Egy pohár bor nem tesz kárt a magzatban

Borászportál
2012. június 26., 11:54


Terhesség - Nem vezet gyerekkori fejlődési problémákhoz, ha az anya terhessége korai szakaszában kevés, heti egy-nyolc adag alkoholt elfogyaszt - állapították meg dán kutatók a BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szakfolyóirat tanulmányában.
Egy pohár bor nem tesz kárt a magzatban
 
Dániában egy adag alkoholos italnak az számít, aminek 12 gramm a teljes alkoholtartalma, tehát egy pohár sör vagy egy deci bor. Ha az állapotos nő nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyaszt alkoholt, az vetéléshez, kis születési súlyhoz vezethet, vagy amint arról korábban lapunk is beszámolt, magzati alkoholos szindrómához vezethet.
 
A tanulmányban 1600 terhes nőt követtek nyomon, akiket ellátásuk első orvosi látogatása alkalmával vontak be a vizsgálatba. A megszületett gyerekeket 5 éves korukban tesztelték, ekkor értékelték intelligenciájukat, figyelmük időtartamát, önkontrolljukat, valamint a tervezéshez és szervezéshez szükséges gondolkodási képességeiket.
Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja a várandósság alatt nem ivott heti 8 adagnál több alkoholt, átlagosan teljesítettek. Ezzel szemben azok a gyerekek, akiknek az anyjánál rohamszerű - alkalmanként 5 adagnál több alkoholt jelentő - ivások fordultak elő, vagy hetente nyolcnál több adag alkoholt ittak állapotosan, rövidebb ideig tudták figyelmüket összpontosítani.
Az eredményeket kommentáló szakemberek úgy vélik: biztos, ami biztos alapon érdemes fenntartani azt a korábbi figyelmeztetést, hogy várandós nő ne igyon alkoholt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé