Londonból is licitálhatnak a Nagy Tokaji Borárverés tételeire

Borászportál
2018. április 17., 06:00


A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést 2018 április 20. és 22. között. A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseménye idén nemzetközi eseményé válik.
Londonból is licitálhatnak a Nagy Tokaji Borárverés tételeire
Fotó: Pintér Árpád, Pixeltaster
 
Az árverés mindenekelőtt a tokaji borok nemzetközi hírnevének fenntartását és márkaépítését segíti, és mára a borvidék megkerülhetetlen eseményévé vált. Az április 21-én tartandó aukción ezúttal is olyan különleges tokaji borokra lehet majd licitálni, amelyek a piacon más módon nem fellelhetők. Az árverésen ezúttal rekordszámú, összesen 33 bor kerül kalapács alá, amely 24 termelőtől származik, s amelyek összesített becsértéke idén 70 millió forint. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség. A friss hordóminták mellett palackozott tételekre is lehet majd licitálni, bár idén utóbbiak lesznek kisebbségben. 
 
Az árverésen hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálni szoktak. Az egyesület az elmúlt fél évben több nagy világvárosban is végzett reprezentációs tevékenységet (London, New-York, Varsó, Washington), melynek köszönhetően idén a híres londoni 67 Pall Mall klub tagjai is becsatlakoznak, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak. Mint azt Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnöke hangsúlyozta: a külföldi résztvevők létszámnövelése kiemelt cél.
 

 
„Nagy örömünkre szolgál, hogy a 67 Pall Mall tagjai és vendégei a Nagy Tokaji Borárverés idején az ebben az évben először létrejövő internetes élő kapcsolatnak köszönhetően a klub kényelméből közvetlenül licitálhatnak majd a nekik tetsző tételekre” - mondta el Grant Ashton, a 67 Pall Mall a klub vezérigazgatója és tulajdonosa, egyúttal 2016 óta Tokaji Borlovag. Hozzátette, hogy bízik abban, hogy mind a klub tagjai, mind pedig jómaga sikerrel licitál majd több tételre is.
 
Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is egy szakmai borvizsgáló bizottság válogatta össze Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus és Ronn Wiegand személyében, aki egyedülálló módon Master of Wine és Master Sommelier címmel is rendelkezik. Mészáros Gabriella kiemelte: a 2017-es évjárat rendkívüli minőséget hozott mind a száraz, mind az édes borok esetében, így érdemes a hordómintáknak is bizalmat szavazni.