Minden napra egy aszú: Tokaj-Hétszőlő, 6 Puttonyos Aszú Hétszőlő-dűlő 2013

Borászportál - Heti válasz
2019. március 10., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
 
Minden napra egy aszú: Tokaj-Hétszőlő, 6 Puttonyos Aszú Hétszőlő-dűlő 2013
Tokaj-Hétszőlő, 6 Puttonyos Aszú Hétszőlő-dűlő 2013
 
"Az aszú borok azon kategóriája, ahol a készítés során több kg aszúszemet áztatunk be, mint amennyi liter áztató mustot használunk. Ennek köszönhetően egy nagyon koncentrált, telt, édes aszú bort kapunk. A Hétszőlő lösztalajának, és a mustban áztatásnak is köszönhetően a többi aszúborunkhoz hasonlóan ez a 6 Puttonyos Aszú is lágyabb, kecsesebb, mint az átlag Tokaji Aszúk. Egy kiváló bor a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoktól, amelynek magja, a lösz talajon fekvő Hétszőlő dűlő, 1502-ben 7 parcella egyesítésével született meg." Leginkább önmagában ajánlják fogyasztani, mert olyan sokrétű, ízgazdag a bor. Javasolják még krémes, trópusi gyümölcsös desszertekhez is, vagy például ehhez: Sós karamell tükörre tálalt, madártej krémes képviselőfánk, pörkölt makadámdióval. 

„Hiszünk abban, hogy az organikus műveléssel a termőtalaj és a tőkék vitalitását megőrizhetjük, és annak érdekében, hogy minden Hétszőlő palack közvetítse ezt a filozófiát, kizárólag saját termesztésű szőlőt és aszúszemet használunk borainkhoz" - Makai Gergely, szőlész-borászigazgató.
 
 
Szőlőfajta: 100% furmint
Terület: Hétszőlő-dűlő
Talaj: Lösztakaró, dácit altalajjal
Hozamkorlát: 20-25 hl/ha
Szőlőtőkék életkora: 15-20 év
Tőkesűrűség: 5500 tőke / ha
Maradékcukor tartalom: 194,8 gramm/liter
 
Évjárat: Egy hosszú, nem túl csapadékos telet, egy esős, napsütésben szegényebb tavasz követett. Azonban szép, és hosszú nyarunk volt. 2013 általánosságban jó év volt Tokajban. Szépen beérett a szőlő, és jól megválasztva a szüretek időpontját, elegáns, egyensúlyos, friss savú borokat tudtunk szüretelni. Csodaszép aszú szemek, és borok születtek a végén.

>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.
Winelovers borok az olvasás mellé