Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló

Borászportál
2017. december 22., 17:00


„Borügyileg” rendkívül mozgalmas évet hagyunk magunk mögött. Összeszedtük 2017 legfontosabb bor és gasztro történéseit. Kötelező annak, aki kimaradt és annak is, aki felfrissítené az emlékeket. 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
Rengeteg érdekes boros esemény történt 2017-ben, ezekből szedtünk össze egy nagy csokorral. Nem is szaporítjuk tovább a szót, jó böngészést!
 

Január
Erősen kezdtük az évet. Az egyik legfontosabb szőlőfajta, a furmint, az előző években megkezdett intenzív marketingmunka egy újabb lépéseként világnapot kapott. Ezen túl minden év február 1-jén ünnepelhetnek a fajta szerelmesei. (Részletek ITT.) Az Egyesült Államok révén először nyerte tengerentúli csapat a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina alkotta magyar csapat a negyedik helyen végzett. A szép eredmény mellett két különdíjat is bezsebeltek, övék lett a legszebb hústálért és a legjobb poszterért járó elismerés. (Részletek ITT.)
 
Február
Februárban a Magyar Borok Báljával végérvényesen kezdetét vette a 2017-es borszezon. (Részletek ITT.) Az eseményen immár hagyományosan átadásra kerülő, a feltörekvő fiatalok borászok részére megalapított Gál Tibor Emlékdíjat Varkoly Ádám, a tokaji Árpád-hegy Pince borásza vehette át. (Részletek ITT.) Ugyanebben a hónapban kapta meg a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat 2016-os teljesítménye alapján a budapesti Costes étterem. (Részletek ITT.) Tüü Péter, az Arany Kaviár étterem sommelier-je nyerte a Magyar Sommelier Bajnokságot. (Részletek ITT.) 
 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
Varkoly Ádám (középen) kapta 2017-ben a Gál Tibor Emlékdíjat

 
Március
A Magyar Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért. (Részletek ITT.) A Miniszterelnökség bejelentette, hogy 11 milliárd forint keretösszeggel pályázatot indít „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” címen. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra a 2014. január 1-nél nem régebben alakult, elismeréssel rendelkező termelői csoportok nyújthatták be kérelmeiket. (Részletek ITT.)
 
Április
20 éves lett a villányi Gere Attila Pincészet csúcsbora, a Kopar. (Részletek ITT.) Bejelentették, hogy a világ legnagyobb presztizsű borturisztikai rendezvényét, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop-ot (IWINETC) a 10. alkalommal Budapest rendezi meg 2018-ban. (Részletek ITT.) Lezajlott az első Tokaj Fair borvidéki szakkiállítás, portfólió bemutató és vásár. (Részletek ITT.) Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás koncepciójának első változata. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által előkészített dokumentum legfontosabb célkitűzése, hogy a jelenleg alkalmazott pincekönyvvezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő lehetőséget kínáljon a kistermelők részére. (Részletek ITT.) Jásdi István Balatonfüred-Csopaki borászt választják a Borászok Borászának. (Részletek ITT.)
 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
Jásdi István, a 2017-es Borászok Borásza

 
Május
Sétányt kaptak a Bazilikával szemben, a Zrínyi utcában a borászok. A Rókusfalvy Pál kezdeményezésére létrejött Csillagok Sétányán a Borászok Borásza cím viselői kapnak járdába fektetett csillagot. (Részletek ITT.) Az Országgyűlésnek is van már bora. Első alkalommal 8 magyar bor kapta meg az Országház Bora címet. (Részletek ITT.) A hirtelen lezúduló jégeső miatt mintegy 100 millió forintos kár érte a mátrai borászokat. (Részletek ITT.)
 
Június
A bulinegyed szélén megnyitott a kimondottan egy új irányzatot meghonosítani szándékozó vagány Free Pub borbár. (A borbárok örömteli gyarapodásának ezzel még nincs vége: szeptemberben az In Vino Veritas borkereskedés is megnyitotta borbárját a dohány utcai üzletük mellett.) Laposa Zsófia 2016-os „4hegy” olaszrizling válogatása lett a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokollbora. (Részletek ITT.)
 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
Laposa Zsófia és a díjnyertes olaszrizling

 
Július
Egyre érkeztek a hírek a magyar borászoktól, hogy a 2017-es év kiemelkedően jó évjárat lesz a minőségét tekintve. Ezt a helyzetértékelést később, a szüret befejeztével újra megerősítették. (Részletek ITT és ITT.) Kiugró sikert értek el a magyar borok az angliai Lidl üzletekben. Ennek köszönhetően a 2016-os rekordévhez képest is további emelkedést prognosztizálnak év végéig. (Részletek ITT.)
 
Augusztus
Rekordot döntött a világ elsőszámú bor- és párlatismereti képzést nyújtó iskolarendszere, a WSET (Wine & Spirit Education Trust). Az előző évihez képest képest 19 százalékkal többen vettek részt a szervezet akkreditált vizsgáin 2017. július 31-ben zárult akadémiai évben. A képzés Magyarországon is elérhető: a Borkollégiumban mind a három szint, azaz alap-, közép- és felsőfokú kurzus is szerepel a kínálatban, így az iskola a kezdeti ismerkedéstől a borszakértővé válásig végigkíséri az érdeklődőket. Immár 16. alkalommal készült el a tokaji Polgármesterek Bora, amelybe mind a 27 tokaji település adott szőlőt. A kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak reprezentatív célokat szolgáló száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás a Grand Tokaj Zrt. pincéjéből került ki. (Részletek ITT.)
 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
A Borkollégium kurzusainak kínálata egyre színesebb

 
Szeptember
Először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol a borászat kategóriában a borotai Koch Borászat (Hajós-Bajai borvidék) nyert. (Részletek ITT.) 14 újabb borszakértő kapta meg a világ legrangosabb szakmai elismerését, a Master of Wine címet. Az első magyar Master of Wine-ra továbbra is várni kell. (Részletek ITT.) Jubilált az Etyeki Piknik: az őszi már a huszadik a sorban. (Részletek ITT.) Első magyarként Angerman László tett sikeres vizsgát és kapta meg a diplomát a Nemzetközi Sommelier Szövetségtől (Association de la Sommellerie Internationale, röviden ASI).
 
Október
A hónap igen mozgalmas volt a Winelovers életében: lezajlott az 50. rendezvényük, ahol bejelentették a webshop indulását. A hetedik helyet szerezte meg a magyar csapat a franciaországban rendezett borfelismerő világbajnokságon (Championnat du monde de dégustation La RVF). Részletek ITT. Hatalmas erdőtüzek pusztítottak Kaliforniában, a rengeteg halálos áldozat mellett több nagymultú borászat is elpusztult. (Részletek ITT.) A 2017-es adatok nem csupán az előző évhez képest jósolnak visszaesést, de az elmúlt 60 évre visszatekintve is kifejezetten kevés bor készülhet 2017-ben – olvasható az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) őszi jelentésében.
 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
Kalifornia történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája. Fotó: Signorello Estate / Marcio Jose Sanchez (AP)

 
November
A Winelovers és a MediaWorks gondozásában megjelent a TOP100 magyar bor 2017 kiadvány. Az abszolút lista első helyén a Grand Tokaj 2013-as aszúja végzett. Újra nyomtatásba került Dr. Szabó József és Török István eredetileg 1867-ben kiadott Tokaj-Hegyaljai Album című műve. (Részletek ITT.) Gál Tibor személyében új elnöke lett és 5 új taggal is bővült a borászok új generációját összefogó Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete. (Részletek ITT.) Az INAO (Institut National des Appellations d’Origine) bejelentette, egy új besorolást vezetnek be a burgundiai borok között. A „Bourgogne Côte d’Or” a regionális AOC (borvidéki) és a village (falvak) szintje között helyezkedik majd el a régiós hierarchiában. (Részletek ITT.) Brebis néven új magyar pezsgőmárka lépett a piacra. (Részletek ITT.)
 
December
A hagyományos András-napi bormester találkozón immár második alkalommal adták át a Somlóért-Tornai Endre Emlékdíjakat. Borászat kategóriában Györgykovács Imre, Somló egyik legismertebb borásza kapta a díjat. (Részletek ITT.) A Magyar Bor Akadémia 2017-ben Szőke Mátyás mátrai borásznak ítélte oda az „Év Bortermelője” kitűntetést. (Részletek ITT.) A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak a pincészetnél tartott ellenőrzése után a Sauska pincészet mintegy 30 villányi borát kivonta a forgalomból. (Részletek ITT.) A Tesco bejelentette, hogy egységes brand alatt (Wine Concept néven) 2018-tól 400 nagy-britanniai üzletében lesz két magyar bor elérhető.
 
Ez történt a borvilágban 2017-ben – összefoglaló
Szőke Mátyás a 2017-es Év Bortermelője. Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)