Tudj meg mindent a furmintról #1: A furmint Magyarországon

Borászportál
2019. április 26., 08:00


Megújult a furmint.hu, Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldala, ami a mai trendeknek megfelelően közérthetően, szórakoztató formában fog beszámolni a fajtával kapcsolatos minden tudnivalóról. Most induló, 12 héten át tartó sorozatunkban az új oldal infografikáiból szemezgetve mutatjuk be a fajtát. Az első részben a furmint magyarországi elterjedtsége kerül terítékre.
Tudj meg mindent a furmintról #1: A furmint Magyarországon
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
„Tokaj a furmint hazája, mert a hat fajta közül a furmint a tájhoz a legjobban kötődő fajta” – mondta nemrégiben ifjabb Szepsy István a Winelovers Tokaji Márciuson tartott furmint mesterkurzusuán. Bár a mai napig nem nyert 100%-os bizonyítást, hogy a fajta Tokajban őshonos, az elvitathatatlan, hogy ennek a genetikája formálódott leginkább Tokajban.
 

Később viszont kisebb-nagyobb mértékben az egész Kárpát-medencében elterjedt (a filoxéra előtt például Sopron egyik fő fajtája is volt), és valamennyi gyakorlatilag mindenhol megmaradt a területeiből, mint az az alábbi furmint.hu-s infografikán látható:
 
Tudj meg mindent a furmintról #1: A furmint Magyarországon
 
Kóstolj furmintot! A furmint.hu furmint pontok menüjében elérhetők azok a budapesti és vidéki vendéglátóhelyek, ahol a fajta legjobb magyar képviselőinek borával ismerkedhetsz.
 
Magyarországon belül a furmint Tokajnak egyértelműen az első számú szőlőfajtája, amit az alábbi ábra is jól szemléltet:
 
Tudj meg mindent a furmintról #1: A furmint Magyarországon
Winelovers borok az olvasás mellé