Három nagyon különleges magyar borra bukkantunk

Borászportál
2015. november 17., 10:29


Igazán fergeteges tételeket kóstolhattak a tesztelők lapunk, a Bordó Blend alkalmából megtartott, bordói fajtákat felvonultató vaktesztjén. De akadt pár olyan, amelyek valami miatt kilógtak a mezőnyből...
Három nagyon különleges magyar borra bukkantunk
Amint azt korábban megírtuk, a Schieber Pincészet 2012-es Tabu cabernet sauvignonja bizonyult a legjobb fajtabornak, ezt követte a Takler Pince 2009-es Reserve cabernet sauvignonja és a Liszkay Borkúria 2011-es Pangyéri Szűz barrique cabernet sauvignonja. A házasítások mezőnyében a villányi Polgár Pince 2011-es Cuvée bora volt a legjobb, a második az Eszterbauer Borászat 2012-es Mesterünk bora, harmadik a Polgár Pincészet 2011-es Elixírje lett.

A teszt során azok a kollégák, akik a háttérben segítettek levezényelni a kóstolót, kiválasztottak a tesztre beküldött minták közül három különleges tételt. Lássuk!
 
A teszt közben még nem tudtuk, hogy a 2012-es Schieber Tabu Cabernet Sauvignon nyeri meg a fajtaborok versenyét, csak abban voltunk biztosak, hogy tetszik nekünk. Azért válogattuk be ebbe az összeállításba, mert nemrég választották be a Costes borai közé. A Baranya völgyben termett cabernet sauvignon színe igen fiatal bor benyomását kelti, intenzív illatában áfonya, fekete ribizli, kicsit fanyar fekete gyümölcsök, fahéj, szegfűszeg, füst, csillagánizs és dohány érződik. A szép, egyensúlyos borban még virgoncak a tanninok, de nem bántanak, és tuti, hogy idővel beépülnek majd, hiszen érezhetően érett volt az alapanyag. A korty eleje gyümölcsös, édeskés, szilvás, a végén pedig enyhe kesernye, meggymagosság érződik. Valóban szép bor, hosszú lecsengéssel.
 
A másik két bor különlegességét az adja, hogy kevésbé ismert, és kevésbé nagy vörösbor termő vidékekként számon tartott területekről származnak, valamint szűretlenek. 
 
Az egyik Szecskő Tamás, 2012-es Cabernet Franc bora, Gyöngyöspatáról. A derítetlen, szűretlen tételből mindössze 904 palack készült. Visszafogott illatában, előbb főtt, gyümölcskompótra emlékeztető jegyek jelennek meg, majd előkerül egy fantasztikus fenyős, gyantás vonal. Mellette pedig ott a szeder, a csipkebogyó, a faeper és az édeskömény illata. A bor meghálálja a szellőztetést, idővel újabb és újabb rétegeiben merülhet el a kóstoló. Izgalmas, rétegzett, jól iható bor, határozott tanninokkal és nagy testtel, hosszú, végén ásványos lecsengéssel.
 
Kiváló élmény volt továbbá a tolnai Grál Pince, azaz Mucsi Zalán 2013-as Maestro bora. A tolnai borvidék csendesen húzódik meg Szekszárd árnyékában, de ez a szűretlen cabernet franc is bizonyítja, hogy csodálatos borok készíthetőek ott. A közepesen intenzív színű, gazdag illatú bor rendkívül gyümölcsös karakterű. A belőle készült mind a 660 palack tele van a málna, lila virágok, a szamóca, a fahéj és a vanília édes illatával. A közepes testű bor simuló tanninjai és lendületes íze egyből a kedvenceink közé emelte. Lecsengése a közepesnél hosszabb, az egész borrról elmondható, hogy kicsit sem nehézkes, elegáns darab.
 
A borok természetesen kóstolhatóak lesznek a Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón, november 21-én a Corinthia Hotel Budapestben.
Winelovers borok az olvasás mellé