Süteménybe került az egri csillag

Borászportál
2014. március 05., 15:15


Édes élet - A Magyar Borok Bálján a 2010-ben megszületett új borkategória, az egri csillag volt az év vendégbora. Néhány héten belül debütál az új évjárat az egri fehér cuvéeből, amelyet a borbál vendégei egy sütemény ihletőjeként és alapanyagaként is kóstolhattak.
Süteménybe került az egri csillag
 
Süteménybe került az egri csillag
Zila László cukrászmester a bálon mutatta be az egri csillag süteményt, a Vinoport.hu őt kérdezte a megalkotás folyamatáról.

Született-e már korábban bor hozzáadásával sütemény az önök konyhájában?

Az Egri Csillaggal süteményt megelőzően tokaji bor felhasználásával készítettünk már édességet. Ez egy könnyű desszertkocka, a vékony piskótalapra sárga muskotállyal ízesített sárgakrém kerül, amelyet végül tokaji borral ízesített folyékony öntettel töltünk meg.

Mekkora nehézséget jelent alapanyagként a száraz bor egy cukrász számára?

Az alkoholt tartalmazó süteményeknél jobban oda kell figyelni az alapanyagok összeállítására és minőségére. A száraz bor sem kivétel ez alól. Tiszta íze miatt könnyű hozzávalónak számít, de az alkoholtartalom miatt a süteményben szereplő koncentrátum aránya kritikus.

Mi volt a benyomásuka Gál TiborPincészet boráról, amikor megkóstolták? Milyen jellemzőiből indultak ki, amikor egy rá épülő desszertet alkottak?

Örültünk a pikáns és különleges ízvilágának, mert az a desszertekhez kiválóan alkalmas. Nem tudnám egyetlen jellemzőjét sem kiemelni, a bor harmóniája és összetettsége adta az alapot a sütemény receptúrájához is.

Hogyan zajlik egy ilyen desszert megszületésének folyamata?

Amíg eljutunk a végleges receptúrához, az nem egy egynapos folyamat. Mindenképpen hosszabb kísérletezés előzi meg, mire végül kialakul a végső eredmény.
 
Mitől különleges a forma, amelyben a sütemény elkészül?

A sütemény ZilaTortaFormában készült, amely saját innovációm, és a világon egyedülálló szabadalom. Véleményem szerint új irányba kell menni a lágyabb, könnyedebb, természetesebb, gyümölcsösebb, és nem utolsósorban egészségesebb sütemények és ételek felé.

Mára a gasztronómia fogalma nemcsak az éttermekben, kávéházakban, hanem a háziasszonyok konyhájában is értelmezhető. Új megoldásokat, alapanyagokat használnak a családjuknak főző hobbi szakácsok, és az eddigiektől eltérő megközelítést alkalmaznak süteményeik, lekvárjaik, befőttjeik elkészítéséhez.

Az otthon készíthető finomságok széles kört alkotnak. Miért pont egy tortaforma megalkotásában látta a megoldást?

Sokat foglalkoztam a gondolattal, hogy hogyan lehetne olyan süteményt készíteni, amely hasonlatos a bonbonhoz, illetve a tányérdesszerthez. Fontos, hogy mindkettőre jellemző: folyékony öntettel készül. Közel három évig kísérleteztem, míg végül rátaláltam a szilikonra. E folyamat végeredményeként született meg a ZilaTortaForma család, mely egyedülálló találmány.

Maguk a formák és a hozzájuk kapcsolódó technológia szabadalommal védett, a név bejegyzett védjegy. Mára már több mint ötven országban használják, nem csak gasztronómiai szakemberek, de háziasszonyok is. A találmány lényege, hogy folyékony öntettel tudjuk a süteményeket, de akár a köreteket, sós ételeket is megtölteni úgy, mint egy bonbont.

Miért a bálon debütál a sütemény?

A sütemény és a bor kombinációja igazi különlegesség, így mindenképpen megfelelő alkalmat akartunk találni a bemutatkozásra. A Magyar Borok Bálján izgalmas lehetőség volt ez alkalommal kivételesen nem sajt mellé, hanem süteményhez kóstolni a száraz bort.

Lehet majd később kapni a süteményt a cukrászdában, vagy ez egy egyedi alkalom?

Bízunk a vendégek pozitív fogadtatásában, és a visszajelzések fényében tervezzük meg a sütemény jövőjét. Bár aggodalomra nem lehet okunk, hiszen házon belül mindenkinek ízlik, és feltűnően sok kolléga mászkált a műhelynek abban a részében, ahol a sütemény megszületéséhez vezető munkálatok folytak.
Winelovers borok az olvasás mellé