Hét varázslatos jazz-est vár Pannonhalmán

Borászportál
2018. május 22., 08:37


Több mint egy évtizedes előéletével a Pannonhalmi Jazznyár elválaszthatatlanul összekötötte Pannonhalmán a bencés monostort és természeti környezetét – a Pannonhalmi Apátsági Pincészetet és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumot – az igényes jazz-zenével és a minőségi borokkal. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig a kifinomult gasztronómia tovább színesítette a programsort.
Hét varázslatos jazz-est vár Pannonhalmán
A lépcsőzetes, tudatos építkezés, fejlesztés idén olyan állomáshoz érkezett, ami mérföldkőnek nevezhető. A fellépők tekintetében, vendégfogadásban, helyszínekben és technikai feltételekben számos meglepetést tartogat az aktuális szezon.

Nemrégiben jelent meg Zolbert "Live" című élő koncertalbuma, amelynek anyaga méltó módon összegzi a smooth jazz hazai éllovasának eddigi pályáját és tükrözi a pannonhalmi jazzvarázslat sajátos hangulatát, visszautalva a Pannonhalmi Jazzmajor keretében megvalósult tavalyi évadnyitó eseményre. Az idei programsorozat nyitányára kerül sor ezen a historikus helyszínen: a ThreeStyle feat. Magdalena Chovancova Csehországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Egyesült Államokból érkező művészekből álló rendkívüli projektje ígéri már mindjárt júniusban a sorozat egyik csúcspontnak számító, egyedülállóan izgalmas és energikus előadását.
 
 
Nem kisebb lendülettel mutatkozik be a többek között oroszországi basszusgitárosa miatt szintén nemzetközi relevanciával bíró Electric Shock formáció júliusban, amelyet a világ egyik legjobb dobosának tartott, hazai származású, de Barcelonában és Los Angelesben élő Borlai Gergő neve alatt jegyezhetünk, aki Banglades, USA, Japán és Görögország állomások után érkezik hazánkba a pannonhalmi felkérés teljesítésére – fellépésük további különlegessége ugyanakkor, hogy egyúttal ők avatják fel a Pannonhalmi Jazzteraszt életre hívó Apátsági Pincészet vadonatúj szabadtéri kóstolóteraszát.
 
Ugyanezen a helyszínen augusztusban egyrészt Szakcsi Lakatos Béla 75. születésnapját és 60 éves pályafutását ünnepli, de a nemrég elhunyt Babos Gyula személyisége és munkássága előtt is tiszteleg a hazai jazz-rock emblematikus képviselőjeként számon tartott Rákfogó zenekar többek között a legendás eredeti felállásban is szereplő Kőszegi Imre játékával. Az ünnepelt jazzdíva, Gereben Zita, Ávéd János szaxofonos vendégeskedésével felvértezett saját zenekara nyújt mozgalmas és emlékezetes levezetést.

Mindeközben a nyári hónapok folyamán az apátsági étterem teraszán az anyai örömök megélése után újra a színpadon is tündöklő Boggie exkluzív akusztikus lemezbemutató koncertje; a sokoldalú és elismert szaxofonművész vezette és ezen különleges alkalommal a bársonyos hangú Pocsai Kriszta énekesnővel kiegészülő Elek István Quartet előadása, végül a jazz és rhythm & blues stílusait a magyar népzenével ötvöző kortárs világzenei, ünnepelt énekesnőnkkel fémjelzett produkció, a Malek Andi Soulistic finom szövetű dallamvilága kínál varázslatos kíséretet a VIATOR Jazzvacsorák színvonalas gasztronómiai élményéhez.
 
A Pannonhalmi Jazznyár 2018 teljes programja:
 

PANNONHALMI JAZZMAJOR - Threestyle feat. Magdalena Chovancova (CZ, DE, UK, USA)
 2018. június 15. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső udvara
 
VIATOR JAZZVACSORÁK - Boggie "3" – exkluzív akusztikus lemezbemutató koncert
 2018. június 22. péntek 19.30 óra
Helyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár terasza

 PANNONHALMI JAZZTERASZ - Electric Shock (USA, RU)
 2018. július 13. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Pincészet szabadtéri kóstolóterasza
 
VIATOR JAZZVACSORÁK - Elek István Quartet feat. Pocsai Kriszta
 2018. július 20. péntek 19.30 óra
Helyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár terasza
 
PANNONHALMI JAZZTERASZ - Rákfogó – Szakcsi Lakatos Béla 75
 2018. augusztus 3. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Pincészet szabadtéri kóstolóterasza
 
PANNONHALMI JAZZTERASZ - Gereben Zita Quintet feat. Ávéd János
 2018. augusztus 17. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Pincészet szabadtéri kóstolóterasza
 
VIATOR JAZZVACSORÁK - Malek Andrea Soulistic
 2018. augusztus 31. péntek 19.30 óra
Helyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár terasza

Az elkövetkezendő időszak nem csak a Pannonhalmi Jazznyár miatt lesz nagyon izgalmas Pannonhalmán. Ha szeretnél mindent megtudni a borvidékről és a programjairól, olvasd el ezt a cikkünket. Ha pedig otthon kortyolgatnál finom pannonhalmi borokat, innen érdemes választanod.
Winelovers borok az olvasás mellé