Minden napra egy aszú: Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

Borászportál
2018. március 23., 15:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

Aszúszemek: 70 % furmint, 20 % zéta, 10 % hárslevelű
Alapbor és alapmust: 75 % furmint, 20 % hárslevelű, 5 % zéta

Egy különösen jó év bőséges, csodálatos ízekkel teli aszúbogyóval. A hosszú ősz ködös reggeleit gyakran követte napsütéses nap. Októbertől az igen nyirkossá váló levegő tökéletes fejlődést biztosított a botrytisnek. A szőlőbogyók széles változatosságot mutattak, de a tipikus aszúszemek többnyire erősen botritiszes, puha hússal rendelkeztek. Elegáns és gazdag, aromás és selymes aszúborok krémes textúrával és kivételes gazdagságú illatokkal.

A területeket 3-4 alkalommal végigjárva, bogyónként válogatva szüretelték az aszúszemeket, melyeket az aszúbor készítéséig aclékádakban tároltak.

Az aszúszemek kétharmadát kíméletes préselés után azonos évjáratú készborban áztatták. A gazdagabb, töppedtebb aszúbogyókat (préselés nélkül) áztatták erjedő mustban 2-2,5 napon át. Az erjesztést préselés után acéltartályokban fejezték be.

A bort hordókba fejtették (melynek kb. 25 %-a új hordó), majd pincében érlelték 2,5 évig. 2012 áprilisában palackozták.

Alkohol: 12 %, maradék cukor: 147 g/l, sav: 9.6 g/l

Arany szín. Citrusos jegyek, ananásszal, sárgabarackkal és lekvárral. Krémes struktúra, friss és ropogós, gömbölyű savak. Élvezetes hosszú lecsengés.
 
 
Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé