Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be Burgundiát

Kielmayer Kristian
2022. október 10., 21:06


Burgundia minden borrajongó Szent Grálja, egyben komplex, logikus, érthető, fantasztikusan sokszínű és mindemellett letisztult. A borokért világszerte rajonganak, ugyanakkor itt is igaz, hogy nem minden tökéletes, ettől függetlenül mégis a termőterület alapú klasszifikáció etalonjának számít. November elején a Borkollégiumban egy mesterkurzus keretében fogjuk Burgundiát körbejárni, melynek során Louis Jadot borain keresztül mutatjuk majd be az egyes termőterületek jellegzetességeit és borpiaci rendszerét.
Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be Burgundiát
Segítségünkre lesz mindebben Fréderick Barrnier, a birtok főborásza és Nicolas Dupuis, exportmenedzser, akik a délelőtt folyamán élőben jelentkeznek Beaune-ból és az előadásuk után a kérdésekre is szívesen válaszolnak. Nincs is jobb, mint első kézből információhoz jutni. A mesterkurzust Kielmayer Kristian, DipWSET, a WSG Bourgogne Master Program végzős hallgatója, a burgundi borok szakértője és „rajongója” vezeti majd.
 
Hírnév és letisztultság
Az egyszerűség lényegében két tökéletes szőlőfajtában rejlik: a chardonnay-ban és a pinot noir-ban. Persze itt-ott felbukkannak más fajták is, mint az aligoté vagy a gamay, vagy akár olyan különlegességek, mint a pinot mutációja, de ez a letisztultságon és a hírnéven nem változtat. 
 
Gazdag történelem
Valahol a föníciaiakkal kezdődött a történet, akik először még csak kereskedtek borokkal Kr.e. 1300-ban, majd gyorsan előre szaladva az idősíkon megérkezünk a kelták és a rómaiak után a névadó burgundokhoz, a germán népcsoporthoz, akik Skandináviából származnak; őket Clovis 534-ben legyőzte és innen lényegében a kereszténység, a kolostorok, a szerzetesrendek időszaka is megkezdődött. Ugorjunk előre a történelemi síkon megint, a francia forradalom (1789-1799) hozott nagy változást, többek között a Napóleoni kódex az öröklési szabályokban, ami a parcellák felosztásához is vezetett, legjobb példa erre a Clos Vougeot Grand Cru 55 hektárral és 80+ termelővel. A 1935-ban elfogadott apelláció (INAO) rendszer bevezetéssel megtörtént lényegében az, amit már a szerzetesek feljegyeztek több száz évvel ezelőtt, klasszikus piramisrendszer alakult ki, ami elsősorban eredetvédelmet és másodsorban minőséget kommunikál.
 
Az apelláció rendszere
Burgundia öt fő borrégiója északról délre haladva: Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais, valamint történelmi kontextusban Beaujolais is ide tartozik. Több mint 100 AOP-val („régi” formában AOC), vagyis védett eredetű borral (vagy akinek jobban tetszik OEM-mel) rendelkezik Burgundia, jól értelmezhető és elkülönülő földrajzi árujelző kategóriákkal.
 
A klasszikus piramis a következők szerint épül fel: régionale, village, premier cru és grand cru vagyis régiós szint, települések szintje és az egyes dűlők klasszifikációs szintje, amelynek történelmi ok-okozati összefüggése van. Településeken belül van, ahol történt dűlő klasszifikáció, valahol pedig ettől eltekintettek (pl. adó, történelmi, egyéb érdekek miatt). Minden egyes grand cru (GC) a Côte d’Orban külön oltalom alatt áll, azért szerepel csak a GC a címkén például Morey-Saint-Denis település GC borain, mint Clos de Tart, Clos Lambrays, Clos de La Roche vagy Clos St-Denis. Franciásan például Clos de Tart Grand Cru Appellation Contrôlée. A bonyolult rész itt jön be, mert minden településnek más-más rendszere van, de ez tisztán értelmezhető a cahier des charges-ban. Az előbbi példán szemléltetve Clos de Tart termékleírása a természeti (fekvés, klíma, tengerszint feletti magasság, talaj, stb.) és emberi (pl. művelési mód, maximális alkohol, hozam, stb.) tényezőket összegezve tökéletesen kommunikálja. Minél szűkebb egy terület, annál egységesebb, a teljesség kedvéért az említett dűlő monopole, vagyis egy tulajdonosa van, de ez nem változtat a rendszeren. A GI-View rendszerben valamennyi EU-s termékleírás, specifikáció megtalálható.  
 
Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be Burgundiát
 
Bonyolult lenne? Lehet, de tanulva a múlt eseteiből, amikor burgundi borokat összekevertek Rhône völgyi vagy algériai borokkal, az eredetvédelmi szabályozásnak szigorúnak kell lennie. Nincs még egy olyan élelmiszer – leegyszerűsítve –, mint a bor, ahol a címkére nézve megmondható, hogy honnan jött, ki vagy kik alkották, milyen tényezők befolyásolták és ezáltal meghatározható a stílus és akár a minőség is. A világon számos terület igyekszik Burgundiát ebben a rendszerben utánozni, legyen szó tág értelemben az amerikai AVA vagy az osztrák DAC rendszerről. Ha egy pillantást vetünk a térképre, a Morey St-Denis-i példán keresztül látszik, hogy valamennyi Grand Cru lényegében egy vonalban található, azon a középső síkon, amit a legideálisabbnak mondanak. 
 
Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be Burgundiát
 
Borok és jellemzésük
A borok és a termőterületek (értsd egyes települések és dűlők) gyakran kapnak jelzőket, így például Chambolle-Musigny-t az eleganciával, a finomsággal, finesszel, parfümösséggel szokták jellemezni, de feltűnik ugyanakkor a selymesség is. Vagy ahogy (Musigny-re utalva) Jasper Morris, MW írja: „vasököl egy bársonykesztyűben”.
 
Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be Burgundiát
Minek köszönhetik ezt a település borai? Vékony kavicsos termőréteg, amit a folyó (innen a település neve is: Grône folyó) hordaléka alakított ki. Az erózió által kialakított (franciául combes) völgy nemcsak a talajszerkezetet befolyásolja, hanem a hűvösebb levegőnek is utat enged a Hautes Côtes fennsík területéről. Nagyon magas az aktív mészkőtartalom és alacsony a tiszta, fehér agyag (kivételt képez a Bonnes-Mares GC, ami más stílusú borokat is ad – át is nyúlik Morey St- Denis-be), és kevés a magnézium. 
 
A település a leghíresebb dűlőjének a nevét (Le Musigny) használja és több szempontból is különleges a vörösagyag (máshol nincs), mely nagyon jó vízelvezető képességgel bír, emellett Comblanchien mészkő (lenti rész) és valamivel kevesebb aktív mészkő jellemzi, ami kiegészül oolitic mészkővel és márgával (fent). Közvetlenül szemben a Grand Cru dűlővel található a csodálatos (személyes kedvenc!) Les Amoureuses 1er Cru, amely már más stílust ad minőségben (pl. kevesebb időre van szüksége, hogy csúcsra érjen), a combes meghatározó, a talaj így vastagabb, valamivel több az agyag, mely a vízelvezetést is befolyásolja. A kitettség is már meghatározó, hogy más borok szülessenek. Egy pillantás a térképre is sokat elárul, hiszen a más tengerszint feletti magasság mellett egy látható határvonal is megmutatkozik a földfelszín felett – valószínűleg az egykori bányászat miatt –, a La Vouge forrás, illetve nyitottabb a Haute Côte felé. 
 
Louis Jadot borain keresztül mutatjuk be Burgundiát
 
Burgundiában nagyon jól nyomon követhető az ok-okozati összefüggés, ami a természeti és az emberi tényezőkre vezethető vissza. Ennek bárki utána tud nézni, számos forrás létezik és a nap végén ezért is jól értelmezhető ez a borvidék. 
 
Még közel sincs vége 
Burgundia izgalmas, összetett és egyben méltó, hogy a termőterület alapú klasszifikáció etalonja legyen. Novemberi mesterkurzusunkon a Louis Jadot boraival ezt kívánjuk bemutatni, “körbeutazva” az UNESCO Világörökség településeit, dűlőit.
 
 
A cikkben szereplő képek forrása: Wine Scholar Guild