ifj. Gál Tibor: Eger jövője a dűlőszelektált házasításokban van

Fendrik Zsóka
2016. január 19., 21:04


A Magyar Borok Bálján derül fény, hogy ki kapja az idei évben a Gál Tibor Emlékdíjat, amely fontos elismerést jelenthet egy fiatal borász számára. Ennek kapcsán beszélgettünk ifjabb Gál Tiborral, aki arról is mesélt, hogyan látja Eger jövőjét.
ifj. Gál Tibor: Eger jövője a dűlőszelektált házasításokban van
Ifjabb Gál Tibor a Fúzióban (Fotó:Nemes Róbert)
Milyen gondolatok jutnak először eszedbe a Magyar Borok Báljával kapcsolatban? 

Azt gondolom, hogy ma az ország egyik legrangosabb boros eseménye ez a bál. Szükség van a Magyar Borok Báljára, hogy a hazai borászoknak és borfogyasztóknak legyen lehetősége egy magas színvonalú eseményen találkozni egymással. Egy fórumnak is tekinthető, ahol a főszereplő a hazai bor. Óriási megtiszteltetés, hogy a rendezvényen a Gál Tibor Emlékdíjat kiemelten kezeli. Megható, hogy 11 év elteltével is mértékadó és meghatározó apa munkássága. Ez jó érzéssel tölt el.

Szerinted mitől egyedi a Magyar Borok Bálja, miért nagy esemény egy borász és egy borkedvelő számára is?

Noha nem járok túl gyakran bálba (mosolyog), de azt gondolom a bál különlegessége az, hogy a fókusz nem a celebritáson van. Nem maga a bál a hívószó, a hangsúly a magas minőségű és színvonalú magyar gasztronómián és borokon van. Ez egy egyedi dolog, amellyel kiemelkedik a többi bál közül. Ennek köszönhető, hogy immár 11. éve töltik meg a vendégek a város legszebb szállodájának báltermét ebből az alkalomból.

A Gál Tibor Emlékdíjra ti is jelöltetek a családoddal egy fiatal borászt Egerből. Miért Böjt Gergőre esett a választásotok?

Ha egy fiatal tehetséget kell választani a borvidékünkről, akkor Böjt Gergő az, akit először kiemelnék. Nemrég tért haza külföldről, ahol borászatot tanult. Átlépte a kötöttségeket, szakított a hagyományokkal a családi birtokon és leválasztott egy saját kis birodalmat belőle. Elhivatottságot sugall a tevékenysége, és felvállalta önálló nézeteit. Nem csak átragasztotta a címkéket a régi borosüvegeken, hanem új filozófiájával és magas szintű tudásával tölti meg a saját márkaneve alatt forgalomba kerülő palackokat. Tudatosan és sikeresen építi a birtokot. Szakmailag és piacilag is jól végzi a munkáját. Biztos vagyok benne, hogy még tíz év múlva is jelen lesz a borpiacon.
 
ifj. Gál Tibor: Eger jövője a dűlőszelektált házasításokban van
Gál Veronika a Fúzió háziasszonya

Milyen változást emelnél ki a Gál Tibor Pincészet életéből, ami fontos előrelépést jelentett 2015-ben?

Másfél éve nyitottuk meg Eger belvárosában a pincészetet reprezentáló Fúziót. Nem titkolt célunk, hogy ezzel a város turizmusát is fellendítsük. Egy földalatti pincerendszerre épült régi istállót alakítottunk át, itt érlelődnek a borok hordóban és palackban. A Fúzió egy laza hangulatú borozó, amelynek saját konyhája is van. A borbár háziasszonya a testvérem Gál Veronika, a gasztró vonalat pedig Szeredi Tamás viszi. A Fúzió különlegessége, hogy csak itt lehet megkóstolni az egyes Gál Tibor borokat, ez úgymond egy szelekció, amely sehol máshol nem kerül forgalomba.

Az ünnepek előtt többször posztoltátok a Facebook oldalatokon, hogy elkészült az első tradicionális pezsgőtök. Ez is a szelekcióhoz tartozik?

Igen 2015 decemberében jelent meg a 2013-as évjáratú pinot noir pezsgőnk, amely úgy érzem méltó lezárása volt a nagyszerű tavalyi évnek. Régi álmunk volt ez a pezsgő, ami nem lett olyan rossz (mondja nevetve Tibor). Az alapbort mi készítettük, a pezsgőtechnológiát a golsi Szigeti Pezsgőpincészet adta hozzá. 
 
ifj. Gál Tibor: Eger jövője a dűlőszelektált házasításokban van
Rengeteg programmal várják a vendégeket a Fúzióban (a képen: Szeredi Tamás)

Nagyon pozitívan beszélsz 2015-ről, minek köszönhető ez?

Jó évjárat volt a szőlőben, és a piaci eredményeink is kiemelkedőek a tavalyi esztendőben. Tizenöt országba szállítunk a borainkból, és közel 14 ezer hétszáz vendég fordult meg a Fúzióban 2015-ben. A visszajelzések pedig nagyon jók. Sok híresség is kóstolta és dicsérte a borainkat, de egy borkedvelő és egy átlagember elismerése is éppen olyan fontos számunkra. A sikert jól mutatja, hogy ötven százalékkal több bort adtunk el tavaly, mint az azt megelőző éven. Az Egri csillag sikere töretlen, és azzal, hogy a bikavérre ráhúztuk a Titi márkanevet, így a vörös házasítás szerepe is erősödik a piacon.
 
ifj. Gál Tibor: Eger jövője a dűlőszelektált házasításokban van
2012-es Titi Bikavér

A Gál Tibor Pincészet hallatán sokaknak a dűlőszelektált pinot noir ugrik be elsőre. Az utolsó évjárat a 2012-es volt, amikor önállóan megjelent a Síkhegy pinot noir. A jövőben is tervezed az elkészítését?

Én abban hiszek, hogy Eger jövője a dűlőszelektált fehér és vörös házasításokban van, nem a fajtaborokban. Az Egri csillagot és bikavért kell megvalósítanunk nemcsak klasszis, hanem iránymutató és mértékadó szinten is. Komoly borásszá nem akkor válik valaki, ha csak beszél valamiről, hanem ha meg is valósítja azt. Mindent a csillag és a bikavér alá kell rendelni, és háttérbe kell szorítani még olyan sikeres márkát is, mint a dűlőszelektált pinot noir. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé