KMIV: Középpontban a hurka-kolbász és az újbor

Németh Richárd
2012. november 19., 14:36


Summarium - A közelgő disznótoros szezonra való tekintettel a hurka, a kolbász és az újbor voltak a főszereplői a 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárának (KMIV), amelyet pénteken nyitottak meg ünnepélyes harangkongatással a Millenárison.
KMIV: Középpontban a hurka-kolbász és az újbor
 
A látogatók több mint száz különböző ízű hurkát, kolbászt, szalámit és 30 féle újbort kóstolhattak végig november 16. és 18. között. A kínálatban olyan különlegességek is szerepeltek, mint a rozmaringgal ízesített országkolbász – amelyet fehérboros magvas birsalma mustárral és mákos cipóval tálalnak –, az aszalt szilvával töltött véreshurka, a kukoricadarával készített bácskai májas hurka vagy a kacsa- illetve libakolbászok.
 
A vásáron 120 magyar termelő által előállított mintegy ötezer íz volt mekóstolható. Eddig ismeretlen különlegességek is megjelentek, például a kalocsai paprikás csokoládé, a szilvalekváros kolbász és a Rákóczi túróslepény, amelyet 75 éve készítettek el először.
A vendégeket színpadi fellépések is szórakoztatták. Fellépet az Alma, a Kolompos a Borra-Való és a Balkán Fanatik. A programok között szerepelt csokimikulás készítés, mézpergetés, télifagyi-készítés és különböző szakmai beszélgetések, díjátadók is.
KMIV: Középpontban a hurka-kolbász és az újbor
Fellépés közben a Borra-Való
A szervezők idén új célt is kitűztek maguk elé: egy tonna élelmiszer összegyűjtésével kívánták segíteni az éhező gyerekeket. Még a vásár előtt levágták az ország legnagyobb mangalicáját, amelyből Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó segítségével 200 kilogramm kolbászt készítettek. Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bárki hozzáadhatott bármilyen alapélelmiszert.
KMIV: Középpontban a hurka-kolbász és az újbor
A KMIV jótékonysági nagykövete Erdei Zsolt ökölvívó volt
A péntek délelőtti megnyitón az elkészült 200 kilogramm kolbászt hivatalosan is átadták a támogatott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a HEGYEM (Harcművészek az egészséges Gyermekekért) Nonprofit Kft-nek. Az állatot a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ajánlotta fel.
A gasztronómiai vásárra belépőt vásárolók jegyük mellé kóstolót kaptak: megízlelhették az idei szőlőtermés első hírnökét, a 2012-es újbort, valamint az ajándék kolbász vagy hurka üdvözlőfalatot.
KMIV: Középpontban a hurka-kolbász és az újbor
Kézműves csokiízelítő
Az érdeklődők részletes információt a www.kezmuvesmagyarizek.hu, vagy a www.facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak.
Winelovers borok az olvasás mellé