Napfény íze - a palackba zárt történet

Borászportál
2013. december 13., 10:05


História – Nem mindennapi történetet mesélt el Rácz Kinga, az Egri Korona Borház borásza, az egri bortermelésről, a Szépasszony völgyéről, arról, hogyan kezdték el 200 évvel ezelőtt az ősei a borkészítést Egerben, hogyan született a Napfény íze, amely egy igazi családi bor.
Napfény íze - a palackba zárt történet
 
Napfény íze - a palackba zárt történet
Rácz Kinga
A história 10 éves, de írni már 200 évvel ezelőtt elkezdték. Nem ám tintával-tollal, sokkal inkább vésővel-kalapáccsal. Történt ugyanis, hogy annak idején egy vállalkozó kedvű ember Eger városának egyik völgyében elkezdett lyukat vágni a hegyoldalba. Ez lett az első pince a későbbi híres Szépasszony-völgyben, de ezt akkor még senki nem tudta. Mint ahogy azt sem, hogy a pinceépítő dédunokája szőlőt telepít majd, ükunokája pedig nő létére választja a borász szakmát; apa, lánya és fiai pedig egy igazi családi borászatot hoznak létre az első pince emlékein.
 
A Napfény íze édes bor, ünnepi bor, igazi családi bor, mellyel emlékezni szeretnénk az elmúlt 10 esztendőre – kezdi a bor bemutatását Rácz Kinga. Édesapám, Rácz József volt a dédunoka - folytatja -, aki az 1990-es évek vége felé a családi örökséget megtoldotta néhány új tábla telepítésével, s ehhez borászatot, kóstolót, éttermet is álmodott. S mi még tovább álmodtuk: gasztronómia, vendégszeretet, gyógyvíz a mélyből; mindez 10 év alatt, s mindez egy
Napfény íze - a palackba zárt történet
helyen, a borfaluban. Én pedig, a borász ükunoka, úgy gondoltam, ehhez az ünnepi alkalomhoz ünnepi bor és ünnepi címke kell.

A bor Debrői Hárslevelű, a borvidék egyik eredetvédett különlegessége. 2009-es évjárat, egy hosszú és napsütéses ősz termése. November végén szüretelték, amikor már a szőlőszemek töppedtek, koncentrálva nem csak a cukrot, de azt a sok-sok napsütést is, amit egész nyáron és ősszel begyűjtöttek. Nem véletlenül kapta a „Napfény íze” nevet. Fahordóban érlelték, ezzel is nyújtva az élettartalmát, hogy minél hosszabb ideig élvezhető legyen.

A címke fekete színe az ünnepélyességet, az arany az eleganciát, a piros azt a lendületet hivatott jelképezni, amelyet a családi pincészet fontos értéknek tart munkája során. A borházat ábrázoló grafika az álladóság szimbóluma. Mert bár csak 10 év telt el, szinte minden változott, fejlődött körülötte, de az első épület, a borház, ugyanaz maradt. Szeretnénk ezt az állandóságot megörökíteni és megőrizni – mondta a borász.

Az Egri Korona Borház és Rácz család ezzel szeretné minél több család ünnepét megédesíteni. Szeretnék, ha 10 év múlva ők maguk, és újabb 200 év múlva az utódaik, egy még hosszabb mesét mondhatnának majd, egy akkori ünnep és bor alkalmából.

Egri Korona Borház
Winelovers borok az olvasás mellé