Kedvenc egri boraink a Csúcsbor Teremből

(X)
2023. november 16., 15:39


A vörösborok nagy ünnepén, a Bordói Novemberen hazánk több borvidékéről kóstolhatunk vörösboros házasításokat, összesen mintegy 150 tételt. A Csúcsbor Terembe azokat várják, akik még ennél is többre vágynak, és egy-egy borvidék kiemelkedő tételeit ismernék meg. Ezúttal három kedvencünket mutatjuk be az Egri borvidékről.
Kedvenc egri boraink a Csúcsbor Teremből
Az Egri borvidéken a rendkívüli tagoltság következtében alakultak ki szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas termőhelyek, leginkább az északi széltől védett, a völgyek hűvös párájából kiemelkedő, napsugaras déli-délnyugati lejtőkön. A borvidék alapkőzetei és földtani viszonyai kiemelkedően változatosak: a triász és jura kori mészkő, a dolomit, az agyagpala gazdag változatai is megtalálhatók, valamint a vulkáni eredetű riolittufán képződött barna erdőtalaj is meghatározó. A legtöbb magas alkoholtartalmú, testes bor a riolittufán terem. 
 
Az egri vörösborok általában közepesen testesek és tanninban gazdagok, hűvösebb évjáratokban színanyagban és tanninban is szegényebbek, és ekkor savdominanciát mutatnak. A mindennapi fogyasztásra szánt egri vörösborok kifejezetten gyümölcsösek, és savhangsúlyosak. Hozamkorlátozással, teljes érettség állapotában leszüretelt termés esetén a vörösborok elegánsak, szép sav-tannin arányokkal, de egyúttal koncentráltabbak, krémes textúrájúak is.
 
3 egri kedvencünk a Bordói November idei csúcsbor felhozatalából:
 
Thummerer Pincészet Vili Papa Egri Cuvée Superior 2011
 
A borászat sikere a generáció együttes, kitartó céltudatos munkájának az eredménye 1984 óta. A generációkat átölelő tudás és tradíció megőrzése mellett az innováció is kiemelt szerepet kap.
 
A cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon fajtákból készült Vili Papa Cuvée Superior 2011 a sokak által kedvelt Vili Papa cuvée még magasabb szintre emelve. A 2011-es száraz ősznek köszönhetően kedvező fenológiai érettséggel szüretelték a szőlőt, melyből a hosszú ideig tartó héjonerjesztés és áztatás finom tanninokat oldott ki, növelve a bor élvezeti értékét, és eltarthatóságát. A pincészet presztízs boraként számon tartott, extrém sötét rubin színű száraz vörösbor minden ínyenc fogyasztó tetszését elnyeri. Az intenzív illat és gyümölcsösség a  fűszeresség jegyeivel párosulnak, ízében pedig jelentős „extrakt édesség” fedezhető fel.
További információ: https://thummerer.hu/
 
Kedvenc egri boraink a Csúcsbor Teremből
 
Varsányi Pincészet Egri Bikavér Superior 2019
 
Az egri bikavér házasítás kékfrankos alapokon nyugszik (40%) mellette 20-20-20%-ban blauburger, cabernet sauvignon és cabernet franc alkotja. A Cinege dűlő, amelyen termett a bort adó szőlő, a Varsányi Pincészet egyik prémium vörösbort adó területe. Minden bor külön erjedt először reduktívan, acéltartályban, majd fahordóba is külön kerültek. 18 hónap után házasításították, és a kész Bikavér néhány hónapig még 30 hl-es nagy ászok hordókban érett, hogy páratlanul kiegyensúlyozott legyen. Palackba 2022 decemberében került.
További információ: https://varsanyibor.hu/
 
Kedvenc egri boraink a Csúcsbor Teremből
 
Havas & Timár Pincészet Borcsi Cuvée 2018
 
A pincészet 1,5 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, és már és az első 2008-as szüret óta kiemelt figyelmet szentelnek a szőlőmunkálatoknak. Borászati filozófiájuk az, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, a lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen kell készíteni, hogy a bor megőrizze az illat- és ízanyagokat.
 
A Borcsi Cuvée 2018 a pincészet első vörös házasítása, mely egy rendkívüli évjáratból készült el. Egyedi és talán megismételhetetlen, mint a borász kislánya, Borcsi: innen ered a név. Eleinte egy tisztán bordói házasítást (cabernet franc - cabernet sauvignon) készítettek volna, de közbeszólt egy hordónyi kékfrankos a Nagy-Eged hegy szoknyájáról, amit nem lehetett kihagyni, így a világfajtákat „megfűszerezték” egy kis Kárpát-medencei fajtával. A borok külön-külön, első- és másodtöltésű, 225 literes hordókban érlelődtek 19 hónapon keresztül. Palackozás előtt csak ülepítettek, derítés és szűrés nélkül töltötték le a bort, majd a forgalomba hozatal előtt palackban érlelték egészen mostanáig, amikor is a Bordói November közönsége elé tárják.
További információ: http://havasestimar.hu/
 
Kedvenc egri boraink a Csúcsbor Teremből
 
Még nincs jegyed a Bordói Novemberre?
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé