Cava, a spanyolok sztárpezsgője

Bognár Attila
2017. május 30., 09:03


Az év legpezsgőbb kóstolóján a magyar tételek mellett idén hasonlóan kiemelt figyelmet kapnak a külföldi különlegességek is. Ilyen többek között a csúcsminőségű katalán pezsgő, a cava is.
 
Cava, a spanyolok sztárpezsgője
A június 10-én megrendezésre kerülő Pezsgő Június Nagykóstoló idén több újdonságot és csemegét tartogat. A hazai buborékos tételek mellett nagyon komoly kínálat várható a nemzetközi vonalból is. A champagne különterem és az újdonságként megjelenő angol pezsgők standja önmagáért beszél - és bár az itteni tételek külön térítés ellenében lesznek kóstolhatók, igencsak erős lesz a felhozatal a sétálókóstolón elérhető olasz és spanyol buborékosokból is. Most ez utóbbi, a kiváló ár-érték arányú spanyol cava iránt szeretnék felpezsdíteni az érdeklődést.
 
A cava a tradicionális spanyol pezsgő, champagne eljárással készül, vagyis abban a palackban erjesztik és érlelik, amelyben aztán a végső forgalomba is kerül majd. Mondhatnánk azonban Katalónia büszkeségének is, mivel területét tekintve itt készül, a Sant Sadurni d’Anoia település és környéke (Penedès) központtal. Három hagyományos helyi szőlőfajta lehet az alkotóeleme: a macabeo, a parellada és a xarel-lo, de néhány pincészet használhat chardonnay-t, pinot noir-t, garnachát és monastrellt, sőt, egy trepat nevű fajtát is.
 
Készülhet fehér és rozé cava is, érlelés alapján pedig három kategóriát különböztetünk meg: sima alap cava (min. 9 hónapos élesztőn tartás) a reserva (min. 15 hónap élesztőn tartás), és gran reserva (min. 30 hónap élesztőn tartás). Édesség alapján a cava esetén is a brut nature-től az édesig terjed a skála, attól függően, hogy mekkora a dosage mértéke.
 
Cava, a spanyolok sztárpezsgője

 
Magyarországon pillanatnyilag a legszélesebb cava kínálat a Vino Castillo–nál található, amely kiállítóként szintén lesz jelen majd a Pezsgő Júniuson. Ez alkalomból beszélgettünk Szeredi Zsolt alapító-tulajdonossal.
 
Honnan jött a spanyol borok szeretete, a spanyol borok iránti rajongásod? Miért pont ezekre "szakosodtál"?

10 éve kezdtem el egy cégnél dolgozni, amely többek között borokkal is foglalkozott. Itt tetszett meg a borok és a borkereskedelem világa, két év elteltével saját céget alapítottam és azóta ez a kenyerem. 2006 őszén pedig végiggyalogoltam az El Camino-n, és akkor határoztam el, hogy elmélyedek a spanyol borok világában - maga a kultúra, a gasztronómia és persze a bor stílusa, sajátosságai tetszettek meg nagyon, és akkor jöttem rá, hogy ez az én ízvilágom. Ráadásul ma már egyre többen keresik a spanyol tételeket, többek között a cava-t is. Miután megkóstolják, egyből megszeretik a jó minőségük és nagyon jó ár-érték arányuk miatt. 

Budapest után már vidékre is szállítasz. Kik a cava fő fogyasztói Magyarországon?

Teljesen vegyes a fogyasztó réteg, megtalálható a magánvevőink között a bankigazgató éppúgy, mint az autószervizben dolgozó szerelő. Ha a nagykereskedést nézzük, ott is teljesen vegyes a paletta: bárok, éttermek, szállodák, borbárok... tulajdonképpen a teljes HORECA szektor keresi és egyre jobban viszi a palackjainkat.
 
Ha egy laikusnak mutatnád be a cava-t, akkor mit mondanál, mi az, amit feltétlenül tudni kell róla?

Mindenféleképpen hangsúlyozni szoktam, hogy palackos erjesztésű italról (méthode traditionelle) van szó. Még elég sokszor keverik a tankpezsgővel, de ez az arány szerencsére egyre csökken. Bemutatom pár szóban a szőlőfajtákat és persze hozzáteszem mindig azt is, hogy champagne élményt kapnak a pohárba, de persze jóval kedvezőbb áron.
 
Mi alapján döntöd el, hogy behozz-e a magyar piacra egy adott cava-t?

Fontos az ár/érték arány, no és persze a minőség. Mindig előzetesen megkóstolom a tételeket; eddig sikerült olyanokat válogatnom, amelyek nem csak nekem, de a fogyasztóinknak is tetszenek. Jelenleg az alábbi termelőkkel foglalkozom: Pago De Tharsys, Maset, Castillo Perelada, Juvé & Camps, Gramona, Agusti Torello Mata, Recaredo.
 
Cava, a spanyolok sztárpezsgője

Melyek ezek közül a legkülönlegesebb tételek?

Több különleges tétel is van több pincészettől. Például a Pago De Tharsys pincészettől származó Brut Nature cava, ami 18 hónapos palackos erjesztésű chardonnay-macabeo cuvée. Maga a cava is nagyon finom, de abszolút különlegessége a megjelenés, az egyedi kerámia címkéje miatt.

Aztán itt van a Castillo Perelada Torre Galatea rozé cava-ja, amelynek címkéjét Dali tervezte, erről egy külön certifikáció tanúskodik a díszdobozban. A Juvé & Camps pincészet 100% xarel-lo cava-ját különleges ízvilága okán emelném ki. A Gramona Enoteca cava-ja az érlelés miatt egyedi, ugyanis egyedülálló a 170 hónapos érlelés.
 
Az Agusti Torello Mata pincészet Kripta elnevezésű itala különleges amfóra formájú palackban kapható, itt ez az unikális jegy. A Recaredo pincészetnél pedig mondhatnám akár valamennyi tételt is, mivel ők az egyedüli teljesen biodinamikus művelésű cava pincészet, akik ráadásul a degorzsálásig is parafa dugót használnak koronazár helyett.
 
Cava, a spanyolok sztárpezsgője
 
Milyen cava-kat hozol a Pezsgő Június kóstolóra?

Nyolcfélével készülök, így tehát lesz: 
  • Agusti Torello Mata - Brut Reserva
  • Agusti Torello Mata - Brut Nature Gran Reserva
  • Castillo Perelada - Stars Brut Reserva
  • Castillo Perelada - Cuvée Especial
  • Gramona - Imperial Brut
  • Juvé & Camps - Essential Xarel-lo
  • Juvé & Camps - Cinta Purpura
  • Recaredo - Terrers
 
Milyen ételhez ajánlanád a cava-kat?

Tulajdonképpen mindenhez! Nagyon jól működnek az összes tengeri herkentyűs, halas ételhez, de meglepő módon még a töltött káposztához is tudok olyat ajánlani, ami illik hozzá.

Kóstoltam már ibériai sonkához; a savak nagyon jól harmonizálnak a picit zsírosabb részekkel, a kóstolások alkalmával szinte mindennel kipróbálom, ami a hűtőben van - eddig még mindenhez tudtam párt találni.
 
Ha valaki szeretne eljutni Spanyolországba és a helyszínen kóstolni a cava pincészeteknél, akkor milyen jótanáccsal látnád el?

Szervezünk cava túrákat is, hogy a helyszínen, a pincészetnél is meg lehessen kóstolni ezeket a finom nedűket. Teljesen más élmény ott helyben egy frissen degorzsált cava-t kóstolni. Barátainkkal ezért létrehoztuk a „Capital of Cava” projektet - ide várjuk a cava szerelmeseit.
 
Aki kíváncsi ezekre az izgalmas tételekre, figyelje a Pezsgő Június Facebook oldalát a legfrissebb infókért, jegyvásárlásra pedig ITT van lehetőség. 
Winelovers borok az olvasás mellé