Champagne Rózsaszín Párduca

Vinoholic
2021. június 07., 08:00


Rövid kitekintés a rozéborok világnapja (június 25 vagy az USA-ban nagyon komolyan vett, már-már világnappá váló június 12) előtt, hogy könnyebb legyen a választás azoknak, akik buborékosokkal szeretnek ünnepelni.
Champagne Rózsaszín Párduca
Címlapkép: vinepair.com
 
Egy kis történelem
 
A rozé champagne története egészen XIV. Lajosig, a Napkirályig nyúlik vissza. A királyi udvarban „taché”-nak, vagyis piszkos/foltos pezsgőnek nevezték, mivel a rózsaszínre színeződött pezsgő a szakértelem hiányára utalt. Az első „szándékos” rozé champagne-t a Ruinart pezsgőház jóval a király halála (1715) után, 1764-ben készítette el. Rozé champagne-t először a Veuve Clicquot exportált 1775-ben a szomszédos Svájcba. A 19. század végéig majdnem minden champagne-ben megtalálhatóak voltak rózsaszín árnyalatok. Miután a technológia lehetővé tette, a világos színű és könnyed pezsgők domináltak. Az áttörés az 1920-as években kezdődött, amikor a kor bátor és trendi fiatal hölgyeinek poharában a táncpartikon kizárólag rozé pezsgő gyöngyözött. A legnépszerűbb ital akkoriban a „cold duck” avagy a hideg kacsa volt: tradicionális világos champagne és egy kevéske burgundiai vörös keveréke némi cukorral. Ennek hatására új lendületet kapott a rozé pezsgő készítése Champagne-ban, sikere a mai napig töretlen.
 

Módszerek
 
Rosé d’assemblage
Ez a módszer a fehér- és a vörösbor összekeverését jelenti ritka kivételként az Európai Unióban, ahol amúgy tiltott a két szín „mixelésével” rozébort előállítani. A módszer előnye, hogy könnyen kontrollálható a végső szín. A vörösbor aránya általában 10-15% között változik, a megcélzott színárnyalat, tannintartalom és gyümölcsösség függvényében. Az esetek nagy részében így készül a rozé champagne. Ez a metódus komplexebb bort eredményez, hiszen maga az eljárás biztosítja azt, hogy semmiképpen ne legyen a végtermék „tutti-frutti” vagy „rágógumi” ízű. 
 
 
Saignée
A „kivéreztetés” ritkábban használt eljárás, ennek lényege, hogy a kívánt színintenzitás elérésekor leengedik a lét a törkölyről. Általában hidegáztatást alkalmaznak, hogy a megfelelő szín eléréséig minél kevesebb tannin oldódjon bele mustba. Ez a módszer testesebb pezsgőt eredményez. 
 

 
Stílusok
 
Vintage és Non-vintage
 
Bár a fehér pezsgőhöz hasonlóan a rozék esetében is beszélhetünk évjáratos (vintage) pezsgőről, ami egy kimagaslóan jó évjárat terméséből készül és hosszabb ideig érlelhető, általában a fő cél a friss, nem évjáratos (non-vintage) pezsgő állandó stílusának a biztosítása. Ennek érdekében 2-3 év alapborait keverik a konstans minőség fenntartásához.
 
Szentelj egy teljes napot a buborékos italok megismerésének, tudd meg, hogyan készül a pezsgő, hogyan keletkeznek a buborékok, milyen pezsgőkészítési eljárások vannak és miért a champagne a legdrágább mind közül! A Borkollégium Buborék Világ pezsgőkurzusán tucatnyi kiváló tétel kóstolása közben teheted mindezt.
 
Aromatikus jegyek
 
A stílust alapvetően négy komponens aránya határozza meg:
  • autolitikus jegyek: piritós és kalács aromákat kölcsönöznek a bornak
  • citrusos tónusok: a fehérborkomponens aromatikus profilja határozza meg
  • piros gyümölcs kavalkád: hozzáadott vörösbor gyümölcsösségétől függ
  • tanninintenzitás: a hozzáadott vörösbor hozza magával
Azoknál a pezsgőknél, ahol hosszabb a finomseprős érlelés, ott az autolitikus jegyek erősebben jelennek meg. A fehér- és vörösborok aránya határozza meg a citrusok és piros gyümölcsök viszonyát, illetve a tanninérzetet. Ha egyik tónus sem uralkodik az illatokon és ízeken, akkor igazán komplex tételekre van kilátás.
 
Technikai adatok
 
Az alábbi táblázat tartalmazza azon pincészetek rozé pezsgőinek paramétereit, amelyek jelenleg Magyarországon és/vagy a szomszédos Ausztriában hozzáférhetőek. Amennyiben a pezsgőmester a jövőben stílusbeli változtatást hajt végre, a paraméterek változhatnak.
 
Champagne pincészet Pinot noir aránya Pinot meunier aránya Chardonnay aránya Vörösbor aránya Előző évjáratok aránya Dosage Palackos érlelés ideje
Veuve Cliquot 50-55% 15-20% 28-33% 12% 30-45% 10 g/l min. 3 év
Moet & Chandon 40-50% 30-40% 10-20% N/A N/A 9 g/l N/A
Deutz 90% N/A 10% 8% N/A 8 g/l min. 3 év
Ruinart 55% N/A 45% 18% 20-25% N/A N/A
Charles Heidsieck 37% 26% 37% 5-6% 20% N/A N/A
Pol Roger (csak évjáratos) 60% 0% 40% 15% - 9 g/l 6 év
H. Goutorbe 75% 0% 25% N/A N/A N/A 4 év
Billecart-Salmon 30% 30% 40% N/A 40% 9 g/l 3 év
Barnaut 85% 0% 15% 0% N/A 6 g/l N/A
Leroy-Duval Prestige 60-70% 0% 30-40% 0% N/A 10 g/l 2 év

 
Kóstolási jegyzetek
 
CHARLES HEIDSIECK, RESERVE ROSÉ CHAMPAGNE
Provence-stílusú rosé champagne. Üvegbe töltve 2012-ben, degorzsálva 2018-ban. Csodálatosan komplex champagne, ahol a citrus, alma és körtés tónusok gyönyörűen helyezkednek el a pirítós kéregben, a keserűmandula a végén pedig egy csodálatos extra. (90 pont, 2021 március)
 
MOET AND CHANDON, IMPERIAL ROSÉ BRUT CHAMPAGNE
Finoman hangolt egyensúly a pirítós és a piros gyümölcsök között buborékokba csomagolva. Az erőteljes precizitás erős kifejezőképességhez és komplexitáshoz vezet, ami málna, meggy, bodzavirág és pirítós aromákban nyilvánul meg. Nem tökéletes, de nagyon jól kifejezi champagne kvalitásait. (92 pont, 2021 április)
 
VEUVE CLICQUOT, BRUT ROSÉ CHAMPAGNE
Piritós-eper illat. Majdnem tökéletes egyensúly az autolitikus tónusok és gyümölcsök között az ízében. A bor nagyon jól kifejezi Champagne-t a meszes ásványosságával és piros gyümölcseivel, ámbár a buborékok meglepően hamar elillantak. Ami hiányzik belőle, az az erő és a sokoldalúság. (87 pont, 2021 április)
 
RUINART, BRUT ROSÉ CHAMPAGNE
Wow! Micsoda tökéletes egyensúly a piros gyümölcsök (eper és ribizli), a sült tészta, a grapefruit, a citrom és az erőteljes buborékok között. Nagyon közel a tökéletességhez. Benchmark rozé champagne. (95 pont, 2021 április)
 
BILLECART-SALMON, BRUT ROSÉ CHAMPAGNE
Kiegyensúlyozott és vonzó rosé champagne, ami nagyon jól egyensúlyoz a pirítós, a ribizli, a málna és a konyak tónusok között. Gazdag és erőteljes buborékok, erőteljes savgerinccel megtámogatva. (90 pont, 2021 május)
 
H. GOUTORBE, BRUT ROSÉ CHAMPAGNE GRAND CRU AY
Kevésbé komplex, de nagyon vonzó rozé champagne a pirosbogyós gyümölcsök, autolitikus tónusok és tanninok kiegyensúlyozott jelenlétével. Tökéletes stílus- és fajtajegyek. (88 pont, 2021 május)
 
BARNAUT, AUTENTIQUEBRUT ROSÉ CHAMPAGNE GRAND CRU BOUZY
Atipikus rozé champagne a saignée (kivéreztetés) módszerrel készítve. Jóval kevesebb szénsavat tartalmaz, mint amit egy champagne-től várnánk. Durva pirítós jegyek keverednek eper és ribizli tónusokkal az ízében. Ebből a borból hiányzik Champagne ereje és eleganciája. Nagyon gyenge ár-érték arány. (77 pont, 2021 május)

DUVAL-LEROY, PRESTIGE ROSÉ CHAMPAGNE PREMIER CRU
Szép és komplex kavalkádja a gyümölcsöknek és az autolitikus tónusoknak. A gyümölcsös vonalon eper és málna, ami grapefruitban végződik. Kiegyensúlyozott és vonzó rozé Champagne. (88 pont, 2021 május)
Winelovers borok az olvasás mellé