Három, szó szerint megismételhetetlen tokaji bor, ami rád is vár

Borászportál
2018. június 21., 06:21


Furmint a T8/7575 klónból, az 1280-as támfalakról és egy különleges dűlőből. Három limitált szériás bor, amit már nem sokáig lehet kóstolni.
Három, szó szerint megismételhetetlen tokaji bor, ami rád is vár
Fotó: Pixeltaster - Pintér Árpád
A 2013-ban a Tokaji Borlovagrend által indított Nagy Tokaji Borárverés különlegessége, hogy olyan 1-200 palackos tételek kerülnek itt kalapács alá, amiket semmilyen más módon nem hoznak utána forgalomba és általában a pincészet sem tart vissza belőlük a maga számára. A legtöbb bor hazai és külföldi gyűjtőkhöz kerül; átlagos borkedvelők valószínűleg soha többé nem találkozhatnak velük.
 
Kivételt képeznek ezek közül azok, amiket Tábor István a Winelovers Webshop és a Borkollégium számára vásárolt meg, mert így a kurzusokon  kóstolva és a webshopban akár egyetlen palackot vásárolva bárkinek része lehet ezekben az élményekben. "Ezek az egyedi, megismételhetetlen, szuperprémium tételek a boriskolába kerülve emelik a kurzusok fényét, extra élményt nyújtanak a résztvevőknek. A webshop vevői pedig olyan borokat vásárolhatnak, amelyek csak nálunk kaphatók, sok esetben már a borász maga sem rendelkezik egyetlen palackkal sem ezekből a tételekből. Ráadásul idővel az értékük is növekszik, hiszen jól érlelhető borokról van szó, amelyek limitált palackszámban állnak rendelkezésre, így egy-egy palack felbontása automatikusan értéknövekedéssel jár a még megmaradt készletet tekintve.” – mondja Tábor István.
 
Íme 3 különleges tétel, részletes bemutatóval és egy 1-1 történettel a pincéktől. Ugye te is úgy érzed, hogy máris venned kell belőlük egy palackkal?
 
Holdvölgy Intuition № 3. Furmint 2015 (0,75l) – az etalon
 

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mád, Holdvölgy-dűlő
Telepítés éve: 2000, átoltás éve: 2014
Talaj: Riolittufás és kvarcitos vörös nyiroktalaj
Szüret: 2015. szeptember 14.
Alkohol: 13% vol.
 
Borkészítés: Válogatott szüret után egészfürtös préselés. Tartályban erjedt a bor, majd hordóban érlelődött 5 hónapig. Lepalackozás után fél éve tart a palackos érlelés.
 


Három, szó szerint megismételhetetlen tokaji bor, ami rád is vár
 
„Egyedi, nagyon kis parcella termését mutatja ez a tétel. A pincészet nagy gonddal válogatja a legjobb területeket, keresve hozzá a legjobban illő furmint-klónokat. Ennek a munkának az eredményeként született meg ez a furmint is. Illata letisztult, de még kissé zárkózott. Kevés zöldfűszer, zöldnövényekre emlékeztető karakter. Szájban a bor remek savakat és nagyon finom struktúrát mutat. Izgalmas, de egyben nagyon elegáns is. Hosszú, tartós érzetet ad, mindenhol ott van a szánkban, de sehol nem tolakodó. Nagyon szép bor, rendkívül hosszú érlelési potenciállal.” (Mészáros Gabriella – a Tokaji Borárverésre felajánlott tételeket bíráló bizottság tagja, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója)

"Hornyák László volt szőlészünk 43 év tokaji szüreti tapasztalattal nemrégiben vonult nyugdíjba, többek között eme bor születésében is elvitathatatlan érdemei vannak. Kezdetek óta próbálgatta, melyik furmint klónok a legjobbak a mádi dűlőkhöz, mígnem 2014-ben egy akkor 14 éves zéta gyökérzetre ráoltotta a T8/7575-ös furmint klónt. Ennek a klónnak ez a bor a szűztermése, és nem csak klón- de egyben parcellaszelektált is, kizárólag a Holdvölgy-dűlő 13-as parcellájából szüreteltük hozzá a szőlőt. Már a palackban pihent a bor, amikor a Tarcali Kutatóintézet 20 év kutatás után megerősítette, hogy ez a klón tudja Tokajban legjobban hozni a száraz furmintra jellemző fajtajegyeket. Valóban, ez a bor nem annyira a dűlő zeolitos ásványosságát, mint inkább a furmintnak, mint gyümölcsnek a tisztaságát, eleganciáját hozza. Kiemelkedő tétel, ez tulajdonképpen már a szüretnél egyértelműen látszott. Főborászunk, Gincsai Tamás ellenőrzése mellett a borhoz csak tökéletesen egészséges szemeket szüreteltünk, amit kierjedés után 5 hónapot tartottunk másod- és harmadtöltésű zempléni hordóban.
Mindössze 1000 palack készült, ebből 180 került árverésre, 300-at magánvásárlóknak biztosítottunk, a többi pedig a magyar csúcsgasztronómia 5 éttermébe került. A pincénél már nem elérhető, vagyis csak a Winelovers Webshopban megvásárolható. Minimum 15 éves érlelési potenciállal rendelkezik, nem csoda, hogy a Furmintkiválóságok könyvében is szerepel a leghosszabb érlelési potenciállal rendelkező száraz borok listáján. Ez a pincészet első számú száraz bora, nem is készül minden évben, mert csak akkor jövünk ki vele, ha minőségben legalább eléri a 2015-ös első évjáratot. Az ugyanis az etalon." (Jójárt Gergő - a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója)
 

 
Barta Pince Öreg Király Dűlő Teraszok Furmint 2016 (0,75l) – az origó furmint
 

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mád, Öreg Király-dűlő
Telepítés éve: 2004-2005
Talaj: zeolit, riolittufa, vörösagyag
Szüret: 2016. szeptember 24.
Alkohol: 13% vol.
Cukor: 7 g/l
 
Borkészítés: Az Öreg Király-dűlő teraszairól szüretelt 100% furmint. A szüret időpontja szeptember 24., a 2016. évi szüretben leeső első nagy eső előtt csak az érett fürtöket válogatva. A szőlő feldolgozása kíméletesen vertikális préseléssel, majd ülepítés, színelés, spontán erjesztés hőmérsékletkontroll mellett. A Teraszok bora jelenleg finomseprőn pihen.
 

 
Három, szó szerint megismételhetetlen tokaji bor, ami rád is vár
 
„A mádi Király-dűlő legkoncentráltabb borokat adó teraszos területéről származik a szőlő. A pincészet évek óta organikus termesztésmódot folytat, külön ügyelve a hegy minél jobb védelmének biztosítására. Tőkéik lassan elérik azt a kort, amikor már beállt ültetvényről beszélhetünk. A bor illata tiszta és határozott. Finoman érezhető benne még a fiatalság üde élesztőssége, borsos-fűszeres kiegészítéssel. Zöldfűszerek és sós-ásványos jegyek érezhetők a háttérben. Szerkezetre a bor kifogástalan, remek egyensúllyal. Cserzőanyaga még élénk, de savaival együtt sem billentik meg a remek struktúrát. Kiegyensúlyozott, elegáns bor. Ízbeli gyümölcsössége még kissé háttérben, amiért kárpótol hosszúsága.” (Mészáros Gabriella)

„Az Öreg Király Dűlő legfelső teraszos részéről, az 1280-as évek óta ott magasodó támfalakról szüretelt szőlő terméséből készült a bor. A Barta Pincénél ez volt az első évjárat, amit készítettem. Úgy éreztem, a terület egyedisége, a szőlő érettsége miatt önálló borként szükséges elkészíteni. Külön szedtük, erjesztettük, finomseprőn tartottuk, végig teljesen szeparáltan kezeltük. A cél a furmint, mint szőlőfajta és a terroir, a brutálisan meredek, köves, riolittufás, zeolitos, vörösagyagos terület bemutatása. Nem volt hordóhasználat, hogy ne legyen befolyásoló sem aromában, sem ízkomplexitásban, ízérzetben. Origó furmintot szerettem volna készíteni, melyben megismerhetem és megmutathatom a támfalas rész furmint tőkéit és a geológiailag csodás terroirt. A Teraszok Furmint példázza: ha megfelelően komplex a talaj minősége, egy kifejezetten egyedi, karakteres, strukturált szerkezetű, elegáns, hosszú bor születik, egyaránt összetett aroma- és ízvilággal.” (Ujvári Vivien, a Barta Pince borásza)
 
“Egy nagyon érdekes borra bukkantam, amikor áprilisban rövid időre megálltam Tokajban. A tétel már finom, komplex illatával sokat ígér: érett fehérhúsú gyümölcsök, lonc, kicsit füstös lecsengéssel. A korty vibráló, a vége intenzív és üde. Minden részletében élvezetes, elragadó. Gratulálok Újvári Vivien borásznak, akinek ez volt az első évjárata a Barta Pincénél" (Jean-Baptiste Ancelot,  a Wine Explorers alapítója)

Disznókő Pincészet: Illésházy Furmint 2015 – a rendkívüli élmény

Szőlőfajta: furmint
Termőhely: Mezőzombor, Disznókő Szőlőbirtok, Illésházy-dűlő
Telepítés éve: 1994
Talaj: riolit (biotites) kőzettörmelékkel keveredett agyagos vályog
Szüret: 2015. szeptember 18.
Alkohol: 13,5% vol.
Cukor: 1 g/l
 
Borkészítés: A tökéletesen beérett, egészséges fürtöket kis (20 kg-os) ládákba szüreteltük, majd bogyózás nélkül a szőlőt kisméretű pneumatikus préssel alacsony nyomáson sajtoltuk. A must 500 literes zempléni új fahordóban ülepedett, majd ülepítést követően fajélesztős beoltás mellett abban is erjedt. Az erjedést követő fejtést és stabilizálást követően a bor ugyanabban a hordóban érlelődik. A teljes 500 literes tételből önállóan csak 136 liter került lepalackozásra a Borlovagrend árverésére.
 

 
Három, szó szerint megismételhetetlen tokaji bor, ami rád is vár
 
„Visszafogottabb illatvilág, igen tartalmas ízekkel. Finom savszerkezet érezhető benne, leheletnyi cserzőanyaggal. Az 500 literes új hordó jelenléte csak jelzésszerűen érezhető. Kifogástalan egyensúly, határozott és nagyon tiszta karakter. Szép savai és a visszafogott hordóhasználat eredményeként textúrája is elegáns, hosszan és tartósan tölti be a szánkat.” (Mészáros Gabriella)
 
„Régóta készítünk dűlőszelektált tételeket a disznókő 104 hektáros egybefüggő birtokán. Bár elsődleges nálunk mindig az aszúkészítés volt, meghatározó helyekről készítünk száraz bort, amiket aztán csak árverés útján lehet megvásárolni. Az Illésházy dűlő egy különleges terület, mert remekül kihozza a furmint karakteres jegyeit. Ez a bor tökéletesen tükrözi a furmintról alkotott véleményünket: illatában visszafogott, de tartalmas, savszerkezete kiváló, finom a textúrája a fahordós érlelés miatt cserzőanyagokban is gazdag. Különleges, limitált tétel, mindössze egyetlen gönci hordónyi, vagyis 272 palack készült belőle, amely az árverésen mind a Winelovers-höz került, így egy nagyon szűk fogyasztói rétegnek lehet része egy rendkívüli élményben.” (Hanyecz Andrea – a Disznókő Pincészet kereskedelmi igazgatója)
 
Ezeket a tételeket, és további több mint 1300 bort törés- és dugógaranciával, ingyenes szállítással megvásárolhatod a Winelovers Webshopban, ahol akár régióra vagy stílusra szűrve válogathatsz a hatalmas kínálatban és további boros ajándékötletekre is bukkanhatsz!
Winelovers borok az olvasás mellé