Minden napra egy aszú: Holdvölgy Culture 2011

Borászportál
2019. március 06., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
 
Minden napra egy aszú: Holdvölgy Culture 2011
Holdvölgy Culture 2011
 
Aranysárga, tiszta szín. Az első pillanatban őszibarackbefőtt illata árad a pohárból, melyet egy igazi gyümölcskavalkád követ: vilmoskörte, ananász, sárgadinnye, sárgabarack, szamóca és mindez keleti fűszerekkel  bőven  megfejelve.  Friss,  fiatalos  és  annak  ellenére,  hogy  szinte  csak  gyümölcsökből építkezik,  már  most  nagyon  összetett  ízélményt  ad:  rengeteg  trópusi  gyümölcs,  mangó,  ananász, vilmoskörte,  sárgabarack.  A  hordó  finom  fűszerességet  kölcsönöz  neki,  izgalmas  csavart  adva  a gyümölcskosárhoz, ehhez a lehengerlő aszúhoz!

Évjárat: Az év első hónapjai csapadékhiányosak voltak. Ültetvényeink, - a jó vízgazdálkodású nyiroktalajoknak is hála, - aszálytünet nélkül, elegáns toleranciával vészelték át ezt a nehéz időszakot. A nyári időszak viszont egészen más arcát mutatta: júliusban már szélsőséges időjárással, augusztustól októberig száraz, hőhullámokkal  is  tarkított  szüreti  napokkal  kellett  számolni.  Mindezek  ellenére  az  évjáratban  rejlő lehetőségek  maximális  kinyerésével  szőlészeti  és  borászati  csapatunk  újra  garantálni  tudta  Culture borunk egyik legkiemelkedőbb darabjának megszületését.

Aszú alapbor: 100% furmint alapbor
Alapbor dűlői: Becsek, Holdvölgy
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, zéta
Cukortartalom: 206 gramm/liter
Savtartalom: 10,4 gramm/liter


 
A HOLDVÖLGY egy születésnapi ajándékként kapott parcellából született, amikor az alapító-tulajdonos felismerte a Tokajban rejlő hatalmas lehetőségeket.
 
A mádi birtok mára 26 hektárrá nőtte ki magát, 22 parcellája történelmileg klasszifikált dűlőkben fekszik. A hat tokaji szőlőfajtából készített borkülönlegességeiket a borászati épület alatt elhelyezkedő, közel 2 km hosszú, 500 éves pincerendszerben érlelik tökéletessé.
 
Kincskereséssel egybekötött borkóstoló pincesétáikat a VinCE Awards zsűrije az elmúlt években kétszer is (2016, 2017) a „Legjobb pincelátogatás” díjjal ismerte el, míg tételeiket számos hazai, és nemzetközi Michelin-csillagos étterem kínálja exkluzív borlapján. A 2011-es Culture 2015-ben regionális trófeát is kapott a Decanter borversenyén
 
>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.