Tudj meg mindent a furmintról #7: Csipkelekvár, kajszi, gomba, karamell furmintból?

Borászportál
2019. június 07., 08:00


Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldalát, a megújult furmint.hu-t bemutató cikksorozatunk legújabb részében a csúcstámadásra vállalkozunk. Tudd meg, milyen a borok királyának királya!
Tudj meg mindent a furmintról #7: Csipkelekvár, kajszi, gomba, karamell furmintból?
Fotó: youtube.com
 
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
 
 
Évszázadokkal ezelőtt alakult ki a világ egyik legértékesebb, legkoncentráltabb ízű borkülönlegességének, az eszencia készítésének a hagyománya. A szüreti időszak alatt folyamatosan leválogatott aszúszemek gyűjtőkádjának alján tud ez a méznél is koncentráltabb édességű nedű kicsöpögni, mely tehát az aszúszemek saját súlya alatt kipréselődő színlét jelenti. Rendszerint üvegballonban érlelik, alkoholtartalma csekély, mindössze néhány térfogatszázalék (az élesztők nem tudnak ilyen oldatban működni). Gigászi természetes maradékcukra (35-65 tömeg%) mellett csak igen magas savtartalom révén tud megvalósulni az a páratlan egyensúly, melytől még így is élvezhető ez az ital. Csak különleges aszús években készül. Korábban orvosságként került forgalomba, vagy a gyengébb évjáratok javítására szolgált - olvasható a világ egyik legkülönlegesebb boráról a megújult furmint.hu-n
 
 
Tudj meg mindent a furmintról #7: Csipkelekvár, kajszi, gomba, karamell furmintból?
 
Gasztrotipp: mindenképp az étkezés végére kívánkozik (akár a desszert után/helyett), leginkább önálló fogásként adjuk meg a neki járó tiszteletet, néhány csepp eszencia íze garantáltan egész este elkísér minket vacsorától a hálószobáig. Egyébként az aszúnál elmondott ételpárok is működhetnek, főleg az utóbbiak, de figyeljünk az aromakorongnál tapasztalható különbözőségekre, más vezető jegyekre: hecsedli, gombásság, több a dzsemesség is az eszenciában.
Winelovers borok az olvasás mellé