Legyél te is borértő!

(X)
2012. október 17., 15:32


Edukáció - A Borkollégium nemzetközileg is elismert, a Wine and Spirit Education Trust világhálózatának első magyarországi tagja. A világon jól ismert a WSET által kidolgozott borértékelési rendszer, melynek lényege az egyensúly-centrikusság, ezt követik az ismert borbíráló grémiumok, zsűrik is. Sajátítsd el ezt a tudást te is!
Legyél te is borértő!
 
Kellemes környezetben, kiváló tanároktól, remek borok társaságában nem nehéz a tanulás sem. Sőt, valójában mindenki irigykedik azokra, akik a Borkollégium hallgatói voltak. Hogy miért? Mert itt lehet a kurzusok alatt a legtöbb bort kóstolni. Ha netán egy minta nem tűnik a legjobb példának, újabbak követik.
 
Mert itt mindenki kérdéseire van válasz, de ha tanáraink netán nem lennének egy-egy kérdésben naprakészek – ami valljuk be, nagyon ritkán fordul elő – azt is ki lehet mondani: holnapra utánanézek.
Mert a Borkollégium az egyetlen iskola, amely saját tankönyveit használja – a kezdetektől, tehát a 90-es évek elejétől, mostanáig. A Borok könyvétől a Magyar borok könyvén, a Terra benedictán át vezetett az út a legújabb kötetig, a két részből álló Bortankönyvig.
Rohály Gábor és Mészáros Gabriella szerzők munkáját olyan nagyszerű társak segítették, mind Nagymarosy András, Hajós György, Tóth Sándor, Sánta Zoltán – és sokan mások. A folyamatosan megújuló tankönyvek nem csak azért jók, mert a hallgatók könnyebben készülhetnek fel a vizsgákra,legalább ilyen fontos, hogy a tanárok állandó és folyamatos „továbbképzést” kapjanak, aminek egyik legjobb módszere éppen az írás.
Általános tudnivalók
A Borkollégium borismereti tanfolyamait kétféle rendszerben, intenzív és esti kurzusok formájában hirdeti meg. Az intenzív kurzusok egymást követő napokon, – általában szerda-csütörtök-péntek-szombat – kerülnek megtartásra, míg az esti tanfolyamokat a hét egy adott napjának estéjére hívjuk össze Az egyes szintekre vonatkozó részletes specifikációkat a honlapon szintén megtalálják.
Legyél te is borértő!
 
Tanfolyamaink mindegyikére jellemző a kóstolás elsődlegessége, középpontba helyezése. Hallgatóink magyar és idegen nyelven is megkapják a tananyagot, ezen túlmenően, az órák megkezdése előtt az órák jegyzeteit is megismerik a hallgatók, így a tanórákon valóban a kóstolásra lehet koncentrálni. Ezért fér bele az időnkbe napi 14-16 bor kóstolása. Hallgatóink figyelmét minden esetben felhívjuk arra, hogy a tanfolyam előtt olvassák át a tananyagot, ezzel ugyanis pontosan azt szeretnénk elérni, hogy a tanulás folyamatának legnehezebb részét, a kóstolást tudjuk előtérbe helyezni.
Sokkal jobban lehet haladni olyan hallgatósággal, akik valóban átvették az elméleti anyagot, tényként kezelhető ismeretek átadásával nem kell tölteni az időt.
Az aktuális kedvezményekről a Borkollégium honlapja ad tájékoztatást , valamint a borismerethez kapcsolódó egyéb újdonságokról és hírekről is.
…és még valami
Azért, hogy tényleg a tanulásé legyen a főszerep:
- nem támogatják, hogy a hallgatók telefonáljanak órák alatt – ez nemcsak udvariatlanság a tanárral szemben, de igen zavarja a hallgatótársakat is;
- nem támogatják, hogy hangfelvétel készüljön az órákról;
- és azt sem támogatják, hogy uzsonnára chips-et, sósmogyorót vagy bármilyen más, a nyálkahártyát és az ízlelőbimbókat erősen igénybevevő rágcsálnivalót hozzanak magukkal a hallgatók;
- támogatják viszont az értelmes kérdéseket;
- a kommunikatív hallgatókat;
- a kíváncsiakat és
- szeretettel fogadnak mindenki mást is, aki netán a fentiekkel nem rendelkezik.
Winelovers borok az olvasás mellé