A borral főzés 8 elemi szabálya

Borászportál
2018. május 11., 08:00


Borral (jól) főzni nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt a repceptek sugallják. Viszont cserébe nem csak akkor lehet használni a bort főzéshez, amikor a receptek javasolják. Gyorstalpaló konkrét ötletekkel.
A borral főzés 8 elemi szabálya
Következzen 8 jó tanács, amit ha megszívlelsz, a bor biztosan tovább emeli főztöd fényét. 
 
 
Iható bort válassz!
 
A főzéshez szánt bornak is frissnek, tisztának, nem elöregedettnek, megecetesedettnek és pláne nem dugósnak kell lennie. A bontott bort, amit később főzésre használnál, tedd át egy kisebb üvegbe, hogy kevésbé érje őt a levegő. És akkor se tartsd tovább 4-5 napnál őket! A megmaradt bor tárolására van egy nagyon ötletes és vagány megoldás is.
 
Nem feltétlenül kell olyan fajtának lennie, amit a kedvenced
 
Előfordulhat, hogy a recept olyan bort kíván, ami amúgy kevésbé találkozik az ízléseddel. Nem kell megijedni! Mivel rengeteg más is kerül az ételbe, nem fogod túlságosan kiérezni, viszont ettől lesz harmonikus a végeredmény.
 
Egyáltalán nem muszáj a legdrágábbnak lennie
 
Csak akkor használj nagyon drága bort, ha az ételbe kevés kell belőle és már éppen nyitva van egy palackkal. Csak a főzés miatt kár kibontani egy új üveget, ugyanakkor az is fontos, hogy legalább olyan minőségű bort válassz, amilyet meg is innál.  
 
 
A hosszan főzött ételekhez olcsóbb bor is megfelelő
 
Ha marhapörköltöt vagy hasonlóan hosszú ideig készülő ételnek látsz neki – és nem például egy halat sütsz hirtelen a serpenyőben, akkor tökéletesen megfelel egy jobb ár-érték arányú bor is. A végeredmény fantasztikus lesz.
 
Igazítsd az ételhez a főzőbort!
 
A klasszikus fehérhúshoz fehérbort, vöröshúshoz vörösbort elv mára a múlté, bizonyos ökölszabályok azért mégis vannak – ezeket magad is elsajátíthatod például itt. A legsokoldalúbban felhasználható borok a száraz, kevésbé parfümös, ám üde tételek, mint mondjuk egy szürkebarát vagy egy reduktív merlot. Egy erősen aromás borral, mint az Irsai Olivér inkább mártásokat, pohárkrémeket lehet feledhetetlenné tenni.
 
Az erősített borokról se feledkezz meg!
 
Egy sherry, egy madeira ugyanolyan jól állhat a főztödnek: és már egy pár csepp is erőt, mélységet és kellemes édességet adhat a fogáshoz.
 
A bort sose magában használd!
 
Ha nagy mennyiségű bor hozzáadását írja a recept, és tulajdonképpen maga a bor adja a mártás/szósz alapját, akkor is mindig adj hozzá valami más folyadékot is. Ez recepttől függően lehet alaplé, tejszín, vagy éppen sűrített paradicsom.
 
Pácolj borban!
 
A borban pácolás ugyanis felpuhítja a hús textúráját és hamarabb fog átsülni. Ráadásul, ha elég sokáig hagyjuk a páclében, akkor keletkezik egy új, vadahúsra emlékeztető íz is.
Winelovers borok az olvasás mellé