Furmintból is lehet pezsgőt készíteni, SŐT

Ferenczi Csilla
2019. június 10., 08:00


A Pezsgő Június egyik mesterkurzusán azokat a nem champagne-i szőlőfajtákat veszik majd sorra, amikből Elzásztól Dél-Afrikáig készülhet palackban erjesztett pezsgő. Ilyen például a furmint is, amit a hamarosan kifutó 2010-es Barta Furmint Brut Pezsgőn keresztül ismerhetünk meg.
Furmintból is lehet pezsgőt készíteni, SŐT
Tényleg csak pár palack van már abból a tokaj-hegyaljai tételből, aminek 100% furmint alapbora 8 éven át együtt fejlődött az élesztővel. „Ez a pezsgő 100%-ban a strukturáról szól” – ezt már Ujvári Vivien, a mádi Barta Pince főborásza mesélte, amikor nemrégiben beszélgettünk.

Ezt az évjáratot még az előző borásznak, Homonna Attilának köszönhetjük, Vivien azonban már javában készül a következőre, hiszen egy hosszabb kihagyás után 2017-ben készült utoljára pezsgő alapbor. Az ok az évjárat adottságaiban keresendő, ugyanis csak abban az évben jön ki Barta Pezsgő, amikor a feltételek kiemelkedőek a pezsgőkészítés szempontjából.
 

Emellett persze egyéb fontos tényezők is vannak, ilyen például a borász kipihent arca. „Egy szőlészetileg könnyű évben, ahol nem kell küzdeni a lisztharmat/peronoszpóra ellen, vagy éppen a jégesővel, nagyobb eséllyel készülhet pezsgő is. A fenolos érettség érdekében pedig hosszú, szűrt napfényes időszak kell, illetve egyensúlyos gyümölcs. Ez azt jelenti, hogy a szőlőnek nagy és finom savval kell rendelkeznie, legyen ásványias és ropogós, miközben egy elegáns karakterű alapbor készítése a cél” – avatott be a további műhelytitkokba Vivien.
 
Furmintból is lehet pezsgőt készíteni, SŐT
Fotó: Farkas Krisztián, Koktél Blog

És ha már alapbor: a Barta Pincénél egyértelműen a furmint mellett tették le a voksukat. Persze csak ha az évjárat időjárási viszonyai is engedik. „Bizonyos években a furmint pont azt igényli, hogy pezsgő készüljön belőle. Az alacsony potenciális alkohollal szüretelt furmint savtartalma és annak szerkezete, pH-ja, illetve aromaprofilja kifejezetten alkalmassá teszi egy kiváló pezsgő alapbor készítésére” – tette hozzá a fiatal főborász.
 
„Igen nagy motivációt jelent számunkra Champagne, mint borvidék, és persze nem csak a buborékos italok stílusa miatt, hanem a champagne-házak összetartása, a problémák/krízishelyzetek ütőképes csapatként történő kezelése és megoldása okán is.”

A tételt utoljára tavaly kóstoltuk, akkor remek formában volt, így kíváncsian várjuk az idei fejleményeket. Bálint László, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke, a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója a következőképpen emlékezett vissza a legutóbbi találkozásra: "Korčula szigetén kóstoltam. A Barta Pezsgő, a tengerpart és a hozzá dukáló osztriga együttesen különleges összhangot és élményt nyújtott. A kilenc éves furmint methode traditionalle még mindig nagyon friss, ropogós és gyönyörű egységet alkot az osztriga sós karakterével." Semmi kétségünk nincs efelől.

Legközelebb tehát a Pezsgő Június 16 órakor kezdődő, ABC, azaz Anything But Champagne témájú mesterkurzusán kóstolhatják meg az érdeklődők a 2010-es Barta Pezsgőt. Elöljáróban annyit elárulhatunk, a tétel egyszerre hozza a virágos, gyümölcsös, és a palackérlelésből származó, izgalmas, petrolos jegyeket, miközben kortyaiban érezhető a vajas briós is, struktúrája pedig tényleg igazi tankönyvi példa.
Winelovers borok az olvasás mellé