Egy év alatt meghatározó lett az új szekszárdi étterem

Knap Gábor
2015. december 15., 21:53


Egy Irsai Olivér újborral a kezünkben ültünk le beszélgetni Szekszárdon, a Hotel Merops Mészáros éttermében, ahol Mészáros Péterrel, Zsanettel és Vörös Krisztián séffel váltottunk pár szót, miközben a komolyabb tételek is előkerültek.
Egy év alatt meghatározó lett az új szekszárdi étterem
Modern és elegáns: a Merops Hotel Étterme
Mészárosék már augusztus 16-án elkezdték szüretelni a 2015-ös Irsai Olivér alapanyagát Szekszárdon, és hasonlóan korán nekiláttak a rozéba kerülő szőlőfajtáknak (pinot noir, zweigelt, néró) is. Általános, hogy igyekeznek minél előbb kihozni a rozét, hiszen a fogyasztók évről-évre nagyon várják az új borokat. Mészáros Péter is ezeket mutatta meg nekünk először, amikor meglátogattuk a Hotel Merops Mészáros éttermében.

Remek az évjárat, de türelemre lesz szükség
 
A nagyjából egy éve működő Merops az elmúlt időszakban Szekszárd és a környék turisztikai vérkeringésének fontos része lett. A hotel, a borospince és az étterem kiválóan kiegészíti egymást, és ezt mi is megtapasztalhattuk látogatásunk során.
A Mészáros Borház három borcsaládot készít. A primőr borok (Irsai, rozé) kizárólag tartályban, a classic és a reserve tételek pedig hordós érleléssel (1 év ill. 1,5 vagy több év) készülnek. Persze minden fajtánál más-más a hordóhasználat – mondja Péter. A kadarkánál például régi hordókban érlelik a bort, hiszen nincsen szükség plusz, hordós ízekre. A merlotnál, és a cabernet francnál pedig természetesen már bátrabban használják az új tölgyet.
 
Egy év alatt meghatározó lett az új szekszárdi étterem
Mészáros Péter
 
A szüret egyébként kiválóan sikerült. A kékfrankos, a merlot, és a malbec szőlők is gyönyörű állapotban érkeztek a borházba, már lekénezték, lefejtették őket. Érett ízek és zamatok, szép, sötét szín jellemzi őket – magyarázza Péter, aki hozzáteszi, hogy a fogyasztóknak még némi türelemre lesz szükségük, hogyha kóstolni szeretnék a 2015-ös vörösborokat, hiszen nagyjából 1,5, 2 év múlva kerülnek csak piacra.
 
A borkóstolás mindig a program része
 
A 2015-ös kadarka, merlot, vagy cabernet borokig pedig a látogatóknak meg kell elégedniük a korábbi évjáratok gyümölcseivel. Mészáros Zsanett szerint az ő vendégeik ezen nincsenek is meglepődve, hiszen sok esetben már ismerik a borászat stílusát és tevékenységét, hiszen náluk a pincelátogatás és a borkóstoló mindig a program része.
 
A szállodában köszöntő itallal fogadják a vendégeket, akik korlátlanul használhatják a hotel wellness szolgáltatásait, 4 fogásos borvacsorán vesznek részt a már említett borkóstoló mellett. Persze többször előfordul, hogy a vendégek még jobban el szeretnének merülni a Mészáros borok világában, olyankor megbeszélik a borsort, és hosszabb kóstolóra, vagy a speciális tételek megismerésére is van lehetőség. Többen a régebbi évjáratok boraira, de olyan is akad, aki a borház 5 féle kadarkájára kíváncsi.
 
Egy év alatt meghatározó lett az új szekszárdi étterem
Gyurgyalag, vagyis merops
 
A szálloda egyéb más programok szervezésében is segítséget nyújt a vendégeknek. Nyáron a csomag része a belépő az élményfürdőbe, de lehetőség van Szekszárd nevezetességeinek megismerésére is, idegenvezetővel. Bortúra esetén pedig szívesen segít a Merops Hotel személyzete a szervezésben, a többi borászattal való egyeztetésben. 
 
Négy csillag a konyhában is
 
És akkor még nem beszéltünk a gasztronómiai élményről… Pedig a szálloda étterme ott jártunkkor (kedd délelőtt) is tele volt vendégekkel, látható volt, hogy hamar népszerű lett a városlakók körében, pedig a hotel és az étterem is modernebb stílusú, mint a Szekszárd vendéglátó helyeinek nagy része.
 
Az első étlapot Segal Viktorral alkották meg Mészárosék, és Vörös Krisztián, az étterem séfje továbbra is rendszeresen konzultál a tanácsadóval. Szüretre például szezonális ételsort találtak ki, főszerepben a különböző szőlőfajtákkal. Lehetett chardonnay levest, fehérboros fogas filét kóstolni, valamint különböző fajtákból szőlőlekvárok is készültek.
 
Egy év alatt meghatározó lett az új szekszárdi étterem
Bikavér a metszéspontban
 
Az új átlap november közepén jön, a stílus pedig az elmúlt egy évben megszokott lesz: hagyományos ételek, de modern technológiával elkészítve. Megadjuk az ételeknek a szállodához illő jelleget – monda Krisztián. 
 
A készülő ételekről persze még nem áruhatott el mindent, de azt már tudjuk, hogy nem lesz nagy az étlap, ám igyekeznek tartalmas, széles kínálatot bemutatni. A gravlaxolt (pácolt, nyers) lazac tatár és a fácán erőleves bár biztos pontjai az új kínálatnak. Csakúgy, mint a nyúl gerinc filé, fügés raguval, amelyhez a pince fehér borait javasolja Krisztián. A mi kedvencünk pedig – igaz, egyelőre látatlanban – a marhapörkölt juhtúrós lasagne-val, amihez pedig jöhetnek a karakteresebb italok, így a cabernet fajták borai, vagy épp a bikavér. Már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk!
Winelovers borok az olvasás mellé