1 steak, 9 mártás, 9 bor


2021. november 08., 10:44


Az ősz végi, téli időszakban borok tekintetében már a vörösek veszik át a főszerepet. A bordói típusú házasítások nagy kedvenceink ilyenkor. A legtöbb bordói cuvée - hazánkban főként cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítások - testesek, magas alkohol- és extrakt tartalommal rendelkeznek, amelyekhez legtöbbször marha- és vadhúsokat társítanak. A steak mindig jó választás, de érdemes feldobni egy ízletes mártással. Melléjük pedig kínáld a csúcskategóriás hazai vörösborokat. 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
 
Steak elkészítése Gordon Ramsay módra
 
1 közepes szelet érlelt steak
só, bors, kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
 
A szobahőmérsékletű húst közvetlenül a sütés előtt sózd és borsozd bőségesen, majd forrósítsd fel a serpenyőt közepes lángon, és önts rá kevés olívaolajat. Dobd rá a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, kicsit forrald össze. Tedd bele a hússzeletet, süsd 3 és fél percig az egyik oldalát, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd 3 és fél percig, miközben a vajjal locsolgatod. Ennyi idő alatt éppen medium lesz, azaz a közepe rózsaszín marad. Tedd tányérra, és 7 percig pihentesd tálalás előtt.
 
Jöjjenek a borok és a mártások!
 
1. bor: Pannonhalmi Infusio 2018
A Pannonhalmi Apátság presztízsházasítása a legmelegebb dűlőkből származik. Az Infusio 2018 mediterrán jegyekkel tűzdelt, komoly, elegáns és hosszan érlelhető tétel, amely 60% merlot és 40% cabernet franc házasítása. A borkészítés során a szőlő 60 hl-es acéltartályokban erjedt. A héjontartás hosszú idejéből 10 napig folyt az erjesztés 30-32°C hőmérsékleten. A hordós érlelés 228 literes első- és másodtöltésű – nagyrészt magyar és minimális mértékben amerikai – hordókban történt 19 hónapon keresztül.
  
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Barnamártás
60 dkg borjú-, marha- vagy kacsacsont
1 fej vöröshagyma
1 répa
1 fehérrépa
1 kis fej zeller
2 dkg paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
6 dkg liszt
4 dkg cukor
1 evőkanálnyi kakukkfű
só, bors, babérlevél
olaj
 
A feldarabolt csontokat egy lábasban olajon hirtelen pirítsd aranybarnára. Az aprított vöröshagymát, zellert, sárga- és fehérrépát, babérlevelet, kakukkfüvet, egész borsot tedd bele, és pirítsd össze a csontokkal kb 10 percig. Add hozzá a paradicsompürét, a cukrot, vízzel engedd fel, és 3-4 órán keresztül főzd, míg be nem sűrűsödik. Pirítsd meg a lisztet egy másik lábasban, majd keverd el a barna szószban, és várd meg, amíg még jobban besűrűsödik. Érdemes átszűrni, hogy a csont és egyéb darabok ne maradjanak benne.
 
2. bor: Streit-Zagonyi Merlot 2016
Illatban már sejteti, hogy sűrű, tartalmas bor került a poharunkba. Érett fekete és piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromák adják a fő motívumot, melyet a hordó édesfűszerei és a csokoládé, mint ornamentika tesznek gazdaggá, sokrétűvé és szerethetővé. Egy igazán meleg karakterű vörösbor Villányból, a Streit-Zagonyi Pincétől.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Áfonyaszósz
100 g áfonya
1 egész szegfűszeg
3 db borókabogyó
1 ek vaj
liszt
 
Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá az áfonyát, a borókabogyót és a szegfűszeget, 5 perc után adj hozzá egy kis lisztet, amíg össze nem áll. (Szedd ki belőle a darabos fűszereket tálalás előtt.)
 
3. bor: Maul Zsolt Prémium Winery Cabernet Virgo 2018 (Cabernet Sauvignon hordóválogatás)
Mély bíbor színű, lilás színű széllel. Tiszta, csillogó, fényes. Hívogató illat, fűszeres, kakaós aromákkal. Íze érett fekete ribizli, málna, szilva, nemes fák, hűvös cédrus, sok-sok fűszer. Nagyon komplex, hosszú, lassú lecsengésű. Elegáns, izgalmas és merész.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Somlekváros mártás
kevés liszt
2 ek som lekvár
páclé (vagy alaplé)
 
Amikor a hús megsült, a megmaradt pecsenyelébe 2 evőkanál lekvárt keverj el, higítsd vízzel, ha szükséges. Szórd meg kevés liszttel, és addig forrald, amíg be nem sűrűsödik. 
 
4. bor: Vili Papa Egri Cuvée Selection 2009 
A Vili Papa cuvée hagyományait követve a 2009-es évjáratú bort is rendkívül gazdag beltartalom jellemzi. Extrém sötét rubin színű, gyümölcsös, fűszeres jegyeket hordozó, kerek tanninokkal rendelkező, telt ízű, kimagasló bor, a nagy beltartalma miatti ún. „extrakt édességgel”. Az erősen visszafogott termésmennyiség, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és merlot szőlőfajták eszményi tulajdonságai, az új barrique hordós érlelés, valamint a kimagasló évjárat egy egyedülálló összhangot teremtenek. A pincészet presztízs bora.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Cumberland vörösboros-ribizlis mártás
6 evőkanál ribizlizselé
1 db kezeletlen narancs héja és leve
1 db kezeletlen citrom héja és leve
10 dkg friss tőzegáfonya (ennek híján 3 evőkanál vörösáfonya-szósz vagy lekvár)
1-2 evőkanál barnacukor ízlés szerint
½ dl portói bor
1½ dl száraz vörösbor
1 ujjpercnyi friss gyömbér finomra reszelve
1 teáskanál dijoni mustár
frissen őrölt bors – ízlés szerint
 
A narancsot és a citromot hámozd meg vékonyan. Egy kis lábosban forralj vizet, dobd bele a citrushéjakat, hagyd főni 3-5 percig, amíg megpuhul, vedd ki, és vágd egészen vékony csíkokra, majd tedd félre. Egy másik edénybe préseld ki a citrom és a narancs levét, és add hozzá az összes maradék hozzávalót. 6-8 perc alatt főzd készre. A félretett citrushéjakat a legvégén add hozzá.
 
5. bor: Tiffáns Grande Selection 2015
Mély rubinszínű válogatás nagy mélységekkel, illatában áfonya, szeder, gyógynövények, mentalevél, zöldfűszerek. Behízelgő, pozitívan értelmezhető földesség-avarosság, ami az egyedi villányi terroir-ra jellemző. A korty gazdag, egész szájat betöltő. Vibráló, mély ízek egyensúlyban és nemes extrakt édesség. A finom szerkezetű tanninok már fiatalon is megközelíthetővé teszik a bort. Nemzetközi mércével mérve is magas minőség, hosszú érlelhetőségi potenciállal. Különösen olyan húsok mellé érdemes fogyasztani, amelyek erdei gombával elkészített szószt vagy egyéb köretet tartalmaznak. Ez a válogatás a legjobb évjáratok legjobb dűlőinek és borainak nagy házasítása: 45% cabernet sauvignon, 45% merlot és 10% cabernet franc alkotja. A borkészítés során szigorú kézi válogatás után 5 napos hideg maceráció következett, majd 24 fokon erjedt a bor. 2 hétig tartották héjon, derítetlen, szűrt; első és másod töltésű 225 literes francia barrique és 2000 literes magyar ászokhordóban érlelődött 24 hónapig.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Gombaszósz
1 csésze csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
1 kanál vaj
1 kanál finomliszt
250 ml főzőtejszín
1 darab babérlevél
2 csipet só
 
Szeleteld fel a gombát, a hagymát pedig vágd apróra. Olvaszd fel a vajat a serpenyőben és párold meg rajta a hagymát. Add hozzá a lisztet, majd süsd pirosra. Öntsd rá a főzőtejszínt, add hozzá a gombát, babérlevelet, sót és fűszereket. Vaj helyett akár a steak megmaradt zsírjából is készítheted a besamelt.
 
6. bor: Twickel Baronesse Johanna cuvée 2017
A Baronesse Johanna cuvée nevét a tulajdonos, báró Twickel György negyedik lányáról, Johannáról kapta. Két bordeaux-i fajta optimális házasítása. A cabernet sauvignon karakterességét kiválóan kiegészíti a merlot bársonyossága és eleganciája. A bor első töltésű barrique hordókban érlelődött két éven keresztül, mielőtt palackba került. Telt, komplex vörösbor, az érett gyümölcsös jegyek kellemesen kiegészülnek a hordó fűszerekkel.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Négyszínű paprikás szósz
1 kanál őrölt fekete bors (négyszínű)
1 tk vaj
1 fej vöröshagyma
250 ml főzőtejszín
 
Pirítsd meg az apróra vágott hagymát egy kis vajon. Add hozzá a borsot és párold össze, majd öntsd hozzá a főzőtejszínt, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
 
7. bor: Eszterbauer Tivald Cabernet Sauvignon 2017 és Grand 2017
A Tivald Cabernet Sauvignon 2017 sötét színű, tele szederrel és áfonyával, étcsokoládéval és egy kis konyakos meggyel. Szájban erőteljes, de nem bántó tanninok, bors és édes fűszerek. A magas alkohol - 14,5% - a szerkezetet nem tudja megbillenteni, a hordóhasználat kifinomult. Hosszan köszön el tőlünk. A Grand Szekszárd a borvidéki összefogás terméke. Különlegessége, hogy legalább 5 év érlelés után kerülhet piacra és a világfajták 25-25 %-a mellett a 25% kékfrankos adja a “szekszárdiasságát”. A 2017-es bor 2022 tavaszán kerül majd forgalomba.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Vörösboros mártás
2 közepes fej vöröshagyma
5-6 fej barna csiperke vékonyra szeletelve
2-3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd összetört fokhagyma
1 ág rozmaring és kakukkfű
0,5 dl balzsamecet
3 dl vörösbor
3 dl húsleves alaplé
1 ek hideg vaj
 
Prítsd meg a hagymát és a gombát, sózd, borsozd, majd add hozzá a fokhagymát, a zöldfűszereket és a balzsamecetet. Forrald 2-3 percig, amíg az ecet szirupssá nem válik. Öntsd hozzá a vörösbort, és forralással csökkentsd a felére a folyadékot, majd a húslevessel is járj el hasonlóan. Addig kell forralni, amíg kb. a harmadára csökken. Vedd le a tűzről, és a keverd el benne a vajat.
 
8. bor: Garai Cabernet Sauvignon 2018 Hordóválogatás
A szekszárdi borvidék egyik legszebb dűlőjében, a Nyéki-hegyen tevékenykedő Garai Pince vörösborait kádon történő erjesztés után jellemzően 225 literes és 250 literes tölgyfahordóban érleli minimum 12 hónapon keresztül. A Nyéki-hegy kiváló adottságai és a 2018 évi időjárás kedveztek az október végi szüretelésű cabernet sauvignonnak. A remek vörösbort különböző gyártójú 225 literes tölgyfahordókban érlelték 16 hónapon át, 2020. májusában került palackba. A feketeribizli, feketeszeder, meggy és kékáfonya hangsúlyos a borban.
 
1 steak, 9 mártás, 9 bor
 
Borsmártás
0.5 dl víz
só, durvára őrölt fekete bors ízlés szerint
1 tk dijoni mustár
150 ml habtejszín (magas zsírtartalmú)
 
Fél dl forrásban levő vizet önts serpenyőbe, őrölj bele fekete borsot, add hozzá a dijoni mustárt, jól keverd össze, majd öntsd bele a tejszínt, és forrald össze, míg sűrűvé nem válik.
 
9. bor: Feind The Reason 2019 - Feind Pincészet Balatonfüred-Csopak
A Feind Pincészet 45% cabernet franc, 45% merlot és 10% syrah fajtából állította össze ezt a házasítást. Gazdag bor, illatában és ízében az érett szilva, szamóca köszön vissza. Barrique hordóban érlelődött 15 hónapig, majd a házasítás után további 4 hónapig tartályban. Hosszú bor, nagy érlelési potenciállal.
 
Szilvaszósz
100 g szilvalekvár
1 tk vaj
250 ml főzőkrém
1 csipet őrölt fahéj
 
Olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lekvárt, olvaszd fel. Tedd bele a főzőkrémet, fűszerezd fahéjjal és főzd sűrűre.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé