Kalapács alá kerülnek a tokaji borok

Borászportál
2013. április 18., 14:12


Programajánló - A Tokaji Borárverésen 19 kiemelkedő termelő 22 páratlan tétele kerül a licitálást vezető Winkler Nóra kalapácsa alá; ezek mindegyikét Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, valamint Ronn R. Wiegand világhírű Master of Wine és Master Sommelier mutatja be a jelenlévő közönségnek. A borárverés a 2013. április 26-27-28-án sorra kerülő, szlőben túrázós, borkóstolós, borvacsorás, piknik ebédes Tokaji Tavasz főrendezvénye, ahol mindezek mellett borlovag-avatásra is sor fog kerülni.
Kalapács alá kerülnek a tokaji borok
 
Kalapács alá kerülnek a tokaji borok
fotó: Tokaji Borlovagrend Egyesület
Az esemény díszvendége és háziasszonya Megyesi Schwartz Lúcia énekművész, a Magyar Állami Operaház tagja, aki a díszvacsora felvezetéseként egy a capella-mű előadásával is megtiszteli a résztvevőket.
Tokaji Borárverés
Az elsőként a Tokaji Tavasz elnevezésű, háromnapos rendezvénysorozat csúcspontjaként, 2013. április 27-én a sárospataki várban – nemzetközi minták nyomán, de mégis egyedi vonásokkal – megtartandó, majd évente ismétlődő Tokaji Borárverés keretében a Tokaji Borlovagrend egyedülálló tételeket tesz elérhetővé.
Ez az egyediség azt jelenti, hogy a gönci hordónyi mennyiséget alig meghaladó tételek nagytöbbsége még jelenleg is hordóban érlelődve várja gazdáját, s csak az árverést nem sokkal megelőzően vagy az azt követő egy éven belül kerül lepalackozásra éppen gönci hordónyi, tehát 136 literes mennyiségben, ami a szárazboroknál 182, az édes borok esetében 272, míg a mindössze 10 literes tételben felkínált különleges eszenciáknál 27 darab számozott, a TBE saját címkéjével ellátott palackot jelent majd. Az árverés napján a tételeket kóstolásra a Borlovagrend saját, hagyományos mintára készült (3 literes) pincetokpalackjaiban mutatják be.
A vár lovagtermében 19 kiemelkedő termelő 22 páratlan tétele kerül a licitálást vezető Winkler Nóra kalapácsa alá; ezek mindegyikét Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, valamint Ronn R. Wiegand világhírű Master of Wine és Master Sommelier mutatja be a jelenlévő közönségnek.
A Borlovagrend a leütési árból őt megillető 40% egy meghatározott részét a tokaj-hegyaljai világörökségi kultúrtáj megőrzését, fejlődését szolgáló beruházások támogatására fordítja. 
 
Az árverésen a vevő egy teljesen egyedülálló, minimális mennyiségben létező, a Borlovagrend saját címkéjével garantált egyediségű tokajihoz juthat, melyet elfogyaszthat, továbbértékesíthet, gyűjteményébe lerakhat, s ezzel közvetetten hozzájárul a tokaji kultúrtáj megőrzéséhez, fejlődőséhez is.
Az árverés célja egyrészt annak bemutatása, hogy a legendákban élő, ritka, egyedi, különleges értékű tokaji a Borvidék jelenkori valóságának is része, másrészt hogy hozzájáruljon a tokaji bor árának emeléséhez, a tokaji luxustermék-státuszának erősítéséhez. Az árverés eredménye és a hosszú távú értékesítési eredmények alapot szolgáltathatnak ahhoz, hogy a Borlovagrend a későbbiekben az interneten tájékoztassa a vásárlókat a tokaji bor árfolyamáról.
A Tokaji Borlovagrend
A 2012. májusi döntés nyomán újjáalakult és augusztus végén hivatalosan bejegyzett Tokaji Borlovagrend Egyesület a tokaji szerelemeseit, értőit, illetve termelőit mintegy zárt klubként összefogó és fő céljául a tokaji bor marketingjét maga elé tűző szervezetként folytatja munkáját, s ebben a szokásos borlovagrendi működési modellektől alapvetően eltér. Ennek egyik jele az is, hogy a hagyományos viselet helyett a tagsági státuszt immár egy, a tokaji aszú színére emlékeztető, az egyesület logójával ellátott aranysárga sál jelképezi.
Az alapítótag-felvételi folyamat 2012. december eleji lezártával az alapító tagság közel százfősre bővült.
A Lovagrend célja a tokaji bor világhírnevének megőrzése, méltatása, terjesztése, tokaji bor készítése során az évszázadok alatt kialakult szőlőművelési és borkészítési eljárásokat megőrzése, a tokajit övező óriási szellemtörténeti anyag közkinccsé tétele, valamint a kulturált borfogyasztás elősegítése és a tokaji bor beillesztése a gasztronómiába, továbbá rendezvénysorozatok szervezése révén hozzájárulás a tokaj-hegyaljai idegenforgalom fejlesztéséhez.
2013-ban a Lovagrend kisrendezvényei sorában útnak indítja a havi települési kóstolók majd évente ismétlődő sorozatát is, melynek keretében tíz hónap alatt minden hegyaljai település tagborászata lehetőséget kap a bemutatkozásra, illetve egymás megismerésére. A borlovagrendi tagoknak ingyenesen látogatható rendezvényekre márciustól, általában minden hónap második szombatján kerül sor.
***
Winelovers borok az olvasás mellé