Minden napra egy aszú: Hétszőlő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 Premier Cru Nagyszőlő

Borászportál
2020. augusztus 06., 09:08


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: Hétszőlő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 Premier Cru Nagyszőlő
A szőlő a Nagyszőlő premier cru dűlőből származik, aminek első említése 1576-ból való, 1772-ben pedig első osztályú besorolást kapott.  
 
"Hisszük, hogy az organikus műveléssel meg tudjuk védeni a szőlő vitalitását és jobb minőséget kapunk most is és a jövőben is. A filozófiánk értelmében borainkat kizárólag saját szőlőből készítjük." (Makai Gergely birtokigazgató)
 
Szőlőfajta: 100% furmint
Dűlő: Nagyszőlő
Talaj: vékony lösz, vulkanikus altalaj
Tőkék életkora: 20-25 év
Érlelés: 2 évig tölgyfahordóban
 
 
Évjárat
 
A nem túl hideg telet egy nedves, borús tavasz és egy szikrázó, hosszú nyár követte. 2013 szeptemberében már kései szüretre lehetett szedni a szemeket. Kivételes év volt.
 
Alkohol: 10,9%
Sav: 7,4 g/l
Maradékcukor: 196,1 g/l

Kóstolási jegyzet
 
Ragyogó arany szín, olajos, sűrű textúra. Friss gyümölcsök (sárgabarack, citrus, sárgadinnye) és ásványosság az orban. Kortyolva gazdag, nagy test szárított sárgabarack, mangó, citrus és vanília aromákkal. A magas cukrot a jó sav szépen ellensúlyozza. Nagy koncentrációjú, ugyanakkor elegáns, bársonyos bor.
 
Ételpárosítás
 
Jó társa a libamájnak és a keleti, fűszeres ételeknek, de remekül illeszkedik krémes, diós, gyümölcsös desszertekhez, érlelt sajtokhoz és önállóan, desszertként fogyasztva is kiváló választás.


 
 
Winelovers borok az olvasás mellé