A föld ajándéka

Németh Richárd szövegésfotó
2013. június 06., 15:39


Organikus termékek - A Donum Terrae tulajdonosával a Millenáris parkban találkoztam a Borjour Winnie-n. Ajánlással és némi Hétszőlő furmint elfogyasztását követően kellően izgága gyomorsavakkal mentem hozzá, s vetettem rá magam olajaira, magkrémjeire. A hatás mámoros volt, amitől a szókincsem összesen két szóra zsugorodott: "kérek még". Interjú Danyi Évával a kezdetekről, a "Kárpát-medence olívaolajáról", Bott Frigyesről, minőségpolitikáról.
A föld ajándéka
 
A föld ajándéka
.
A különböző magolajok már hazánkban is egyre kedveltebbek, egyre több helyen fellelhetőek és kezdjük a helyüket megtalálni a gasztronómiában. Benneteket mi indított arra, hogy ilyen termékeket készítsetek?
Két szálon fut a történet. Földművelő családból származom, amióta az eszemet tudom a családunk növénytermesztéssel foglalkozott.  Alapvetően konyhakerti vetemények voltak a főszereplők: paradicsom, paprika, karfiol, káposzta, burgonya és ezek között előfordult a sütőtök is. A piacon mindig édesapám áruja volt a legszebb és a legfinomabb. De már gyerekkoromtól sulykolta, szép, sőt gyönyörű árut nem nehéz előállítani, viszont az mit sem ér, ha nem ízletes.
Idővel édesapám szerette volna egyszerűsíteni a termelést és a tökmagolaj kapcsán felmerült, hogy megpróbálkozik az olajtök termesztéssel. Mint kiderült az olajtök igencsak kedveli a mi éghajlatunkat, a földek kellőképpen tiszták (vegyszermentesek) és a tök vetésforgóba is ideális.  Így alakult, hogy immár 10 éve szinte kizárólag olajtök termesztésre tértünk át. 
A másik szál Iván?
Igen. Vele akkor kezdtünk el együtt dolgozni, amikor olajtök termesztésre adta édesapám a fejét.  Hajdújáráson található Iván manufaktúrája, ahol minden finomság készül. Ő vegetáriánus és makrobitikus étrendet követ régóta. Iván életfilozófiájához kezdetektől fogva hozzátartozik a fenntartható termelés és – mivel ő is így táplálkozik – a kiváló minőségű és változatos olajok és krémek előállítása. Eceteket csak két és fél éve termel, de ott is amit csak lehet, felhasználnak: gránátalmaecet készítése során például megmarad a gránátalma magja, amit sok helyen kidobnak, viszont Iván abból is olajat készít, ami igen erős antioxidáns és egyéb pozitív élettani hatással bír.
A föld ajándéka
Danyi Éva
A felvidéki bor- és tökmagolaj-termelő, Bott Frigyes úgy nyilatkozott az idei Gourmet-n: „a tökmagolaj a Kárpát-medence olívaolaja” – az élőhelyünk ezt is tudja. Lehet olyan karakteres különbségeket felfedezni a tökmagolaj esetében, mint például az olívaolajoknál?
Persze. Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani.  És ahány év, annyiféle termés. Minden présen másmilyen olaj készül. Pirítják a magokat vagy nyersen kerül a présbe – így a technológia is fontos befolyásoló tényező, akár mondjuk egy chardonnay esetében, ami attól függően, hogy hol termett és ott mi a hagyomány, iskolázható belőle egy könnyű vagy akár egy igen testes bor is. Itt a Kárpát-medencében tököt lényegesen kevesebb helyen termesztettek, mint szőlőt, de ennek is van hagyománya, amelyben a terroir jelleg kidomborítása súlyozottan fontos.
Bott Frigyes olaja meg, ha már szóba hoztad, szerintem az egyik legfinomabb tökmagolaj, amit be lehet szerezni. Ha az övével hasonlítjuk össze a Donum Terrae tökmagolajat, akkor azt mondanám, hogy az övé olyan, mint egy meleg nyári szellő, úgy simogatja az embert. A miénk pedig olyan, mint egy mediterrán reggeli piac: élettel teli, nyüzsgő, friss.  Mindkettő nagyon szerethető, de valakinek az egyik, valakinek a másik nyeri el a tetszését.  Ami közös bennük, az a föld iránti szeretet és tisztelet. Ez megérződik rajtuk. Előfordul egyes tökmagolajoknál, hogy napraforgóolajjal teszik lágyabbá. Nálunk ilyen nincs. De a tökmagolajon kívül számos értékes olaj áll rendelkezésünkre – len, dió, mák, szőlőmag, stb. – amit ugyancsak szépen lassan bele kellene illeszteni a mindennapi étkezéseinkbe, hiszen a titok a változatosságban van.
A föld ajándéka
"Simogató" olajak
Mi az, amitől a ti termékeitek egyedülállók?
Mint mondtam, ugyanúgy, ahogy a bornál, itt is számos tényező, változó meghatározza, hogy milyen a végtermék. Ami viszont állandó, az a minőségi elvárás.  Én édesapámtól azt tanultam, hogy a vevőt csak egyszer lehet becsapni, és a vevő bizony a legkisebb minőségi hibát is észreveszi. Onnantól kezdve, ha becsapva érzi magát, a bizalmát már nem lehet visszaszerezni.   Az efféle minőségpolitika, hogy mindig a legjobbat adjuk, szerencsére nem csak a mi sajátunk, ezért én bátorítanék mindenkit, hogy kóstoljon meg minél többféle olajat, ecetet, krémet és válassza azt, attól a termelőtől, amelyik a leginkább ízlik neki.
Van párbeszéd köztetek, olajosok között?
Bor-és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete már létezik, illetve van egy „olajosokat” tömörítő szervezet is, de egyelőre leginkább csak nagyobb rendezvényeken találkozunk, tapasztalatot cserélünk és természetesen „megkóstoljuk egymást”.
A föld ajándéka
Termelők egymás között
És ti hol vagytok „megkóstolhatok?”
Igyekszem minél több rendezvényre eljutni, hogy a termékeket személyesen is bemutathassam az érdeklődőknek. Mivel egyelőre egy igencsak szűk kör az, amelyik ismeri és tudatosan használja ezeket, vagy a hasonló termékeket, nagyon fontosnak tartom, hogy közelebb vigyem ezt a világot a szélesebb közönséghez is. Hiszen nemcsak finomak és egészségesek, de rendkívül sokféleképpen variálhatók. Ahol szinte mindig meg lehet találni bennünket, az a WAMP, illetve újabban a Közös Piac, de mindig kommunikáljuk az oldalunkon illetve a Facebookon, merre járunk.
A föld ajándéka
Finomságok a Winnie-ről
 
Winelovers borok az olvasás mellé