Meglepő ötlettel rukkolt elő egy nagy múltú Champagne-ház

Dohány Attila
2019. augusztus 07., 07:51


A François Dubois Champagne-ház a környezettudatosság jegyében egy figyelemre méltó újdonságot mutatott be a közelmúltban.
Meglepő ötlettel rukkolt elő egy nagy múltú Champagne-ház
Fotók: https://www.facebook.com/Esprit-Nature-Dubois-672149709901935/  
 
Az ötlet lényege, hogy egy palack Esprit Nature Champagne megvásárlásával egy új facsemete ültetéséhez járulhat hozzá a fogyasztó. Ehhez nem kell mást tennie, mint a palackon található kódot eljuttatni a pincészethez, ahol ezután elültetik a vevő által választott facsemetét. Az elültetett növény GPS koordinátákkal beazonosított pontos helyét meg is kaphatja, ha a szükséges kóddal együtt megadja pontos elérhetőségét is, amire elküldik a telepítés részleteit.
 

A pezsgőház történetét ismerők számára ez az újszerű koncepció nem is tűnik annyira váratlan kezdeményezésnek. A tulajdonosok 2009 óta ökológiai gazdálkodásból származó szőlőből előállított pezsgők készítésével foglalkoznak, az ökogazdálkodással összhangban a szőlőfeldolgozás minden mozzanatában a környezettel való törékeny kapcsolat megóvására törekednek. A fatelepítési ötlettel az egy évtizeddel korábban elkezdett környezettudatos munkát kívánják folytatni, így már nemcsak a szőlőfeldolgozás természetességére vagy a felhasznált anyagok újrahasznosíthatóságára koncentrálnak.

Az újonnan piacra dobott pezsgő csomagolása magától értetődően teljes egészében újrahasznosítható anyagokból készül. A palackot egy tinta- és papírmentes vékony filmréteg veszi körbe, amit az üveg felbontása előtt el kell távolítani, mivel a filmréteg alatt található egy számozott pasztilla, aminek elektronikus feltöltésével közreműködhetünk egy új facsemete ültetésében.

Az 50% chardonnay, 30% pinot noir és 20% pinot meuiner házasításából készült pezsgő fogyasztói alapára 30 euró, de létezik egy 36 eurós selection változat is. Az ötlet azonnal kedvező fogadtatásban részesült a nagykereskedők körében, harmincezer palackot már megvásároltak, az év végére ez a szám akár a duplájára is nőhet.
 
Meglepő ötlettel rukkolt elő egy nagy múltú Champagne-ház
 
A vásárlók által szponzorált telepítés célja egy régi, ötven hektáros mezőgazdasági művelésből kivont terület újraerdősítése, amely a vevők által választott fajtól függően hektáronként 1500-2500 fát képes befogadni, így megközelítőleg akár százhuszonötezer új fa telepítése is megvalósulhat a kezdeményezés jóvoltából.

Az 1764-ben alapított François Dubois Champagne-ház jelenleg százötven hektáron gazdálkodik és minden megszerezhető környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkezik. A pincészet stratégiai célja nem más, mint hogy 2050-ig zéró károsanyag-kibocsátást érjen el, amihez nagyban hozzájárulhat jelenlegi ötletük is. Ötven hektár újraerdősítése nem tűnik számottevő mennyiségnek, annak tudatában, hogy óránként megközelítőleg ötszáz hektár erdőt irtanak ki világszerte.