a postaládát: "jaaaj ne, megint akciós újság". Már éppen dobtam volna a szemétbe a kupac újságot, amikor megakadt a szemem a Tesco őszi borkatalógusán. Munkaköri kötelességemnek éreztem átlapozni és azt kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam. Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog és kíváncsivá tett a többi üzletlánc vajon mit kínál és mennyiért? Emlékszem, a METRO is nagy hangsúlyt fektetett a borokra az elmúlt 4-5 évben. Ők is elkészítik a borkatalógusukat, ahol a különböző üzleteik sommelier-je is nyilatkozik. A CBA szintén belekezdett a CBA vinotéka kialakításába egyes prémium üzleteiben.
Borfesztivál a hiper- és szupermarketekben
Nos nézzük a kínálatot. Az első ami rögtön megütötte a szemem, hogy a Tesco katalógus címlapján a négy bor (könnyű fehér, rozé, vörös, édes) közül a legdrágább 1199 forintba került. Ehhez hozzátenném, hogy nem rossz borok kapták meg a fő helyet, egy esti beszélgetős bornak mindegyik megjárja. A Tesco négy borvidéket emel ki, míg a METRO nyolcat. Érdekes, hogy mindenhol a legbővebb kínálat a Villányi borvidék boraiból van. A pezsgőket rendre külön kategóriába teszik, külön polcokon és külön oldalon vannak feltüntetve. Széles választék van az ünnepi italból, találunk tankpezsgőket 649 forintért, Asti pezsgőt 2399 forintért és Champagne-okat 11999 forintért.  A rozék fő szerepet kapnak a Tesco újságban, ezeket még most lehet jóízűen elfogyasztani, aztán elveszítik frisességüket. Márton nap hamar itt van és jön az új évjárat, így az üzletek célja, hogy kipörgessék a reduktív, könnyű, friss tételeket.
Ha valaki már szakmaibb szemmel nézi ezeket az újságokat, akkor feltűnik, hogy az évjáratot nem mindig tüntetik fel. Tesconál sehol nem jelenítik meg a kínált tételek szüreti időpontját, míg a Metro esetében az újság felében igen, a másik részében nem. Ez számomra nem túl pozitív. Ha van egy akciós árú bor, de már élvezhetetlen az évjárat miatt, akkor mindegy, hogy mennyibe kerül.
 
A vásárlásnak az egyik legérzékenyebb pontja az ár. Nincsen olyan vásárló, aki ne nézné meg, mennyibe kerül a termék, amit a kosarába tesz. Tudjuk jól, hogy a hiper- és szupermarketekben találunk bort már 400 forintért is.
Sajnos. Gondoljunk csak bele, hogy az üveg és a dugó, vagy csavarzár költsége minimum 70-110 forint, a szőlő megmunkálás, a borkészítés során használt energia, élesztők, stabilizálók mennyibe kerülnek. (Egy természetes bor esteében a szőlőművelés költsége nő, az élesztőre és a vegyszerekre nem kell költeni.) Akkor most, hogy is van ez? Sehogy sem jön ki ez a "kedvező" ár, vagy nem megfelelő módon készítették (import szőlőből/borból, rossz minőségű szőlőből). Ezektől a "boroktól" tekintsünk el a továbbiakban!
A középkategóriás borok árai nem sokban térnek el egyik és másik üzletlánc között. A METRO-nál a legalacsonyabbak az árak, de a Tesco, Spar és CBA akciókkal nem tud versenyezni. A METRO-nál az állandó alacsony ár jellemző, amit egész évben tartanak. De a többi üzlet egy-egy hetes vagy hónapos akciói nagyon lenyomják az aktuális bor árát. Például a Bock Ermitage szeptemberben a Tesconál a legolcsóbb (az újságban szereplő kép alapján 2011-es évjáratról van szó). De a Frittman Irsai Olivér 2013 a Sparban van a legkedvezőbb áron.
Borfesztivál a hiper- és szupermarketekben
A legjobb áron a METRO-ban vannak a borok, igaz METRO nem található minden sarkon. Ráadásul vevőkártya is kell a bejutáshoz és a vásárláshoz. Az átlagos vásárló a Spar, a Tesco, és a CBA közül választhat, ezek a leggyakrabban előforduló boltok, ahol egy bevásárlás alkalmával a bor kérdést is gyorsan letudhatjuk.
Nagyon szembetűnő árkülönbségek nincsenek, a választék szélesebb egyes helyeken. Vidéken ezekből az üzletekből egy van a városban. A nagyobb helyeken a fekventáltabb üzleteket célszerű választani, ahol szélesebb a borok kínálata.
Az mindenképpen pozitívum, hogy egyszerű alkalmakra találunk ezekben a boltokban is jó minőségű, tiszta borokat. Ha szeretnénk különlegesebb tételt venni ajándékba, vagy nagyobb ünnepekre vásárolni, akkor érdemes a borszaküzletbe bemenni. Ráadásul ott tudnak segíteni nekünk a választásban is. De kellő utánajárással az interneten, a szaklapokban utánaolvashatunk a megvásárolni kívánt bornak és megvehetjük a hiper- és szupermarketekben is!
Winelovers borok az olvasás mellé