Egy csipetnyi Andalúzia

Németh Richárd
2011. április 06., 16:39


Az Extenda Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda szervezésében Andalúzia borkülönlegességei is bemutatkoztak az idén második alkalommal megrendezett VinCE kiállítás és vásáron. A résztvevő hallgatóság a sherryk legjobbjait, a magyar piacon jelen lévő sherryválaszték legexkluzívabb tételeit ismerhette meg, ezen kívül pedig kóstolhattak olyan remekeket is, melyeket a magyar piacon még nem forgalmaznak, ezért egyenesen Andalúziából érkeztek erre a kivételes alkalomra.
Egy csipetnyi Andalúzia
 
A március 19-20. között megszervezett rendezvényt számos érdekes és változatos program színesítette, és a sherry külön kiemelt szerepetet kapott a VinCE Sherry Mesterkurzusán, Sarah Jane Evans Master of Wine tolmácsolásában.
Az Extenda standjánál a hazánkba érkező sherrymérő-mester (venenciador) fogadta a látogatókat, aki kóstolópoharaikat úgynevezett szúrólopó (venencia) segítségével töltötte meg. Ez a tevékenység Andalúziában külön szakmává nőtte ki magát. A borkóstolást különleges vizuális élménnyel tarkítja, ahogy a hordóból kiemelt, sherryvel telt kis mérőedényt a bálnabajuszból készült hajlékony szárral a magasba lendíti, és onnan csorgatja a sherryt a poharakba. A kiállításon nem csupán e látvánnyal szolgált a szakember, hiszen a vállalkozó szellemű látogatóknak lehetősége nyílt ezt a bormérő eszközt a gyakorlatban is kipróbálni, bár leginkább csak vízzel, mivel elsőre nemigen, de tizedjére is csak néhányuknak sikerült beletalálni a pohárba.
 
A résztvevőknek alkalma nyílt a kiállításon szereplő borokból összeállított komplett andalúz borsort megízlelni Petzold Attila, hivatásos Sherry Educator vezetésével. Attilától megtudtuk, a sherry típusú borok előkelő helyet foglalnak el Andalúzia gasztronómiai kincsestárában. Főként Palomino szőlőfajtából készülnek, a természetes édes társaik pedig napon szárított Moscatel és Pedro Ximenez szőlőszemekből, hordós érleléssel. Az érlelés fajtától függően minimum 3 évig, ún. solera/criadrea rendszerben történik, ahol a hordósorokból kisebb részeket kivéve, azokat az alatta lévő hordóba áttöltve tulajdonképpen egalizálják a borokat. Éppen ezért a legtöbb sherrynél évjáratról nem beszélhetünk. A borok egy része biológiai úton érik, ilyenkor az 5/6-ig töltött hordókban a bor tükrén egy speciális élesztőhártya keletkezik, elzárva a bort a levegőtől, sajátos íz és aromaanyagokat hozva létre az érlelés során. Más sherryk teli hordóban, élesztőhártya nélkül, de sokkal hosszabb ideig érnek, ezért az oxidáció határozza meg a borok karakterét. A természetes édes borok a fent említett szőlőfajták napon szárított szemeiből készülnek, magas cukor (~500 g/l!) és vonadékanyag tartalommal rendelkeznek, kizárólag oxidatív érleléssel készülnek, mivel élesztőhártya csak száraz boron alakul ki. A likőr-sherryk valamely száraz alapbor és egy természetes édes bor házasításából születnek, elsősorban a brit piacra, brit igényeknek megfelelően. A sherry típusú borokat rendszerint avinálják, (magas fokú borpárlattal, 15 illetve 17 (v/v)% -ra ) az eltarthatóság érdekében; a magasabb alkoholszint – a melegség, alkohol-édesség - tradicionálisan része a borok illat és ízképének.
Csak néhány tétel a VinCE-n bemutatott sherryk közül: Bodegas González Byass, Tio Pepe; Huerta de Albalá, Barbazul; Bodegas Rey Fernando de Castilla, Classic Amontillado; Bodegas Barbadillo, Cuco Oloroso Seco; Bodegas Sandeman, Medium Dry; Bodegas Lustau, Lustau East India; Bodegas Osborne, Osborne PX. 
Az Extenda az Andalúz Tartományi Kormány által létrehozott non-profit szervezet. A sevillai központú intézmény 21 képviseleti irodával rendelkezik szerte a világon és legfőbb célkitűzése az andalúz vállalatok sikeres és tartós jelenlétének elősegítése a nemzetközi piacokon. A budapesti iroda immár 9 éve áll az andalúz és a magyar cégek rendelkezésére, és népszerűsíti a régió termékeit a magyar nagyközönség előtt.
Winelovers borok az olvasás mellé