Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben

Németh Richárd
2013. március 22., 10:44


Borverseny - Május 8-10 között, immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a magyar borok legrangosabb versenyét, a Pannon Bormustrát. A 2011-ben megújult szakmai esemény évről-évre kiemelkedő színvonalú nemzetközi zsűrit vonultat fel, amelynek munkájában idén is neves szakemberek vesznek részt. A borászok a versenyre április 30-ig tudnak nevezni - hangzott el az eseményt beharangozó, a Bock Bisztróban tartott sajtóreggelin.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
 
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser IRoda tulajdonos-ügyvezetője, Figula Mihály, a Pannon Bormíves Céh tagja és Nemes Richard, a Pannon Bormustra főszervezője a Bock Bisztróban tartott sajtóreggelin
Mint a rendezvény főszervezője, Nemes Richárd a Borászportálnak elmondta, a Pannon Bormustra igyekszik a hazai borászatok bormarketingjét, borexport céljait szolgálni, az eseményről előzetesen és utólagosan születő sajtómegjelenések, valamint azon külföldi szakemberek lévén, akik a saját hazájukban médiahanggal és borpiaci befolyással egyaránt rendelkeznek. Ennek megfelelően idén három külföldi borszakírót és három külföldi sommelier-t hívtak meg.
 
A zártkörű versenyt követően, május 11-én Budapesten kerül sor a díjátadó ünnepségre, ahol az érdeklődök személyesen is találkozhatnak a zsűri tagjaival – közölte a főszervező.
Nemes Richárd egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pannon Bormustrára történő nevezés már elkezdődött; április 30-ig várják a borászok versenymintáit. A nevezéssel kapcsolatos részletek itt olvashatók.
Zsűritagok
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Tim Atkin MW - Egyesült Királyság
Tim elismert borszakíró, akit 2012-ben a neves borpiaci kutató intézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértője közé választott. Az Off License News szerkesztője, a Woman and Home állandó szerzője, de ír a The World of Fine Wine, a Gourmet Traveller Wine és az Economist’s Intelligent Life magazinoknak is. Borszakértőként rendszeresen feltűnik a BBC One’s Saturday Kitchen népszerű műsorában, évek óta az International Wine Challenge alelnöke. Jelentős rajongótáborral rendelkező weboldala, a timatkin.com számos díjat nyert, legutóbb a legjobb nemzetközi weboldal díját gyűjtötte be (Louis Roederer Awards). Tim számos más díj tulajdonosa is, amelyeket felsorolni is nehéz, ezért a teljesség igénye nélkül: Glenfiddich Wine Writer Award, Wines of France Award, Wines of Portugal Award, Best Drink Journalist, Louis Roederer International Wine Columnist of the Year, Born Digital Award.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Stephen D. Tanzer - Egyesült Államok
Stephen a jelentős presztízzsel bíró online folyóirat, az International Wine Cellar (IWC) főszerkesztője és kiadója, amelynek 50 államban és 34 országban vannak előfizetői. A két havonta megjelenő publikáció 1,500 kóstolójegyzetet és ajánlást tartalmaz. Az IWC volt az első amerikai boros kiadvány, amelyet francia és japán nyelvre is lefordítottak. Stephen korábban a Food & Wine magazin szerkesztője volt, és ő készítette a Food & Wine's Official Wine Guide című kiadványokat is, de írt a neves Forbes magazinnak is. A világ legjobb borait ismertető, WineAccess Buyer’s Guide című könyve 2006-ban jelent meg. Rendszeresen tart kóstolókat és szemináriumokat, éves szinten több mint 10 ezer bort kóstol (!). Stephenről a Wall Street Journal nemrég megjelent “A Critic who favors finesse over power című cikkében” olvashat bővebben.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Tomasz Prange-Barczyński - Lengyelország
Tomasz Lengyelország vezető bormagazinja, a WINO alapító-főszerkesztője, továbbá számos népszerű kiadvány és könyv szerzője, fordítója (DK Companion Guides - Wines of the World (2005), Le vin an 80 questions of Pierre Casamayor (2006), Profession: sommelier, a manual for future sommeliers (2007). Saját kiadványain túl rendszeresen ír borról nemzetközi magazinokban is (Newsweek, Voyage, Marie Claire, Playboy, Meininger’s Wine Business International). Tomasz nem éri be az újságírással, 2003 óta heti rádióműsora van (PIN do wine - Radio PIN), és számos boros TV program készítésében vett részt az elmúlt években (Wine: The Manual (2009), California in the Bottle (2010/2011). Mindemellett tapasztalt borbíráló (Best of Riesling, Mundus Vini, Vinitaly, Vini da Pesce, Vinagora, Pannon Bormustra) és alapos ismerője a magyar boroknak.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Isa Bal MS - Egyesült Királyság
A török származású Isa a világhírű séf, Heston Blumenthal 3 Michelin csillagos éttermének, a The Fat Duck fősommelier-je 2005 óta. A Fat Duck-ot abban az évben a világ legjobb éttermének választották, az elmúlt 6 évben pedig minden alkalommal elnyerte az Egyesült Királyság legjobb étterme címet is. Isa a Fat Duck-ban elért sikerei mellett, megszerezte a Master Sommelier címet, 2008-ban pedig megnyerte a szófiai Sommelier Európa Bajnokságot is. Törökországban nőtt fel, ahol Turizmust és Hotel Menedzsmentet tanult. 1999-ben költözött az Egyesült Királyágba, ahol ma is él 2 gyermekével és feleségével.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Andreas Larsson - Svédország
Végzettsége szerint szakács, de 1999 óta sommelier-ként dolgozik. 2001-ben a svéd sommelier  bajnokság győztese, néhány évvel később a skandináv sommelier bajnokságot, majd 2004-ben az európa bajnokságot is megnyerte, végül 2007-ben megszerezte a világ legjobb sommelier-je címet. 2006 óta a Grand Jury Européen (GJE) tagja, jelenleg több hotellánc és légitársaság bortanácsadója, számos kiadvány és szaklap társszerzője. Amikor nem utazik, akkor a svédországi Vaxjö-ben található PM & Vanner étterem vezető sommelier-jeként dolgozik. Andreas nem először jár Magyarországon, számos alkalommal kóstolt már hazánkban (2011-ben már zsűrizett a Pannon Bormustrán), több borvidékünkön járt, és jó ismerője a magyar boroknak.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Christian Aarø - Dánia
Christian a koppenhágai 1 Michelin csillagos AOC étterem tulajdonosa, hivatása szerint sommelier. Többszörös dán sommelier bajnok, de a mindig erős mezőnyt felvonultató Nordic Sommelier Bajnokságot is megnyerte (2001). Jelenleg a Dán Sommelier Szövetség elnöke.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Mészáros Gabriella AIWS
Az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára akik a borászvilágban szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld című könyv társszerzője.
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Csizmadia-Honigh Péter AIWS
Péter Londonban él és dolgozik. Az ELTE-n szerezte angol bölcsész szakos diplomáját, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskolán közgazdászi és tanári okleveleit. Borral kapcsolatos tanulmányait Londonban (WSET Diploma, 2011) és Jerez de la Frontera-ban (Certified Sherry Educator, 2012) végezte. Főállásban oktatás menedzsmenttel foglalkozik, és a londoni székhelyű Institute of Masters of Wine globális tanulmányi programjáért, illetve vizsgájáért felel. Rendszeresen publikál a VinCE hasábjain Magyarországon, illetve a The Greek Star (Chicago, USA) és a Sommelier India magazinokban. Az elmúlt 3 évben az IWSC (International Wine & Spirits Competition) borversenyen segédbíró volt, az idei évtől pedig teljes értékű bíróként fog közreműködni. 
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
Kató András AIWS
Végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is. Volt a Bortársaság (1995-1996) és a Monarchia (2001-2005) kereskedő cégek társtulajdonosa, italbeszerző  a Cora hipermarketeknél (1997), a Borbarát Magazinnál szerkesztő és szakíró (1998-2000). 2006 óta a Terroir Club alapító-társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója, 2009 óta a Borászok Borásza választást felügyelő kuratórium elnöke, valamint jelenleg két WSET akkreditált boriskolában is tanít.
Újdonság, hogy idén a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi színvonalú szakmai hátteret biztosító háttércsapat szervezésére, amelyet idén Cseke Gábor magyar sommelier bajnok is erősít.
Háttér
Az 1999 óta megrendezésre kerülő Bormustra szervezését és bonyolítását az alapító Pannon Bormíves Céh 2011-ben a Sziget Kulturális Menedzser Irodára bízta, a szakmai feladatok ellátásával pedig az In Vino Consulting bortanácsadó céget bízták meg,
Pannon Bormustra: neves külföldi szakemberek a zsűriben
melynek Nemes Richárd a tulajdonos-ügyvezetője.. A megújulásnak köszönhetően a versenyre tavaly már több mint 100 minőségorientált hazai borászat nevezett, a mintaszám pedig elérte a maximális 300 tételt.
Mint azt Gerendai Károlytól (balra), a Sziget Kulturális Menedzser Iroda tulajdonos-ügyvezetőjétől megtudtuk az eseményt beharangozó sajtóreggelin, a Pannon Bormustra költségvetése hozzávetőlegesen tízmillió forint. Hozzátette: tavaly sikerült támogatást nyerniük a központi bormarketing alaptól, ám valószínű, hogy idén a borászok nevezéséből befolyt, hozzávetőlegesen ötmillió forintnyi összeg mellett már a Sziget saját büdzséjéből kell finanszírozni a kiadásokat. A fentebb megnevezett külföldi szakemberek tiszteletdíjai ezen kiadások jelentős hányadát teszik ki. Gerendai elárulta, hogy a zsűritagokkal egyenként tartott előzetes, a honoráriumot illető egyezkedés esetében a nemzetközi versenyeken kialakult sávokat vették alapul; így a meghívottakkal 500 és 1500 euró közötti napidíjban sikerült megállapodniuk.
A szervezők elképzelése szerint a Pannon Bormustra több mint borverseny, amelynek keretében a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói az uniformizált és gigantikus borversenyektől eltérő módon, testre-szabottan ismerkedhetnek a hazai borok legjobbjaival. A versenyen túl a meghívott szakértők több borkóstolón, borvacsorán és borvidéki látogatáson is részt vesznek. Az elmút két évben a siker sem maradt el, a rendezvényt számos nemzetközi szaklapban megjelenő cikk és népszerű blogbejegyzés követte.
A versenyről és a nevezés feltételeiről a www.pannonbormustra.hu weboldalon található bővebb információ.
Winelovers borok az olvasás mellé