Egyetemi borklubok a magyar bor népszerűsítésére

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
2022. december 12., 10:03


Három “Év Borászával”, Nyúlné dr. Pühra Beátával, Koch Csabával és Balla Gézával indult az egyetemi borklubok megújítása az Állatorvostudományi Egyetemen.
Egyetemi borklubok a magyar bor népszerűsítésére
Az Állatorvostudományi Egyetemen indult útjára a Magyar Bor Akadémia 10 állomásos, Kulturált borfogyasztás az egészségünk védelmében című programja. A sorozat célja az egyetemi borklubok megújítása, a magyar bor ügyének, szakmai hírnevének és társadalmi megbecsülésének újrateremtése, védelme és képviselete. 
 
Az első borkóstolóval egybekötött rendezvényen közel 200-an vettek részt az egyetem képviseletében. A kulturált borfogyasztás teljesen összeegyeztethető a legmodernebb táplálkozási elvekkel – emelte ki Koch Csaba borász, a Magyar Bor Akadémia elnöke, aki úgy véli, a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásait is be kell mutatni a jövő fogyasztóinak.  
 
Egyetemi borklubok a magyar bor népszerűsítésére
 
A Kárpát-medence magyar borkultúrájának sokszínűségét három év bortermelőjének borain keresztül fedezhették fel a jelenlevők. Balla Géza az Arad Ménesi borvidék természetes édes borának története során felidézte Kölcsey Himnusza második versszakának szövegbeli változásait. Nyúlné dr. Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidékre kalauzolta a hallgatókat, melyet Budapest szőlőskertjének nevezett. Sokszínű előadásában külön betekintést engedett a hallgatóknak a női borászok világába. Koch Csaba a Hajós-Bajai, valamint Villányi birtokáról származó rozé és vörösbor pozitív élettani hatásait is megemlítette, és kitért arra a sokszínű munkára, melyet a két borvidéken való gazdálkodás a mindennapokban jelent családjának: „Öt gyermekemből egyik lányom borászként végzett és dolgozik, és bízom benne, hogy a három kisebbikből is legalább az egyikük ezt a szakmát fogja választani.” 
 
Egyetemi borklubok a magyar bor népszerűsítésére
 
A borélményt tudományos előadások egészítették ki. Prof. dr. Kállai Miklós, a MATE Borászati tanszékének korábbi vezetője, professzor emeritus, az MBA örökös elnöke a mértékletes borfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaira hívta fel a figyelmet és bizonyította azt az analitikai összetevőkön keresztül is.
 
Dr. Brazsil József a Georgikon nyugalmazott egyetemi docense előadásában arra emlékeztetett, hogy a bor a barátság itala, melynek kóstolása egy szimfónia, hiszen mind az öt érzékszervet együttesen igényli. „Bor nélkül lehet élni, de teljesen felesleges”-vallja viccesen a Balatonfüred-Csopaki borvidéken dolgozó borász. 
 
A Kulturált borfogyasztás az egészségünk védelmében című programsorozatot a Magyar Bor Akadémia szervezi, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által, az ágazat társadalmi felelősségvállalása keretében létrehozott Kulturált Borfogyasztási Alapból.   
 
Winelovers borok az olvasás mellé