Meglepő ötlettel rukkolt elő egy nagy múltú Champagne-ház

Dohány Attila
2019. augusztus 07., 07:51


A François Dubois Champagne-ház a környezettudatosság jegyében egy figyelemre méltó újdonságot mutatott be a közelmúltban.
Meglepő ötlettel rukkolt elő egy nagy múltú Champagne-ház
Fotók: https://www.facebook.com/Esprit-Nature-Dubois-672149709901935/  
 
Az ötlet lényege, hogy egy palack Esprit Nature Champagne megvásárlásával egy új facsemete ültetéséhez járulhat hozzá a fogyasztó. Ehhez nem kell mást tennie, mint a palackon található kódot eljuttatni a pincészethez, ahol ezután elültetik a vevő által választott facsemetét. Az elültetett növény GPS koordinátákkal beazonosított pontos helyét meg is kaphatja, ha a szükséges kóddal együtt megadja pontos elérhetőségét is, amire elküldik a telepítés részleteit.
 

A pezsgőház történetét ismerők számára ez az újszerű koncepció nem is tűnik annyira váratlan kezdeményezésnek. A tulajdonosok 2009 óta ökológiai gazdálkodásból származó szőlőből előállított pezsgők készítésével foglalkoznak, az ökogazdálkodással összhangban a szőlőfeldolgozás minden mozzanatában a környezettel való törékeny kapcsolat megóvására törekednek. A fatelepítési ötlettel az egy évtizeddel korábban elkezdett környezettudatos munkát kívánják folytatni, így már nemcsak a szőlőfeldolgozás természetességére vagy a felhasznált anyagok újrahasznosíthatóságára koncentrálnak.

Az újonnan piacra dobott pezsgő csomagolása magától értetődően teljes egészében újrahasznosítható anyagokból készül. A palackot egy tinta- és papírmentes vékony filmréteg veszi körbe, amit az üveg felbontása előtt el kell távolítani, mivel a filmréteg alatt található egy számozott pasztilla, aminek elektronikus feltöltésével közreműködhetünk egy új facsemete ültetésében.

Az 50% chardonnay, 30% pinot noir és 20% pinot meuiner házasításából készült pezsgő fogyasztói alapára 30 euró, de létezik egy 36 eurós selection változat is. Az ötlet azonnal kedvező fogadtatásban részesült a nagykereskedők körében, harmincezer palackot már megvásároltak, az év végére ez a szám akár a duplájára is nőhet.
 
Meglepő ötlettel rukkolt elő egy nagy múltú Champagne-ház
 
A vásárlók által szponzorált telepítés célja egy régi, ötven hektáros mezőgazdasági művelésből kivont terület újraerdősítése, amely a vevők által választott fajtól függően hektáronként 1500-2500 fát képes befogadni, így megközelítőleg akár százhuszonötezer új fa telepítése is megvalósulhat a kezdeményezés jóvoltából.

Az 1764-ben alapított François Dubois Champagne-ház jelenleg százötven hektáron gazdálkodik és minden megszerezhető környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkezik. A pincészet stratégiai célja nem más, mint hogy 2050-ig zéró károsanyag-kibocsátást érjen el, amihez nagyban hozzájárulhat jelenlegi ötletük is. Ötven hektár újraerdősítése nem tűnik számottevő mennyiségnek, annak tudatában, hogy óránként megközelítőleg ötszáz hektár erdőt irtanak ki világszerte.
 
Winelovers borok az olvasás mellé