Íme, a XV. Takarékszövetkezeti Borverseny eredményei

Borászportál
2013. május 10., 14:44


Borverseny - Az idei, a sorban a 15. megmérettetésre számos nevezés érkezett. Ezek közül hárman, Pálinkás Attila, Sajgó Krisztina és a Wekler Családi Pincészet a szakmai zsűri legmagasabb elismerését is megkapta a méretben jóval nagyobb Törley, Tolcsva-Bor és Matias Borászat mellett. Az aranyérmes borok közül kiválasztott Takarékszövetkezetek Bora 2013 címet két ismertebb borászati vállalkozás, a Bodri és a Szőllősi Pincészet vehette át május 8-án.
Íme, a XV. Takarékszövetkezeti Borverseny eredményei
 
Az ország egyik legnagyobb borversenye
Az ország összes régiójában jelen lévő takarékok hagyományos finanszírozói a helyi borászatoknak, pincészeteknek. A többségében kisebb és közepes méretű borászati vállalkozások szép számmal részesednek a TakarékBank és a Takarékszövetkezeti Integráció összesen mintegy 355 milliárd forint összegű kkv-hitelállományából. A partneri kapcsolatok fejlődését jelzi, hogy az immár 15. alkalommal megtartott Takarékszövetkezeti Borversenyre rekordszámú, 281 féle bormintát neveztek a Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó hitelintézetekkel kapcsolatban lévő boripari vállalkozások. Az érmes borok aránya csakúgy, mint tavaly, most is 70 százalék körüli.
 
„Az indulók számát tekintve a Takarékszövetkezeti Borverseny a legnagyobb országos versenyek közé tartozik, de célja speciális. Elsősorban a kis pincészetek, bortermelők motiválását és termelési színvonaluk emelését szolgálja, ezért nagyobb az érmek száma, mint más, bejegyzett országos versenynél” – emelte ki Zilai Zoltán a TakarékBank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség mellett szakmai támogatást nyújtó harmadik szervező, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A díjakat ugyanakkor itt is nemzetközileg elismert, beminősített rendszer alapján osztja ki a szakmai zsűri.
Nem csak palackozott borok versenyeztek
Szokatlannak számít, hogy a versenyre hordós mintákkal is lehet nevezni, amelynek aránya idén 26 százalék volt, magasabb, mint a korábbi években, jelezve, hogy a legkisebb pincészetek közül is sokan vállalkoztak a szakmai megmérettetésre. „Az aktivitás jelzi, hogy a versenynek komoly mozgósító és közösségépítő ereje is van, ráadásul minden résztvevő tanulhat abból a részletes, az esetleges hibákat is leíró értékelésből, amelyet a zsűritől kap” – emelte ki Zilai Zoltán.
A legjobbak
Hibás tétel egyre kevesebb érkezik. Az utóbbi időszakban évről évre javul a beküldött borok minősége, a pincetechnológia fejlődése és a szőlő ismerete, állapította meg a verseny szakmai zsűrije. A benevezett több mint 120 borász és pincészet közül a legrangosabb díjnak számító nagy aranyérmet a Matias Borászat Kft. Villányi Cabernet Franc bora, Pálinkás Attila Abasári Olaszrizling tétele, Sajgó Krisztina 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tolcsva Bor Kft. Tokaji Aszú Esszenciája, a Törley Kft. Chardonnay Brut-ja és a Wekler Családi Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc tétele kapta.
Öt-öt aranyérmes fehér, illetve vörös bor közül a borértő takarékszövetkezeti vezetők az idén is kiválasztották a Takarékszövetkezetek Borát; ezt a különdíjat 2013-bana Bodri Pincészet 2009-es évjáratú Szekszárdi Optimus Gold tétele és a Szöllősi Pincészet Kft. 2011-es Neszmélyi Magnus Cuvée-je érdemelte ki.
A további díjazottakról a TakarékBank a honlapjára feltett eredménytáblán számol be.
Winelovers borok az olvasás mellé