Minden napra egy aszú: Erzsébet Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Borászportál
2018. március 13., 08:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Erzsébet Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Erzsébet Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 

A 2013-as évjárat kiváló volt mind száraz, mind édes borok elkészítésére. Borvidék szinten is a ritka 5 csillagos évjáratok közé sorolják, különösen a botritiszes borok tekintetében. Gazdag, koncentrált aszúszemekből, hihetetlen potenciálú aszúk születtek, magas maradékcukorral, mégis szép egyensúllyal. Érezhető a borokon a napos évjárat hatása.

A kemény munkával, egyenként összegyűjtött aszúszemeket 15 óráig áztatták furmint alapborban, majd 24 hónapot töltött új magyar hordókban a bor. Összesen 900 palack készült. 

Aromáiban friss őszibarack, érett sárgabarack, trópusi gyümölcsök, mangó, kandírozott citrom, ananász. Részben az évjárat adta lehetőségeknek köszönhetően életének, fejlődésének legelején tart, fantasztikus potenciállal rendelkezik.
 
225 g/l maradékcukor tartalom: 225 g/l, alkoholtartalom: 9%, titrálható sav: 8,2 g/l
 
Hozzá érlelt sajtokat, kéksajtokat (ne legyen túl sós és erőteljes!), vagy akár magyar kézműves kéksajtokat (Mádi Sajt) javasolnak. Emellett libamájpástétom vagy kacsamájpástétom mellé is kiváló (ne hagymát és lekvárt adjunk a pástétomhoz, hanem aszút!). Végül a nem túl édes, diós desszertek, akár egy jól elkészitett zserbó (fontos hogy ne legyen túl édes!), egy diókenyér, vagy akár egy tejszínes-citromos pite kiváló társa is lehet. 
 
"Mi legszivesebben az étkezés végén fogyasztjuk az aszút és nem előételhez vagy aperitifként. Az aszút már nehéz felülmúlni, ezért kell ezzel befejezni."
 
 
Az Erzsébet Pince kézműves-családi borászat. A borászatot 1989-ben, a rendszerváltás évében a borvidék egyik első női szőlész-borásza: Prácserné Erzsébet alapította. Erzsébet és férje Miklós megvásároltak egy régi, történelmi pincét Tokaj belvárosában, a borkereskedők utcájában. Ezt a pincét valamikor az 1600-as években vájhatták, majd az Orosz Borvásárló Bizottság használatában állt, és a pince másik/történelmi névadója Erzsébet cárnő használta az 1700-as években.

Az Erzsébet Pince évjárattól függően 10-12ezer palack bort készít évente, mindent a Bél Mátyás által 18. században klasszifikált történelmi első- és másodosztályú, azaz a vidék kiváló talajú, legjobb szőlőterületeiről. A Prácser család 4 tagja, Miklós, Erzsébet, ifjabb Miklós és Hajnalka együtt működtettik a borászatot, megosztva annak feladatait. Büszkék dűlőszelektált szárazboraikra (Zafír dűlő, Betsek dűlő, Király dűlő) és elhivatottan, csak a legjobb évjáratokban készítik el a birtok aszúit.

Minden tétel limitált mennyiségekben készül a fenntartható és biológiai művelésben részesülő dűlőkről. A csapathoz tartozik Ronn Wiegand MW, MS amerikai szaktanácsadó, akinek a minőségellenőrzés és a házasítás a feladata. A borászat első palackozott évjárata egy 1993-as 5 puttonyos tokaji aszú.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg.

 
Winelovers borok az olvasás mellé