Minden napra egy aszú: Zsadányi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2010

Borászportál
2018. március 08., 10:38


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Zsadányi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2010
Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2010
 
Szőlőfajta: furmint, hárslevelű
Termőhely: Tállya
Dűlő: Több dűlő termése
Termésátlag: 30 q/ha
Művelésmód: Bakművelés és középmagas kordon
Szüreti időpont: Október 10-ig, több időpontban

Több első osztályú dűlő terméséből gyűjtötték az aszúszemeket, amelyeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztattak. Legfeljebb egy napig tart az áztatás, erről kóstolás alapján döntenek. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználják felöntés, hígítás nélkül, a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. 220 literes használt hordókban zajlik az erjesztés és az érlelés.

Aranysárga színű bor, narancsos árnyalatokkal. Az illatban a mézes, aszalt gyümölcsös asszociációk állnak az első helyen, amelyet noman megjelenő fűszerek kísérnek. Kóstoláskor azt érezzük, hogy az egyenesen haladó savgerinc mentén rajzolódik ki a korty, amelyet bársonyossá tesz a maradék cukor és a maracujás, mangós, citrusos zamatok. 

Alkoholtartalom: 11 % V/V
Savtartalom: 12 g/l
Maradékcukor: 192 g/l
Cukormentes extrakt: 65 g/l
Űrtartalom: 0,5 l
 
 
Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet

A Zsadányi Szőlőbirtok története egy tokaji kirándulással kezdődött, az első tokaji látogatást azonban hamarosan komolyabb lépések is követték, hiszen egy pillanat műve volt megszeretni Tállyát és a környékét. A borvidék a család életének részévé vált, és egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a területekre, és egyre tudatosabban alakították a birtok összetételét, feltérképezték, megismerték a korábban magas presztízsű, kiemelkedő adottságú tállyai dűlőket. Évről évre nő a felújított, tőkepótolt, rendbe tett területeink mérete, emellett új telepítések is születtek, így értük el a jelenlegi 35 hektáros birtokméretet. Mondják, hogy Tállya megismeréséhez a Zsadányi-borokon keresztül vezet az út, hiszen jelenleg 15 dűlőben van területük, ilyen komplexitású dűlőszerkezetet nem lehet máshol kóstolni. Ma már nem kérdőjelezi meg senki Tállya kiemelt szerepét a borvidéken, egyre több olyan bor születik, ami már teljes szépségében mutatja meg, hogy miért is volt a település a borvidék egyik vezetője évszázadokon át. Tállya egy bujkáló csoda, ami évtizedeken át aludta Csipkerózsika-álmát, mára azonban egyedi karakterű, elegáns száraz boraival és aszúival a borvidék dísze.

Az aszú klasszikus párosa a liba – vagy kacsamájpástétom, a desszertek, de akik szeretnek kísérletezni, azoknak a kínai konyha fogásaival is érdemes kipróbálniuk. A Pincészet kedvence, ha kéksajttal és aszalt sárgabarackkal együtt kóstoljuk.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg.