Természethű borkészítés

Borászportál
2021. július 06., 10:46


Néhány gondolat az orgaikus és biodinamikus borokról.
Természethű borkészítés
fotó: pikist.com
Organikus borok 
 
Az organikus borkészítés lényege, hogy a szőlőben nem használnak vegyszereket vagy rovarirtó szereket. Sok olyan pincészet létezik a világon, amelyek termesztésmódja valójában organikus, de ezt nem tűntetik fel a címkéken. Ennek jórészt anyagi okai vannak (költségesek azok az eljárások, amelyek regisztrálják a termesztőknek ezen körét), de valójában az elv és a gyakorlat a legfontosabb, nem a lajstromozás. Bizonyos termelők, akik ugyanezt a módszert alkalmazzák, azért nem vállalják a szigorú szabályokat, hogy meglegyen a választás szabadsága abban az esetben, ha végképp nem lehet a szőlőt másként tésmódja valójában organikus, de ezt nem tűntetik fel a címkéken.
 
Ennek jórészt anyagi okai vannak (költségesek azok az eljárások, amelyek regisztrálják a termesztőknek ezen körét), de valójában az elv és a gyakorlat a legfontosabb, nem a lajstromozás. Bizonyos termelők, akik ugyanezt a módszert alkalmazzák, azért nem vállalják a szigorú szabályokat, hogy meglegyen a választás szabadsága abban az esetben, ha végképp nem lehet a szőlőt másként megóvni, csak valamelyik általuk amúgy elutasított szerrel. Ehhez társul még a borkészítés speciális technológiája, ami nem engedi adalékanyagok használatát, és a technológia bármilyen módon történő manipulálását.
 
Természethű borkészítés
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
 
Biodinamikus bor 
 
A biodinamikus szőlőtermesztés egyfajta organikus szőlőkultúra, amely speciális készítmények (ún. preparátumok) használatát és a Hold-naptárhoz történő alkalmazkodást írja elő. A földet mint tökéletesen egységes ökoszisztémát kezelik, a biodiverzitás fenntartása érdekében. Rudolph Steiner, osztrák filozófus fektette le az alapjait annak a rendszernek, amely valójában nem más, mint a múlt gyakorlatához történő visszanyúlás.
 
Sok esetben nagyon keskeny az a határmezsgye, amely az organikus és biodinamikus termesztésés termelésmódokat elválasztja egymástól. A környezettudatosság valamennyi ember felelőssége. Azt kimondani viszont, hogy az organikus bor vagy a biodinamikus bor = a jó borral, nagy hiba lenne. Kóstolási szempontból van jelentősége annak, hogy egy bor milyen módszerekkel készül. A nem kezelt borok sokkal sérülékenyebbek, esetenként hosszabb levegőztetésre és némi fogyasztói türelemre is szükség lehet kóstolásukkor.
Winelovers borok az olvasás mellé