Spórolj időt és távolságot, de közben kóstold meg Magyarországot

Fendrik Zsóka
2015. május 18., 21:23


Sistergő grillek, izzó serpenyők, sürgő-forgó szakácsok, pukkanó boros és pezsgős dugók, macaront majszoló gyerekek és vidám arcok mindenütt a Millenárison. Ez a hangulat fogad majd minket május 21-24. között a Gourmet Fesztiválon, ahol évente egyszer megkóstolhatjuk Magyarországot.
Spórolj időt és távolságot, de közben kóstold meg Magyarországot
Forrás: Sziget.hu/gourmetfesztival
Az év legnagyobb gasztronómiai megmozdulása ez a rendezvény, ahol idén a paprikás csirke különböző változatait kóstolhatjuk meg. Az eseményről Nemes Richárdot, a fesztivál szervezőjét kérdeztük.

Már ötödik alkalommal rendezitek meg idén a Gourmet Fesztivált, ahová minden éven egyre többen kilátogatnak. Szerinted mi vonzza oda az embereket?

A Gourmet Fesztivál alapkoncepciója, hogy a Budapesten fellelhető legjobb éttermeken túl a vidéki vendéglátóhelyek is kitelepülnek a Millenáris Parkba. Ha ezeket mind végig szeretnénk járni, akkor ehhez több ezer kilométert kellene utaznunk, de itt egy helyen megismerkedhetünk velük. A Gourmet Fesztivál ezért egyedi, hiszen egy évben csak egyszer gyűlik így össze a magyar gasztronómia színe-java.

Az eseményen személyesen jelen vannak a séfek, így a vendégek végre velük is találkozhatnak. Kiemelném még, hogy a kiállítók másik felét a borászatok, cukrászdák és goumret üzletek teszik ki, akik tovább színesítik a rendezvényt.
 
Spórolj időt és távolságot, de közben kóstold meg Magyarországot
Nemes Richárd

Hogyan van lehetősége egy új étteremnek bekerülni a kiállítók közé?

Van egy tíz fős tanácsadói testületünk, akik véleményezik és elbírálják a jelentkező éttermeket. Amennyiben egyetért a csapat, akkor szívesen várjuk az újabb, izgalmas ízeket hozó vendéglátóhelyeket a kiállítók sorában.

Hogyan látod, mi változott az öt év alatt a rendezvényen?

Évről-évre nő a látogatók száma, ezzel együtt a kiállítóké is, és egyre több plusz program várja a vendégeket. Két éve indult az év étele kezdeményezés, először a gulyás, majd a rakott krumpli volt az esemény középpontjában, idén a paprikás csirke lesz.

Tavalyi ötletünk volt, hogy a street food ételek kategóriájában is legyen egy kiemelt téma. Az előző évben az ázsiai konyha nagy sikert aratott, most a népszerű ételkészítési módokra, a barbecue-ra és a grillezésre esett a választásunk.

Fontos, hogy a prémium szolgáltatások köre is nő a fesztiválon. Újdonság lesz például, hogy idén külön programként a januári Bocuse d’Or magyar VIP standjának menüjét is megkóstolhatják a vendégek, a fogásokhoz illő borok kíséretében szombaton és vasárnap, de lesz például pohármosó pontunk is, csak hogy egy mindenki számára ingyenesen elérhető szolgáltatást említsek.

A helyszín már több éve a Millenáris Park, de miért pont ezt választottátok?

A fesztivált közel 20 ezren látogatják, és a rendezvény témája miatt is csak szabadtéri helyszínben gondolkodtunk. A Millenáris Park hangulata tökéletesen illik ehhez a prémium eseményhez, valamint azt se felejtsük el, hogy könnyen megközelíthető.
 
Spórolj időt és távolságot, de közben kóstold meg Magyarországot
Forrás: Sziget.hu/gourmetfesztival

Egy ilyen volumenű és színvonalú fesztivál megszervezése óriási munka lehet. Te, mint aki részt veszel a rendezésében, milyen feladatokat emelnél ki, amelyek elengedhetetlenek az esemény zavartalan lebonyolításában?

Nem olyan látványos a látogatók számára, de a technikai és műszaki jellegű háttérmunkák nagyon fontosak azért, hogy a fesztivál növekedésének ellenére prémium rendezvény tudjon maradni. Ilyen például, hogy ha sok eső esik, mi azonnal tudunk intézkedni, mert fel vagyunk rá készülve megfelelő gépekkel, eszközökkel. Műanyag járólapokat rakunk le és a pocsolyákból kiszivattyúzzuk a vizet. Az idei évben az éttermek faházai profi módon be lesznek csatornázva. Próbálunk minden terhet levenni a kiállítók válláról, és olyan szolgáltatásokat nyújtani mind nekik, mind a vendégeknek, amelyek a kényelmüket szolgálják.
 
Winelovers borok az olvasás mellé