Gentleman 2013: kísérleti tétel a csúcson

Borászportál
2017. április 21., 11:02


Egy héttagú, komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező, szakemberekből álló zsűri nemrégiben olyan kékfrankost választott a mezőny legjobbjának, amely – mint utólag kiderült – tulajdonképpen kísérleti tételnek indult. 
Gentleman 2013: kísérleti tétel a csúcson
A Winelovers Kékfrankos Bortesztjén első helyen végzett Gere Zsolt Gentleman 2013 a tavalyi évben debütált új sorozat vezérterméke. Eddig a 2006-os eredetvédelmi rendszerre támaszkodva kategorizálták boraikat, de a 2016-os év ebben is változást hozott. Zsolték átalakították termékpiramisukat, a fő brand megmaradt Gere Tamás és Zsolt néven – ide a prémium tételek és különleges évjáratok tartoznak. A klasszikus, minden évjáratban készülő borok Gere Tamás neve alatt kerülnek piacra; a harmadik, legújabb vonal pedig Gere Zsolté. Ez a kategória klasszikus és prémium borokat is magában foglal, de főként kísérleti, limitált mennyiségű tételeket és különlegességeket, mint amilyen a Gentleman 2013 is. 
 
A Gere Zsolt termékcsalád első évjáratából kb. 800 palack feküdt a pince mélyén. Ez a bor nem csak amiatt különleges, hogy alapanyagát a Kopárról szüretelték – pedig ez sem elhanyagolandó tényező, hiszen itt indul leghamarabb a tavasz, és elég hosszú tenyészidőt hagyhatnak a fajtának ahhoz, hogy gyönyörűen beérjen.
 
„A cél a még magasabb minőség volt, és az apró bogyójú fürtök itt sokáig kint maradhatnak; érdekes módon már szeptember elején is teljesen érett, fekete bogyókat találtunk”
 
– mesélte Zsolt. A cukortermelése lassan indul, és mivel az alkohol sem megy 14 fölé, illetve a savak sem égnek el, ezért is hagyhatják kint október közepéig is: így a bor roppant érett, gyümölcsös jegyeket vesz fel, aminek a finom barrique hordó csak még jobban áll, miközben a bor nem lesz túl nehéz.


A kékfrankos harmadik arca


Ez a kékfrankos klón most egyértelműen bizonyította létjogosultságát, és mivel a termőhely és a technológia is adott, így ez együtt tökéletes eredményt hozott. „A Kopár déli lejtőiről származó válogatás egy mindössze fél hektárnyi terület, kb. 2800-2900 tőke termése, ahol a talaj is vastagabb, üledékesebb, és mivel a nedvességet is jobban tartja, az időjárás extrémitásait is kiegyenlíti” – folytatta Zsolt. „A korai tavasz előnyeit pedig ez a lassú növekedésű klón remekül kihasználja, így bár lassan, de biztosan be tud érni szinte minden évben” – tette hozzá a borász.

A 2013-as év Kopárról érkező kékfrankosa másod- és harmadtöltésű barrique hordókban érlelődött, talán még egy hajszálnyival tovább is, mint azt tervezte Zsolt: „ez a kísérleti tételek átka” –  tudtuk meg. A 2014-ös, 2015-ös év kékfrankosait már elhasználták a pincészetnél, ám a 2016-os év szerencsére mennyiségben és minőségben is jó mutatókkal rendelkezett, így tehát a tavalyi év dűlőszelektált kékfrankosa már egy 2000 literes hordóban pihen: Zsolt szerint most csak lesz igazán tökéletes.
 
Hogy érdemes-e eltenni még a palackokat? A válasz egyértelmű volt: mindenképpen, hiszen a palackérés csak most kezd beindulni, és az említett bor akár még egy évtizedig is fejlődőképes lehet.

„Az utóbbi tíz évben sokat dolgoztunk azon, hogy a kékfrankost felemeljük, kiemeljük, és kifejezetten szeretek vele dolgozni. Eleinte nem is az volt a cél, hogy fajtaborként kihozzuk, hanem az Aureus csúcsházasításba csempésztük volna bele. Végül kiderült, önmagában is megállja a helyét, és bár ez a fél hektár kísérleti terület marad, a későbbiekben sok potenciált látok benne.” – mondta Gere Zsolt.
 
„A klasszikus kékfrankosokat, dűlőszelektált tételeket, csúcsházasítások gerincét és a legjobb rozék alapanyagát is adhatja a kékfrankos. A fajtát előtérbe hozni így több szinten is van lehetőségünk – avatott be a borász –, hiszen a nagy bordói fajták mellett egy kis légiességet, elegánsabb tanninokat és több gyümölcsöt ad az adott borhoz.”


A mediterrán csók


„Szerencsére annyi előnyünk mindig van itt Villányban, hogy egy-egy nagy évjáratban azt a kis mediterrán csókot megkapják a borok, és ez a szőlőfajtáknak, például a kékfrankosnak is abszolút kedvez. Ez a férfias fajta egy szép és elegáns vonalat képviselhet itt, tanninban, alkoholban és aromatikában is” – tette hozzá a fiatal villányi szakember.
 
Gentleman 2013: kísérleti tétel a csúcson

A 2013-as évjáratban megjelenő fűszeresség 2011-hez hasonlóan itt is jelen van a borokban, ami a cabernet-knél és merlot-knál inkább egy zöldes-herbás jelleget hordoz, a kékfrankost viszont szépen megerősíti. Előtte, még 2012-ben fordult volna termőre a Kopáron ez a terület, viszont a tavaszi fagyoknak köszönhetően a megfelelő termés abban az évben elmaradt, így 2013-ban már szinte brutális erővel indult neki az évnek a szőlő, és akár ez is hordozhatja azt a pluszt, aminek köszönhető a siker.

Villáminterjúnk során azt is megtudtuk, hogy az idei év újdonságai elsősorban a Gere Zsolt borok lesznek, mint például a Primadonna (muscat ottonel), a Kiasasszony (kadarka rozé), a franc-merlot Ficsúr, egy 2015-ös portugieser, és természetesen a Gentleman 2013, amelyet online és a pincészetnél is bármikor meg lehet vásárolni.
 
Plusz egy tipp: Gere Zsolték nagy erőkkel készülnek az első super premium cabernet franc elkészítésére – persze ha az alapanyag, illetve a kész bor megüti a kívánt mércét. 
Winelovers borok az olvasás mellé