Minden napra egy aszú: Demetervin

Borászportál
2017. március 18., 09:11


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Demetervin
Demetervin Király Aszú 6 puttonyos 2013
 
Termőhely: Mád, Király-dűlő
Szőlőfajta: furmint
Készítés módja: Dűlőszelektáltan, szemenként szedve, a Király-dűlőből származó erjedő alapborban egy napig áztatva, 220 literes fahordóban erjesztve és érlelve 2,5 évig.
Palackozás ideje: 2016. május
Maradék cukortartalom: 225
Sav: 8
Alkohol: 10
 
A borról:
"A Demetervin pincészet első dűlőszeletált aszúját több mint tíz év után tudtuk elkészíteni, az évezred eddigi legszebb évjáratából, 2013-ból. A tétel Mád egyik legkülönlegesebb termőhelye, a Király-dűlő egyediségét mutatja be a 2017-es Tokaji Március Nagykóstolón. Az összesen 3 hektárnyi területünk tizedét 40 éves tőkék, túlnyomó többségét a 2004-2005-ben visszatelepített magas és meredek, a felső táblákban teraszos, bakművelésű részek jelentik. A 2013-as év volt az, amikor az ültetvények kora és az évjárat lehetővé tette, hogy a világörökségi borvidékünk csúcstermékét dűlőszelektált formában is elkészíthessük. A erjedő dűlős késői szüretelésű furmint alapborban egy napig áztattuk az ugyanott szemenként szedett aszúszemeket, majd a kíméletes préselés után spontán módon 220 literes zempléni hordókban erjesztettük és érleltük 2,5 évig. A borkülönlegesség az igen magas beltartalom mellett egyensúlyos, íz- és illatjegyei a riolit talaj határozott jellemzőit tükrözik a játékos, szintén jellegzetes birses, aszalt barackos aromákkal." - dr. Demeter Endre. 
 
Családi pincészetük Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik. Területeik az Úrágya, a Király, a Betsek, a Kakas és a Holdvölgy dűlőkben találhatók. Az általuk művelt hét hektárból kettő bakművelésű. Szerintük a hegyaljai szőlőtermelők feladata a helyi adottságok - talaj, fajták és szőlőtermesztési kultúra - előtérbe helyezése, ezért minden igyekezetük arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljenek a mádi dűlőkből.
Winelovers borok az olvasás mellé