Minden napra egy aszú: Gróf Degenfeld Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013

Borászportál
2018. március 15., 09:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Gróf Degenfeld Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013
Gróf Degenfeld, Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013
 
Termőhely: 
  • Mezőzombor - Galambos dűlő. Talaja jellemzően barna erdőtalaj, azonban előfordulnak benne lősz foltok. Az alapkőzet riolit, amely szinte teljesen fedett riolit tufával.
  • Tarcal - Terézia dűlő. Talaja a lösz és a barna erdőtalaj optimális keveréke, amely riolit alapkőzeten, de perlit kúpon nyugszik.
 
Szőlőültetvény: 1999 és 2009 között telepítették újra, a 2m x 0,8m ill. 3m x 1m sor- és tőtávolságú rövidcsapos művelésű szőlőültetvényeiket, amelyek tőketerhelése 1 - 1,5 kg. Az aszú 100% furmintból készült. 
 
Évjárat: 2013 egy nehezen induló évjárat. Későn tavaszodott, márciusban tartós hóesés. A május hűvös és csapadékos volt. Az elhúzódó virágzás során sok apró "madárkás" bogyó született. Június közepétől beköszöntött az igazi nyár, forró száraz napok következtek. A szőlő behozta a tavaszi lemaradását. Szeptember elejére beértek a muskotály fürtök, majd ezt követően a száraz borok alapanyagai is. A kedvező szeptemberi időjárás hatására elindult az aszúsodás a fürtökön. Sok és kiváló minőségű aszúszemet sikerült begyűjteni.
 
Borkészítés: 24 órás áztatás után fajélesztővel tartályban erjesztettük. Egyik felét új, másik felét másod vagy harmadtöltésű tölgyfa hordóban érleltük 20 hónapon keresztül. A főborász: Újvári Vivien 
 
A bor: színében halvány szalmasárga. Illatában a kandírozott narancshéj és a birsalma lekvár keveredik, enyhe őszibarackkal vegyülve. Ízben mézes finoman citrusos jelleggel, majd az őszibarack is megjelenik, a végét pedig kis törökméz teszi izgalmasság. Már ebben a „fiatal” állapotban is nagy élményt ad, de ez az ízgazdagság folyamatosan bővülni fog az évek múlásával.
 
Ételpárosítás: desszertek és libamáj tökéletes párja lehet, de ez a komplexitás akár nehezebb húsok mellé is megfelelő párosítássá teszi egy jól kiválasztott mártással.
 
Alkoholtartalom: 11,1%, cukortartalom: 197 g/l, titrálható savtartalom: 8,1 g/l
 
 
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok
 
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 35 hektár első osztályú termőterületei a tarcali Terézia dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában, a Galambos és a Zomborka dűlőben fekszenek. A Gróf Degenfeld család évszázados hagyományait a legmodernebb technológiák mellett is őrző borászat központja Tarcalon a Gróf Degenfeld Kastélyszálló közvetlen szomszédságában található.  Tokaj-Hegyalja különleges adottságai, a borászat szakembereinek szőlőtermesztés és borkészítés iránti szeretete, a magas minőségű Gróf Degenfeld borokban mutatkozik meg.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
Winelovers borok az olvasás mellé