Fonó Szalonok a népi kultúra és a kézműves borok jegyében

Németh Richárd
2013. február 04., 10:26


Programajánló - Idén először rendezi meg a Fonó Budai Zeneház a Fonó Szalonokat. A hat eseményből álló sorozat kiemelt koncertjeit a szervezők összekötik más élvezetekkel: így minden nap bemutatkozik egy borász a házban, lesznek kóstolók, beszélgetések, találkozók. A sorozat része idén a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja is, amelyből a jelenlegi programsorozat kinőtte magát. A Fonó programszervezőjével és a Romengo együttes tagjával, Rosonczy-Kovács Mihállyal beszélgettünk.
Fonó Szalonok a népi kultúra és a kézműves borok jegyében
 
Hogy épül fel ez a programsorozat?
A Fonó Szalonok három hétvégét ölelnek fel. Ezek központi eseménye a már nem először megrendezett Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja, amelyet idén február 9-én és 10-én tartunk. Itt Baráti Kristóf világhírű hegedűművész nevét mindenképpen szeretném kiemelni, aki – mások mellett – személyével és művészetével igazi prémium kulturprogrammá teszi a rendezvényt, ahol egyúttal vonós hangszerek kiállítását is megtekintheti a közönség.
 
Hogyan kapcsolódik a rendezvénysorozathoz a bor?
A bort mi az egyik zászlóshajójának tekintjük a magyar népi kultúrának – és talán fölösleges is hozzátenni, hogy népi. Másfelől szerettünk volna hatni más érzékszervekre is, nemcsak a fülre és a lélekre, amely dimenziókat a zene elér. A bor, annál fogva, hogy a legfőbb kulturális italunk, a legmegfelelőbb társa a zenének, mármint az igazán jó zenének.
Konkrétan hogyan képzelje el ezt a „társulást” a helyszínen az, aki ellátogat valamelyik Szalonra?
Aki már járt a Fonóban, tudja, hogy az előtér kiállítótérként is üzemel, aki pedig nem, az most ott megtekintheti Somogyi Márknak A borászat szépsége című fotókiállítását, s ugyanebben a helyiségben állítanak ki a meghívott borászok is – minden este mások. Múlt héten a Tarjányi Pince volt a vendég, február 8-án Bakonyi Péter Pincészete, február 9-én és 10-én Szentesi József nadapi borász látogat el hozzánk, míg február 15-én a Gepárd és Űrhajó Borbistro érkezik egy válogatással, február 16-án pedig a badacsonyi Sabar Borház és a Villa Tolnay gondoskodik a folyékony élvezetekről. Maga a borkóstolás benne foglaltatik a jegyárban, külön nem kell majd fizetni érte.
Külön figyeltünk arra, hogy a borkóstoltatás, a borbemutatók integratív részét képezzék a Szalonoknak, s ne csak másodlagos programként szerepeljenek a kínálatban. Ennek megfelelően például a február 8-i koncertesten, a Magyar és cigány táncok bálján, mikor a Romengo együttes már lejött a színpadról, és míg a Buda Folk Band készülődik, tehát amíg a technikai átállás zajlik, addig Bakonyi Péteré és boraié lesz a főszerep, melyekre minden bizonnyal nagy érdeklődést fog mutatni az aznapi első koncert után megszomjazott közönség.
Fonó Szalonok a népi kultúra és a kézműves borok jegyében
A Romengo zenekar (fotó: Fonó.hu)
A jazz zenétől a cigányzenén, a klasszikus zenén át a világzenéig egy igen széles spektrumot ölel fel a zenei kínálat. Nagy nevekkel lehet találkozni, akár az általad említett Baráti Kristófra, akár Dresh Mihályra, akár Herczku Ágnesre gondoljunk. Mennyire volt nehéz egy ilyen line up-ot összerakni?
Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy ennek a három hétnek a fellépői, mintegy kvinteszenciaként demonstrálják a vendégeinknek, hogy mi is zajlik itt egész évben. A Fonó Budai Zeneház elsősorban azért jött létre, hogy a népzenének adjon helyet, de az évek során szinte magától értetődő lépés volt, hogy nyissunk a világzene és a jazz felé is, hiszen nagyon sok olyan művész lép fel nálunk, akiknek mindhárom műfaj – ha lehet azt mondani – a kisujjában van. Ha Dresch Mihályról van szó, akkor őt elsősorban mindenki jazz zenésznek tartja, pedig a muzsikája a népzenéből merít, s amit e fúzióból kihoz, az már úgymond világzenének hívható.
A komolyzene ugyan nem része rendszeresen a Fonó zenei programkínálatának, de a stábban tulajdonképpen egyhangú volt az egyetértés azt illetően, hogy Barát Kristófot egyszer meg kell hozzánk hívni. Most ez sikerült, aminek mi is és reméljük, hogy a február 9-én hozzánk ellátogató vendégek is nagyon örülni fognak.
Fonó Szalonok a népi kultúra és a kézműves borok jegyében
Dresch Mihály furulyázik (fotó: Nehézzene.igen.hu)
A Fonó a XI. kerületben, a Fehérvári út mellett található, ami finoman szólva sem tartozik Budapest frekventált területei közé. Mennyire nehezíti ez meg a dolgotokat?
Természetesen minden kultúrával foglalkozó intézménynek fontos a látogatottság, hiszen össze lehet rakni egy nagyon magas színvonalú, értékközlő programot, sorozatot, de a megfelelő kommunikáció hiányában ezek esetleg nem lesznek láthatók olyanok számára, akik az efféle értékekre szomjaznak. Ugyanakkor a Fonó számára nem az a fontos, hogy nagy tömegeket tudjon megmozgatni. Azokat szerettük volna elérni – s az elmúlt időszak azt igazolja, ez sikerült is – akik konkrétan a mi értékrendszerünkre nyitottak, s akik, mikor itt nálunk összejönnek, egy közösséget képezve, együtt tudnak rezdülni. Mivel szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy kulturális értelemben elit, vagy szebben szólva, prémium programokat igyekszünk életre hívni, így ennek megfelelően egy kimondottan nívós törzsközönséggel rendelkezünk. A Fehérvári útról minden bizonnyal kevesen fognak hozzánk beesni, de összességében azt mondhatom, hogy mégis egy növekvő tendencia jellemzi a látogatottságunkat.
Ami a zenészeket illeti, nos, róluk annyit még szeretnék megjegyezni: az elmúlt tizennyolc esztendőben olyan patinája alakult ki a háznak, hogy a Fonóban zenélni valóban rangnak számít. Ezt jelzi, hogy ha felkérünk valakit, nem az az első kérdése, hogy „mennyi lesz a gázsi”, hanem, hogy „hányadikán kell menni?” és esetleg: „melyik borász mellett fogok színpadra lépni?”.  
Fonó Szalonok – programbontás
Február 2.
18.30 – Fonó Szalonnyitó. A szalont megnyitja: Szőcs Géza költő. Háziasszony: Juhász Anna
Somogyi Márk “A borászat szépsége” c. fotókiállításának megnyitója, közreműködik: Ádám István Emlékzenekar
20.00 – 2x2 duókoncert Dresch Mihály – Lukács Miklós Labirintus c. új lemezének bemutatója
21.30 – Frankie Látó – Nagy János duó koncertje
Borkóstolót tart és borait bemutatja: a Tarjányi Pince
Február 8.
20.00 – Magyar és cigánytáncok bálja
Romengo együttes, Buda Folk Band koncert és utána táncház
Az est házigazdái: Balogh Katesz a Népművészet Ifjú Mestere és Gyurka Gergely a Honvéd Táncszínház táncosa
Borkóstolót tart és borait bemutatja: Bakonyi Péter Pincészete
Február 9.
18.00 – Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja
19.30 – Baráti Kristóf hegedűművész szólókoncertje
Ysaÿe: 2. (g-moll) szonáta szóló hegedűre ("Jacques Thibaud") Op.27.No.2.
Ysaÿe: 3. (d-moll) szonáta szóló hegedűre, Op.27.No.3.
Bach: d-moll partita, BWV 1004
21.00 – Both Miklós FolkSide koncertje
Borkóstolót tart és borait bemutatja: Kézműves Borok Háza, Szentesi József Pincészete
Február 10.
14.00 – Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja
16.00 – Hodinka Vonósnégyes koncertje
Borkóstolót tart és borait bemutatja: Kézműves Borok Háza, Szentesi József Pincészete
Február 15.
20.00 – A Berka és a Felvonó együttes közös moldvai-vonós táncháza. Vendég: Fanfara Complexa
Borkóstolót tart és borait bemutatja: Gepárd és Űrhajó Borbár
Február 16.
18.30 Fonó Szalonzáró Háziasszony: Juhász Anna Vendégek: Jávorszky Béla Szilárd, Weyer Balázs.
20.00 Nikola Parov Quartet Km.: Herczku Ágnes
21.30 Balogh Kálmán és a Karaván Família
Borkóstolót tart és borait bemutatja: Sabar Borház, Villa Tolnay
További infók: www.fono.hu
***
Winelovers borok az olvasás mellé