Nagy boros illat- és ízszótár: virágok a borban

Borászportál
2021. április 07., 08:51


Sorozatunkban segítünk neked megérteni a kóstolójegyzetekben és a boroscímkék hátoldalán megjelenő, gyakran szinte költői képekkel „operáló” borleírásokat. A gyümölcsök után a negyedik részben a virágos aromák bemutatására térünk át.
Nagy boros illat- és ízszótár: virágok a borban
Címlapkép: www.finedininglovers.com
 
Decanter magazin gyűjtötte össze még 2019-ben azt a mintegy 100 leggyakoribb virágot, fűszert, gyümölcsöt, valamint egyéb illat- és ízjegyet, amire a boros leírások a legtöbbször szoktak hivatkozni. Úgy gondoltuk, érdemes ennek alapján magyar nyelven is létrehozni egy boros szótárt, amit a Borászportál cikkei természetesen magyar borokkal egészítenek ki.
 
 

 
Kamilla
 
MI? Visszafogott, de jellegzetes illatú virág, legtöbbször teában, kenőcsben találkozhatunk vele a háztartásban. Az alapvetően édes aromaprofiljának van egy ettől jól elkülöníthető gyógyszeres jellege, amit a polifenolok okoznak – ami a borban is található kisebb-nagyobb mennyiségben.
 
HOL? A dél-afrikai chenin blanc borokban, a virágos jegyeket is felvonultató, hűvösebb klímáról érkező sauvignon blanc-okban és szürkebarátokban érhető tetten.
 
Bodzavirág
 
MI? Nyári frissítő üdítőkben, bodzás limonádékban gyakrabban, bodzabor formájában valamivel ritkábban „jön szembe”. Visszafogottan édeskés illat jellemzi, a kóstolójegyzetekben sokszor együtt szerepel az egressel, vadszederrel.
 
HOL? Mindenek előtt a száraz sauvignon blanc-oknál fordul elő. Ha az egressel együtt látjuk leírva, akkor mindenképpen egyfajta petrolos-gyümölcsös, a boros köznyelvben a macska vizeletére emlékeztető szagra gondoljunk. Ne ijedjünk meg, ez ennek a szőlőfajtának az „ujjlenyomata”, ha viszont túlteng a borban, az azt jelenti, hogy teljes érés előtt szedték le a szőlőt.
 
Lonc
 
MI? Egyes fajait édes bogyótermésük miatt mézbogyónak is nevezzük, a mézes-virágos illat is jellemző rájuk. A boros leírásokban is ezt a tulajdonságát „használják”.
 
HOL? Különösen a botritiszes szemeket is tartalmazó alapanyagból készült édes borokban, így a tokaji aszúkban fedezhetjük fel.
 
Szeretnél jobban elmélyedni a borkultúrában vagy megtanulni úgy kóstolni, mint egy profi? A Borkollégium többszíntű magyar nyelvű tanfolyamain és az angol nyelvű WSET kurzusokon az alapoktól kezdve ismerkedhetsz meg a különböző stílusokkal, készítési módokkal, a világ leghíresebb borvidékeinek történetével és boraival - miközben természetesen meg is kóstoljátok és ki is elemzitek azt, amiről éppen szó van!
 
Jázmin
 
MI? Évszázadokon át a parfümök egyik legfontosabb összetevője volt fűszeres, már-már pikáns aromájának köszönhetően. A borszótárban a fehérvirágok közé tartozik a lonccal, bodzavirággal, narancsvirággal és kamillával együtt. Édes és fanyar keveredik benne.
 
HOL? Aromásabb fehérboroknál jöhet szóba. Magán viselheti egy spanyol albarino, egy kanadai szürkebarát vagy rizling, esetleg egy testesebb viognier vagy chenin blanc.
 
Levendula

MI? Kifejezetten erős illatú, gondoljunk csak arra a már-már émelyítő érzésre, ami egy levendulamező közepén elfog minket. Előszeretettel használják olajként, fűszerként. Boroknál a rózsával egy csoportba sorolják (közös vegyületeik is vannak, többek között a nerol és a geraniol).
 
HOL? Leginkább a levendulamezőkkel gazdagon „díszített” franciaországi Provence vörösborainak sajátja. Az említett kémiai anyagok felbukkanak még a sangiovese és pinot noir szőlőfajtákban.
 
Rózsa
 
MI? Orrban édes, szájban kesernyés, fanyar. Borleírásban előfordulhat a rózsaszirom vagy rózsavíz szókapcsolat is, amivel a parfümösségre, a török csemegéhez hasonló édességre utalhatnak.
 
HOL? Fűszeres traminikben találkozhatunk vele a licsivel együtt (mindkettőnek a rózsa-oxid nevű molekula az egyik alkotóeleme), illetve újvilági pinot noir borokban.
 
Török csemege vagy lokum
 
MI? Alapvető összetevői: keményítő, cukor, citrom, rózsavíz. Számos ízesítésben létezik. Erőteljes édes-kesernyés íz jellemzi, virágos, gyógynövényes, fűszeres jegyekkel.
 
HOL? Az fehérborok közül az új-zélandi fűszeres tramini, az argentin torrontes és a muscat blanc a petit grains szőlőfajtából készült bor képes erre az aromaorgiára. Vörösborok között a burgundi piot noirokat kell első helyen említeni.
 
Viola
 
MI? Hasonlóan a rózsához orrban édes, szájban kesernyés, fanyar. Eléggé megosztó parfümben és borban egyaránt.
 
HOL? Nagy testű, tanninos, jó savú vörösboroknál találkozni vele. Ha erre vágysz, kóstolj barolót vagy barbarescót Olaszországból, esetleg egy komolyabb bordeaux-it!
 
Winelovers borok az olvasás mellé