Ezek a világ legismertebb borházasításai

Polyák Dóra szövegésfotó
2015. február 03., 21:37


Házasítás, cuvée, blend, ezekkel a szavakkal illetjük a kettő vagy több fajtabor „összekeverése” során kapott bort, mely nagymértékben függ a borász kreativitásától. A világ neves vörösborai között számos házasítást találunk, nézzük az öt leghíresebb francia vörös blendet!
Ezek a világ legismertebb borházasításai
Fotó: Wikimedia Commons
A borok házasítása általában azért történik, hogy az egyébként is jó minőségű borok tulajdonságai összeadódjanak és egy egyensúlyosabb, komplexebb, gazdagabb csúcsbor jöjjön létre. Az alábbi öt blend óriási karriert futott be.
 
Chateauneuf du Pape
 
Ezek a világ legismertebb borházasításai
 
13 engedélyezett szőlőfajta: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Bourboulenc, Cinsault, Clairette Blanche, Counoise, Grenache Blanc, Muscardin, Picardan, Piquepoul Blanc, Roussanne, Terret Noir, Vaccarèse
 
A Dél-Rhone völgyének legismertebb bora. Közepesen testes, magas alkoholtartalmú, gazdag textúrájú, elegáns bor. Vezető jegyei a piros bogyós gyümölcsök; eper, cseresznye, málna, fűszerességgel kiegészülve.
 
Bordeaux-i vörösbor
 
Ezek a világ legismertebb borházasításai
 
Szőlőfajták: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec
 
A bal parti (a Gironde-tól és a Garonne-tól nyugatra fekvő területek) borok alapvetően cabernet sauvignonból és merlotból készülnek.  A piros és a fekete bogyós gyümölcsök mellett az édesgyökér a vezető jegy, melyekhez érlelés során animális, aszalt szilvás, cédrusos jegyek társulnak. Jellegzetesen hosszan eltartható borok.
 
A jobb parti vörös borok általában merlot és cabernet franc alapúak, melyek aromásak, lágyak, bársonyos tanninokkal.
Burgundi vörösbor
 
Ezek a világ legismertebb borházasításai
 
Szőlőfajták: Pinot Noir, Gamay
 
Halvány színintenzitású, gyümölcsös és fűszeres vörösborok. A piros bogyós gyümölcsök közül a cseresznye és a málna a leginkább jellemző, általában szegfűszeggel kiegészülve. Alacsony tannintartalmú, határozott savakkal rendelkező, elegáns borok.
 
Rhone-völgyi vörösbor /GSM
 
Ezek a világ legismertebb borházasításai
 
Szőlőfajták: Grenache, Syrah, Mourvedre
 
A Dél-Rhone völgy jellemző házasítása, a szőlőfajtákra utalva röviden GSM. Gazdag, testes borok, sötét bogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel. A grenache a fűszerességet, piros bogyós gyümölcsöket, főleg epret és magas alkoholtartalmat ad a házasításhoz. Míg a syrah és mourvedre intenzív színnel, gazdag tannintartalommal járul hozzá.
 
Provencei rosé
 
Ezek a világ legismertebb borházasításai
 
Szőlőfajták: Cinsault, Grenache, Syrah, Vermentino (Rolle)
 
A dél francia rosék általában mélyebb színintenzitásúak, illatukban és ízükben jellemzően az eper és a málna dominál, némi cserzőanyaggal és magasabb alkoholtartalommal.
Winelovers borok az olvasás mellé