Világhírű borvidékeket fenyeget a civilizáció

Borászportál
2015. október 20., 21:22


A világ legfontosabb és legszebb borvidékei közé tartozó területeket veszély fenyegeti különböző új építési projekteknek köszönhetően. Ha megvalósítják ezeket a terveket, akkor súlyos ökológiai és esztétikai károkat okozhatnak.
Világhírű borvidékeket fenyeget a civilizáció
Völgyhíd építése Moselben, 2014. május (Forrás: Thedrinksbusiness.com)
Az UNESCO és egyéb regionális szervezetek igyekeznek megvédeni a kulturális örökség részeit, de néha még ez sem elég a szőlőföldek megmentésére. A The Drinks Business három olyan „tragikus” projektet mutatott be, amelyek már folyamatban vannak, vagy a közeljövőben kerülnek megvalósításra.

Sauternes - Franciaország

A lap értesülései szerint nemrég kapott zöld utat a Bordeaux, Toulouse és Dax-ot összekötő 200 mérföldes nagy sebességű vasútvonal megépítése. Ez keresztülhaladna a Vallée du Ciron-on, amely befolyásolná Barsac, Graves és különösen Sauternes mikroklímáját. A Ciron folyó vizének köszönhetően alakul ki az a köd, amely nélkül a nemes rothadás nem jön létre Sauternes-ben. Így ha megépül a vasútvonal, az negatív hatással lehet a régió édes boraira nézve.
 
Világhírű borvidékeket fenyeget a civilizáció
A Ciron folyó (Forrás: Canalblog.com)

Mosel – Németország

Egy 1,7 kilométer hosszú, 160 méter magas beton völgyhíd építésének tervét fogadták el 2011 májusában. A négy sávos út a Mosel-völgyben, az UNESCO világörökség részét képező szőlőültetvények között húzódik végig. A völgyhíd ellen rengetegen tiltakoznak, Hugh Johnson és Jancis Robinson is felszólaltak.
 
Világhírű borvidékeket fenyeget a civilizáció
A völgyhíd építése (Forrás: Thedrinksbusiness.com)

Douro - Portugália

A világ egyik legfontosabb borvidékén, a Douro-völgyben szintén egy építési projekt okoz károkat. A meredek Tua-völgybe egy 100 méter magas betongátat építettek, amely nemcsak foltot ejtett az UNESCO világörökség részét képező kirándulóhelyen, hanem a történelmi vasútvonalat is elárasztotta vízzel. A gát, igaz nem veszélyezteti a szőlőültetvényeket, de tönkreteszi a völgy érintetlen természetét.
 
Világhírű borvidékeket fenyeget a civilizáció
Betongát a Douro-völgyben (Forrás: Valetua.pt)
Winelovers borok az olvasás mellé