A hazai borlapokat is „megfertőzte” a skandináv irányzat

Fendrik Zsóka
2015. október 26., 21:20


Skandináviában és Nyugat-Európában a legmenőbb éttermek borlapjain külön oldalakat szentelnek az organikus, természethű boroknak, amelyek ára akár a csillagos ég. Hazánkban előbb a gasztronómia, majd úgy tűnik egyre inkább a borlapok is a skandináv trendet követik.
A hazai borlapokat is „megfertőzte” a skandináv irányzat

Magyarországon magas minőségű éttermekben dolgozó, elismert sommelier-ket kérdeztünk meg a természethű borok szerepéről a gasztronómiában. Kíváncsiak voltunk, hogy nyitottak-e a vendégek az organikus borok irányába, és mennyire könnyen párosíthatóak ételekkel az ilyen típusú tételek. A közelgő Mitiszol Fesztivál adott apropót a körinterjúnak.


Kalocsai Zoltán az egy Michelin csillagos budapesti Borkonyha társtulajdonosa.

 

A hazai borlapokat is „megfertőzte” a skandináv irányzat
Kalocsai Zoltán (balra) és Horváth Tamás, Borkonyha (Forrás: Itthon.hu)


„Az alapján választjuk ki a borlapra a tételeket, hogy minőségileg jó vagy nem jó a bor. A felszolgáló ajánl, ha a vendég nyitott a természethű borokra, akkor szívesen a poharába töltjük. De a borlapon nem kapnak megkülönböztető jelzést az organikus tételek.


Alapvetően a bor minősége határozza meg, hogy feltesszük-e az adott tételt a borlapra. Régen jellemzőbb volt a borkészítési hiba a természethű borok esetében, ami nem tolerálható, de az utóbbi években egyre stabilabbak. A mi irányunkból megkerülhetetlenek az organikus borok, mert egyediek, nem a stenderdeket mutatják, és a vendégek a különlegességet keresik az étteremben.


Általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy jobban párosíthatóak az organikus borok egy-egy fogással. De a vörösborok esetében kisebb az alkohol és a test, ami nem üti az ételeket, így könnyebb a dolgunk. Az autentikus borok magasabb savtartalma pedig étvágygerjesztően hat.


Az elmúlt időszakban hasít a skandináv irányzat hazánkban is. Így pár év múlva Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a nagy ugrás a természethű borok irányába. De egyelőre az organikus alapanyagért küzdünk, hogy azt be tudjuk szerezni az étterem számára. Úgy érzem, picit le vagyunk maradva ezen a téren, míg a borászat előbbre tart.”


Gervai János az egy Michelin csillagos Onyx étterem sommelier-je, aki saját bort is készít etyeki szőlőültetvényéről.

 

A hazai borlapokat is „megfertőzte” a skandináv irányzat
Gervai János, Onyx (Forrás: Wineflow.hu)


„A borlapunk körülbelül 30 százalékát teszik ki az organikusan művelt szőlőterületekről származó és, vagy még ezen felül spontán is erjesztett tételek.  Mind a két hazai Demeter certifikált pincészettől (Wassmann, Pendits) tartunk borokat, ezt jelezzük is a borlapon, de ez kevés embernek mond valamit. Az ételek mellé poharazva gyakran ajánlunk ilyen típusú borokat, és már az elején kihangsúlyozzuk a vendégnek, hogy ne a megszokott kóstolási élményt várja.


A vendégkörünk nagy részét a külföldiek teszik ki, akiket jobban érdekelnek a természethű borok és az ezzel együtt járó komplex borélmény. Azt gondolom az ilyen boroknak a gasztronómiában a helye, itt kell megmutatni őket a közönségnek. Sokkal jobban működnek az ételekhez, mint a technológiai borok. Összetettebbek, karakteresebbek és komplexebbek az organikus tételek. Persze szükség van a technológiai borokra, hogy betöltsék piaci szerepüket. Vannak, akik ezt a stílust keresik.


Nekem van egy jó lehetőségem az étteremben, ha nem itt, akkor hol lehetne ezeket a borokat megmutatni. Ha a séf bátran kitálalja a velőt a kaviárral egy tányérra, akkor egy sommeliernek is kell, hogy tere legyen. Az étel-bor összehangolásánál kóstolunk, jönnek az ötletek, és amely párok működnek, azokat megmutatjuk a vendégeknek. A természethű borokat jól kell képviselni, a tételek önállóan is bizonyítanak, de az ételekkel együtt még komplexebbek.”


Cseke Gábor pohárnokkén dolgozott számos világklasszis étteremben külföldön és itthon is, a Csalogány 26 ex-sommelier-je, 2010-ben megnyerte a hazai sommelier bajnokságot és kezdő bortermelő a Zalai borvidéken.

 

A hazai borlapokat is „megfertőzte” a skandináv irányzat
Cseke Gábor (Forrás: Zaol.hu)

 

„A biodinamius szemlélet és a vegyszermentes gazdálkodás mind nagyobb teret hódít Magyarországon és a világon. Ami nem is csoda, mert az embereknek elegük van abból, hogy agyonpermetezett zöldségekkel, gyümölcsökkel mérgezzék magukat. Ezért vannak zsúfolásig tele a bio-piacok országszerte. Sajnos nem elég gyorsan terjed ez a szemlélet, és persze nincs ez mindenhol így, mert egyes országok vezetései nem kifogásolják a GMO-élelmiszerek termelését, de a gondolkodó emberekben akkor is ott van az igény arra, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszanak.

 

Néha azt érzem, hogy rossz korba születtem, mert 100 éve nem kellett ehhez mozgalom, minden élelmiszer így termelődött. Ami a dolog gasztronómiai vonatkozását illeti, természetesen ott még inkább megfigyelhető ez a jelenség, mert egy modern, magában felelősséget érző chef nem teheti meg, hogy ne így gondolkodjon. A bioborok mind erősebb jelenléte a gasztronómiában pedig már csak azért is roppant szerencsés, mert naturális jellegükből, ízvilágukból, néha kissé jó értelemben érdes szerkezetükből adódóan (nincsenek túlkezelve, túlcsiszolva) rendkívül jól párosíthatóak ételekhez. Azt látom, hogy a sommelier kollégák is ráéreznek ennek fontosságára, és egyre nagyobb arányban vonultatják fel a természethű borokat a borlapjaikon. Egyre több az olyan hely, ami kizárólag ilyen borokat tart. Én ezt a jelenséget mindenképpen csak üdvözölni tudom.”

 

Varga Dániel Gergely a Costes Downtown Étterem Head Sommelier-je, és egyben egy kis soproni szőlőterület birtokosa is.
 
A hazai borlapokat is „megfertőzte” a skandináv irányzat
Varga Dániel a Costes Downtown Head Sommelier-je

Az étterem séfje, a portugál Miguel Rocha Vieira és csapata organikus alapanyagokat is felhasznál az ételek készítésekor, így a borok kiválasztásánál én is hasonló tételeket kerestem. A világ több országban is biodinamikusan illetve organikusan művelik a szőlőt. Így az éttermekben ezeket az illatukban, ízűkben természetes és eredeti karakterű borokat párosítják a magas minőségű, ellenőrzött területről származó alapanyagokból készült ételekhez. Ezt az elvet követjük mi is. A természethű borokat kevés beavatkozás éri a készítés során, így naturálisabbak és egyes tételeknél kristálytiszta, nagyon izgalmas ízek és illatok fedezhetőek fel. Eddigi tapasztalataink szerint ezeket a borokat könnyebb összepárosítani a séfünk által kreált ételekkel.
 
Végeredményben a természetes borok egészen más ízvilágot kölcsönöznek az ételeknek, jobban összeolvadnak, mélyebb és tartalmasabb élményt kapunk. A vendégek befogadóak, kíváncsiak és nyitottak. Örömmel választanak kevésbé ismert neveket is a borlapunkról, amelyben egyedülálló módon, külön erre a célra szánt biopapíron tüntetjük fel a biodinamikus és organikusan certifikációval rendelkező borászatok tételeit. A több, mint 220 féle borunkból jelenleg 70 ilyen mintát tudunk felsorakoztatni a pezsgőtől egészen az aszú kategóriáig. A borlapunk hetente bővül, mivel folyamatosan szelektálunk a nemzetközi borvilág csodáiból, illetve a szezonalitást is figyelembe vesszük.
 
A borlapírás egy hosszú folyamat a mi életünkben. Mindent fekete pohárból kóstolunk, vakon, akár többször is. Következetes munkát végzünk, és célul tűztük ki a biodinamikus és organikus irány folyamatos bővítését, bemutatását. A nemzetközi trendek is  egyre jobban erre felé mennek. Persze ehhez szükség van arra, hogy megmutassuk a vendégeknek mi a különbség a bio, az organikus és a biodinamikus fogalmak között, illetve felkészítsük őket az eltérő a kóstolási élményre is. Ennek kapcsán úgy döntöttünk, hogy a degusztációs menühöz is kínálunk természethű borokat, ezek között akad olyan, amit tudatosan magnum palackból kínálunk. A koncepciónkba tartozik még, hogy régebbi évjáratokat is feltüntetünk a borlapon, de csak limitált mennyiségben. Az ilyen nemes borok ételekkel történő finomra hangolása a  sommelier  munka  legszebb része, azonban a legnagyobb kihívását is jelenti. A vendégeket  egyre jobban érdeklik a  ritkaságok, ezért a borlapon megtalálhatóak olyan évjáratos, exkluzív tételek, amelyek már nagyon kevés helyen hozzáférhetőek az országban.
 
Amennyiben a vendégeink a séfasztalnál töltik el az estét úgy lehetőség adódik, hogy a vacsora  fogásaihoz  harmonizáló borokat a sommelier segítségével közösen válasszák ki a borpincéből, ahol több mint 900 palack bort tudunk tárolni.

 

Winelovers borok az olvasás mellé